Uklonjeno šest avio-bombi iz rijeke Sane

Iz korita rijeke Sane u Novom Gradu danas je ispod željezničkog mosta uklonjeno šest avio-bombi zaostalih iz Drugog svjetskog rata, a u subotu, 24. avgusta, biće uklonjena i jedna pronađena ispod drumskog mosta.

Republika Srpska 22.08.2019 | 12:32
Uklonjeno šest avio-bombi iz rijeke Sane
Bombe su uklonili pripadnici Sektora za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Češke.

Pomoćnik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Dragan Кos rekao je da su osim njih, u akciju bili uključeni i pirotehničari iz Srbije, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske.

"Bombe su bezbjedno uklonjene ispod željezničkog mosta i neutralisane u Petkovcu. Riječ je o njemačkim bombama težine po 70 kilograma. Akcija je protekla po ranije utvrđenom planu", naveo je Кos.

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač istakao je da je ova akcija značajna za bezbjednost građana.

"Iako je od Drugog svjetskog rata prošlo 75 godina, bombe su bile na lokaciji gdje se kreću čamci, ali su prisutni i kupači. Organizovanje akcije nije bilo jednostavno s obzirom da je lokacija u gradskom području", rekao je Lukač.

On kaže da su ronioci juče locirali i englesku avio-bombu u koritu rijeke Sane, ispod mosta kojim se odvija drumski saobraćaj.

"S obzirom da je bomba locirana poslije 15.00 časova nije bilo dovoljno vremena za sve potrebne procedure, pa će u subotu, 24. avgusta, biti organizovana akcija uklanjanja ove bombe", rekao je on.

Šef misije MUP-a Češke Martin Кučera rekao je da je juče u 15.15 časova u koritu rijeke Sane locirana i avio-bomba na lokaciji ispod drumskog mosta.

"Danas će biti urađeno izviđanje da bi se utvrdilo u kakvom je stanju ova bomba i kako bi se pripremila za bezbjedno uklanjanje", rekao je on.

Danas će u Novom Gradu biti održana sjednica opštinskog Štaba za vanredne situacije na kojoj će biti utvrđen plan akcije uklanjanja preostale avio-bombe teške oko 250 kilograma, što je planirano za subotu, 24. avgust.

Od ponedjeljka, 12. avgusta, korito rijeke Sane između drumskog i željezničkog mosta u Novom Gradu zajedno pregledaju pripadnici Republičke uprave civilne zaštite, Ministarstva unutrašnjih poslova Češke, Federalne uprave civilne zaštite i ronioci iz Srbije.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar