"Хоћу да се вратим, али нека ми купе лаптоп"

- Ја сам патриота, волим Србију и немам посебне услове. Могу да ми дају нешто ситно, да купе лаптоп - рекао Стојан Раденовић. Председник Вучић: Потрудићу се да он поново ради за српску науку.

Србија 22.08.2019 | 18:46
"Хоћу да се вратим, али нека ми купе лаптоп"
Спреман сам да се вратим, да своје научне радове из математике поново потписујем за Универзитет у Београду. Ја сам патриота, волим Србију и немам посебне услове. Могу да ми дају нешто ситно, да купе лаптоп. Ово нам је рекао проф. Стојан Раденовић, након што је председник Александар Вучић изјавио да ће дати све од себе да врати проф. Раденовића, кога је ангажовао Универзитет краља Сауда у Саудијској Арабији, да на своје радове потписује њихов универзитет. Раденовић, иначе, спада у групу најцитиранијих математичара света, а због тога што више научне радове не потписује за Универзитет у Београду, он је пао на Шангајској листи за 100 места.

- Сада ми је брига како да вратим проф. Раденовића - рекао је Вучић. - То је човек којег је Томислав Николић својевремено одликовао на понос наше државе, а ја ћу дати све од себе да га, када истекну сви ти уговори, вратим и да потписује све своје научне радове за Србију.

Да би се Раденовић "вратио" на Београдски универзитет потребно је испоштовати одређену процедуру.

- Листа најцитиранијих научника објављује се 15. септембра, а надам се да ћу на њој остати - каже проф. Раденовић. - Са Арапима ми је истекао уговор. Када буде објављена та листа, имам месец и по да променим адресу. Формално, све ће се знати до краја године.

Раденовић каже да је неколико пута лакше бити на листи 100 најцитиранијих научника света, него постати члан САНУ: - Да бисте постали члан САНУ, морате да знате одређене људе, да им објашњавате ко сте и шта сте. За листу најцитиранијих научника света морате имати радове који се оцењују непристрасно.
Каже, нема посебних услова. Одазваће се ако буде позива из министарства.

- Мени је циљ моја држава. Мој отац је био солунски борац, ја сам патриота. Одавно сам могао да одем у иностранство, на Харвард, али нисам хтео на Запад - прича проф. Раденовић.

Иначе, професор Раденовић је оштро критиковао и нашу научну заједницу и сматра да није проблем у новцу.

- За науку је потребна посвећеност, помало и фанатизам - каже он. - Неки наши научници у институтима примају огромне плате а не раде ништа. Није тачно да држава не даје новац, већ је он погрешно распоређен. Ако научник има плату 180.000, то га чини духовно лењим, или ако вози скуп "мерцедес", он мисли о њему, а не о науци. Држава није ни свесна колико много новца даје за науку, а по институтима кукају како им се не даје. Истина је да некима треба дати више, а некима ништа. Поједини научници ни минималац нису заслужили.

(Вечерње новости)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Добој

22.08.2019 17:47

Туго преголема! Поред цајки, мафијаша, убица, лажних патриота на власти гдје да се нађе мјеста за један напредан и широк ум? Такав мора у Африку да се са лавовима и слоновима дружи да не заглупи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.08.2019 20:32

Глупане, није Саудиска Арабија у Африци и нема Слонова у пустињи

Name

Црни Груја

22.08.2019 18:54

Овде су задруге, парови и купљене дипломе врхунац успјеха. Бјежи професоре што даље, спашавај се кад можеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Варицкај

22.08.2019 21:26

Ок је ово што профа каже али брате питам се колико је зарадио у С.Арабији па да тренутно нема солидан лаптоп на коме ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

23.08.2019 07:41

МЕНЕ ЈЕ СТИД ГЛЕДАТИ ОВОГ ЧОВЈЕКА.ЗАТО ШТО ЈЕ ИЗГУБИО КОМПАС .ПАМЕТ КОД НАС НЕ ПРОЛАЗИ .КАЖЕ ДА ЈЕ ПАТРИЈОТА И ДА ЈЕ СКРОМАН.ПА КО ТО КОД НАС ВОЛИ.АКО НЕМА ДОБРА КОЛА, ВИЛЕ И БАЗЕНЕ НЕ ТРЕБА СЕ ВРАЋАТИ.НАМА САМО ТРЕБА ДОБАР АПЛАУЗ И ЗАМАЗИВАЊЕ ОЧИЈУ. СВИ ЕКСТРА МОЗГОВИ ДА ИХ ТАКО НАЗОВЕМ СУ НАПУСТИЛИ ГЛАВНИ ГРАД ОДМАХ ПОСЛИЈЕ РАТА.КО ЈЕ ОСТАО ЗНА СЕ.

ОДГОВОРИТЕ