Дачић о потезу Могеринијеве: Све су то игре!

- Београд ће ићи на стастанак, не зато што мислимо да Косово треба да учествује већ да би, ако су променили формат и ако ће се коростити Гимних формула, оставили до зњања да Београд не гледа са одобравањем на такав потез, рекао је Дачић.

Србија 22.08.2019 | 13:14
Дачић о потезу Могеринијеве: Све су то игре!
Министар спољних послова Ивица Дачић коментарисао је потез шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини.

Он сматра да Могеринијева позивом Приштини да учествује на скупу у Хелсинкију на који су позване земље кандидати за чланство у ЕУ, покушава да направи председан који би Београд морао да прихвати, а што се, како је додао, свакако неће десити.

Могерини је први пут, на крају свог мандата, променила праксу и позвала Приштину на тај састанак, подсетио је Дачић у изјави за Тањуг и додао да је због Приштине променила формат одржавања скупа и рекла да је позвала на њега и "партнере".

"У формалном смислу то неће нарушити наш принципијелни став, јер ће бити примењен Гимних формат - и истакнуто само име и презиме учесника без државних обележја. Али, суштински гледано то је било поптуно непотребно јер има много састанака на којима Косово учествује и не треба да буде на месту до кога развојем није стигло", рекао је Дачић.

Према његовим речима, тај састанак у Хелсинкију и поред учешћа Приштине неће бити прилика да се разговара о наставку ђиалога Београда и Приштине.

"Неће се тамо разговарати о дијалогу јер је то састанак који се дешава једном у шет месеци када председавајући ЕУ организује састанак министара спољних послова који води високи представник у овом случају Федерика Могерини", рекао је Дачић и додао да управо високи представник шаље позив и додатним учесицима.

"Због чега би Косово било награђено када нису испоштовали ни берлинске закључке, ни бриселски споразуме, ни многе друге договоре, а увели су и таксе чиме су дирекно убили дијалог", упитао је Дачић и подсетио да је и Шпанија због тог позива протестовала.

Београд ће ићи на стастанак, не зато што мислимо да Косово треба да учествује већ да би, ако су променили формат и ако ће се коростити Гимних формула, оставили до зњања да Београд не гледа са одобравањем на такав потез, рекао је Дачић.

Дачић сматра да је Могерини позвала Пришитну да не би рекли да ништа није урадила за њих.

"И ето, позвала их је. До сада их је позивала на ручак, а сада на формални састанак али променивши назив да нису кандидати већ партнери", рекао је Дачић уз оцену да су то све игре.

То су ипак игре које не доносе никакву корист, само доносе политичку штету, рекао је шеф српске дипломатије.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БОБА

23.08.2019 07:24

НАМА ЈЕ ОСТАЛО САМО Б ОД БЕЧКЕ ШКОЛЕ.СВЕ ЈЕ ИЗГУБЉЕНО САМО ЈЕ ОСТАО ГЛУПИ НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ