Уклоњено шест авио-бомби из ријеке Сане

Из корита ријеке Сане у Новом Граду данас је испод жељезничког моста уклоњено шест авио-бомби заосталих из Другог свјетског рата, а у суботу, 24. августа, биће уклоњена и једна пронађена испод друмског моста.

Република Српска 22.08.2019 | 12:32
Уклоњено шест авио-бомби из ријеке Сане
Бомбе су уклонили припадници Сектора за деминирање Републичке управе цивилне заштите и Министарства унутрашњих послова /МУП/ Чешке.

Помоћник директора Републичке управе Цивилне заштите Драган Кос рекао је да су осим њих, у акцију били укључени и пиротехничари из Србије, припадници Федералне управе цивилне заштите и антитерористичке јединице МУП-а Републике Српске.

"Бомбе су безбједно уклоњене испод жељезничког моста и неутралисане у Петковцу. Ријеч је о њемачким бомбама тежине по 70 килограма. Акција је протекла по раније утврђеном плану", навео је Кос.

Замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач истакао је да је ова акција значајна за безбједност грађана.

"Иако је од Другог свјетског рата прошло 75 година, бомбе су биле на локацији гдје се крећу чамци, али су присутни и купачи. Организовање акције није било једноставно с обзиром да је локација у градском подручју", рекао је Лукач.

Он каже да су рониоци јуче лоцирали и енглеску авио-бомбу у кориту ријеке Сане, испод моста којим се одвија друмски саобраћај.

"С обзиром да је бомба лоцирана послије 15.00 часова није било довољно времена за све потребне процедуре, па ће у суботу, 24. августа, бити организована акција уклањања ове бомбе", рекао је он.

Шеф мисије МУП-а Чешке Мартин Кучера рекао је да је јуче у 15.15 часова у кориту ријеке Сане лоцирана и авио-бомба на локацији испод друмског моста.

"Данас ће бити урађено извиђање да би се утврдило у каквом је стању ова бомба и како би се припремила за безбједно уклањање", рекао је он.

Данас ће у Новом Граду бити одржана сједница општинског Штаба за ванредне ситуације на којој ће бити утврђен план акције уклањања преостале авио-бомбе тешке око 250 килограма, што је планирано за суботу, 24. август.

Од понедјељка, 12. августа, корито ријеке Сане између друмског и жељезничког моста у Новом Граду заједно прегледају припадници Републичке управе цивилне заштите, Министарства унутрашњих послова Чешке, Федералне управе цивилне заштите и рониоци из Србије.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар