Матори, учите од дјеце! Дјецо, останите такви...

Деца нас уче – заставе Србије, Хрватске и БиХ могу заједно! Финале 23. Спортских игара младих успешно је завршено на чувеној сплитској Риви у Хрватској.

Остали спортови 22.08.2019 | 22:15
Матори, учите од дјеце! Дјецо, останите такви...
Ове године на такмичењу је учествовало око 1,000 дечака и девојчица из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске.

Свечаној церемонији приређеној на једном од најлепших приморских шеталишта Европе присуствовали су и бројни угледни гости, пријатељи и амбасадори Игара и представнци спонзора из све три државе, међу којима су били и Здравко Марић, оснивач и председник Организационог одбора Спортских игара младих, Давор Божиновић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Републике Хрватске, Давор Тркуља, министар саветник амбасадора Србије у Републици Хрватској, Милош Ковачевић, саветник министра просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије, Илија Недић, начелник управе за спорт и образовање града Сремска Митровица, Жељко Танасковић, председник Савеза за школски спорт Србије, Предраг Мијатовић, амбасадор Игара и многи други.

Према речима Здравка Марића, оснивача и председника Организационог одбора Спортских игара младих и ове године Игре су протекле у одличној и пријатељској атмосфери:

"Деца су током читавог трајања Игара време прводила заједно играјући се и дружећи се. Ни ове године не само да није било никаквих инцидената, већ је заиста промовисан фер-плеј и у спортском и у навијачком делу, што значи да смо и овог пута направили заиста добар посао. Када сам на крају другог такмичарског дана уручивао медаље за освојено треће место фудбалској екипи из Србије, деца су сама пришла и захвалила ми се на свему. Иако је то оставило снажан утисак на мене, не мислим да је то моја заслуга, засигурно није, већ је то заслуга целе екипе која ради у Играма. За децу је на Играма све бесплатно, а СИМ тим је успео да направи такав концепт да је спортски резултат стављен у други план и драго ми је што наши такмичари то препознају", истакао је Марић.

Деца из Србије, БиХ и Хрватске боравила су у Сплиту од 16. августа, а у четвртак, 22. августа, кренули су кућама. Током протеклих недељу дана СИМовци су у Сплиту уживали у мини-летовању, купању, сунчању и дружењу са својим вршњацима из све три земље. Најузбудљивији дани свакако су били понедељак и уторак, 19. и 20. август, када су одржана финална такмичења у свих десет дисциплина заступљених на Игама: тенису, атлетици, рукомету, шаху, уличној кошарци, одбојци на песку, игри Лино између две ватре, стоном тенису, одбојци и малом фудбалу, а одржано је и финале, тријагонал мечеви на турниру Цоца Цола куп 2019. у малом фудбалу.

Један од првих амбасадора Игара, који је уз ову манифестацију већ више од једне деценије, наш прослављени фудбалер Предраг Мијатовић, на церемонији затварања Игара није крио задовољство због још једне успешне СИМ сезоне која је за нама.

"Веома сам поносан на све што Здравко Марић и његов тим раде за младе учеснике Спортских игара младих и честитам им на томе. Ове године смо оборили и један рекорд: чак 202.000 деце је учествовало на Играма, што је заиста невероватан податак. Сваке године сам изненађен колико Спортске игре младих напредују и колико је овај регион постао мали за једну такву манифестацију, па је наш циљ у перспективи да се Игре шире. Свим клинцима који учествују на Играма желим првенствено здравље, а затим и да задрже спортски дух и да се кроз спорт и сва ова такмичења формирају као личности и као људи. Као амбасадор Игара, морам и да се захвалим господину министру Давору Божиновићу, који је увек уз Игре када је то потребно. Његова подршка и подршка његовог тима свакако нам значе и добро је што можемо рачунати на човека као што је он, као и на друге челнике држава из региона", нагласио је Мијатовић.

Председница Дунав осигурање Спортских игара младих Србије Ивана Јовановић, изјавила је да је поносна на децу региона која се друже и такмиче у Сплиту.

"Утисци су заиста феноменални. Познато је да у Играма победе на терену нису приоритет, али ја сам поносна на нашу децу, све СИМовце, како из Србије, тако из региона, јер су показали спортски дух и борили се у духу фер-плеја. Многи су победили, неки су изгубили, али су достојанствено прихватили пораз и наша мисија је и са те стране успела", рекла је Ивана Јовановић.

Она је додала да после шест месеци сезоне нема умора и да сви из тима једва чекају наредну сезону.

"Дечји осмеси покрећу вас да радите и јаче и више и боље. И када видите колико овде у Сплиту деца уживају, просто вам је срце пуно и већ живите за нову сезону. А следећа сезона требало би да буде проширена за бар још једну земљу. Наш тим за међународну сарадњу и политику ради на томе и сигурни смо да ће наша СИМ породица бити богатија већ наредне године", поручила је Ивана Јовановић.

Иако је концепт Спортских игара младих такав да су медаље далеко мање важне од оних много значајнијих и драгоценијих вредности које ова манифестација промовише – а то су, између осталог – спорт, здрав живот, фер-плеј, толеранција и ширење другарства, ипак сви можемо бити поносни на то да су СИМовци из целог региона показали и те какво спортско умеће те ће се кућама вратити са немалим бројем признања.

Деца из Србије су у свим спортовима ове године освојила укупно 38 медаља (10 златних, 14 сребрних и 14 бронзаних), малишани из Хрватске понеће око врата 28 медаља (13 златних, 8 сребрних и 7 бронзаних), а они из Босне и Херцеговине 12 (3 златне, 4 сребрне и 5 бронзаних).

Окићени златом у Србију стижу шахисти Петар Спасић из Врања и Марко Милановић из Панчева, кошаркаши из екипе „Вода чај“ из Врања, кошаркашице из тима „Џокер“ из Београда, тенисерка Сара Ђунисијевић из Чачка, атлетичарка Милица Занзе из Апатина, стонотенисери Бранислав Смиљковић из Крушевца и Вања Стефановић из Београда, одбојкаши из ВГСК Велико Градиште и одбојкаши на песку из тима „Уна Софија“ из Краљева.

"Број медаља овде није у првом плану, већ је наш приоритет пре свега да што пре допремо до младих људи и поручимо им да треба да се баве спортом и да то треба буде њихова свакодневница. Концепт Спортских игара младих управо то пружа. Велико ми је задовољство што могу да похвалим домаћине и цео СИМ тим из све три земље, јер деци пружају прилику да се остваре у спорту, али и да стекну велики број нових пријатеља, што је и најбитније. И похвалим Владе све три земље, које помажу организацију манифестације", истакао је Жељко Танасковић, председник Савеза за школски спорт Србије.

Спортске игре младих су највећа манифестација аматерског спорта на Старом континенту призната од стране Међународног олимпијског комитета.

Ове године су Игре одржане 23. пут у Републици Хрватској, 9. пут у Босни и Херцеговини и 6. пут у Републици Србији. Од оснивања Игара до данас, кроз ову манифестацију је прошло више од 1,7 милиона учесника. Само у Србији, на Дунав осигурање Спортским играма младих је ове сезоне учествовало преко 75.000 такмичара – деце основношколског узраста из 187 градова и места. Јер како сви већ знају Игре су Закон и Чаролија Игара траје.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар