Албанци се плаше промјене става Бијеле куће

Албански политичари страхују од промјене става Бијеле куће након сусрета Вучића и Помпеа у Њујорку, сазнаје Блиц.

Србија 22.08.2019 | 08:08
Албанци се плаше промјене става Бијеле куће
У данашњем штампаном издању лист пише да је изненадни састанак предсједника Србије Александра Вучића и другог човјека САД Мајка Помпеа узнемирио званичнике у Приштини, који су о сусрету обавијештени дан прије него што је до њега дошло.

Како каже извор Блица из дипломатских кругова, састанак је чуван у најстрожој тајности и представља потпуно нови моменат.

– Сва засједања генералне скупштине Уједињених нација се користе да би се на маргинама сусретали званичници и рјешавала отворена питања. До сада је била пракса да се албански званичници и дипломате срећу с људима из америчке администрације, која је покровитељ косовске државности, али се то сада промијенило – наводи саговорник листа.

Како каже, Хашима Тачија и Беџета Пацолија на тим је састанцима сада замијенио предсједник Србије, а све можда не би било толико “горко” за Приштину да није чувано у тајности.

– Дипломате из Приштине на челу са Вљором Читаку, амбасадорком, зову своје контакте и покушавају да одгонетну ко је и како уговорио састанак предсједника Србије и другог човјека Америке. Иначе, како наши саговорници кажу, састанак Вучића и Помпеа био је пријатељски, али веома тежак – казао је извор Блица.

Он наводи да је Помпео од Вучића први пут чуо неке ствари кроз које Срби на сјеверу пролазе.

Додаје да се Вучић након састанка с америчким државним секретаром у одвојеним сусретима састао са замјеником помоћника државног секретара Метјуом Палмером и извршним потпредсједником Атлантског савјета Дејмоном Вилсоном.

На свом Инстаргам налогу Вучић је написао да је то био дуг, озбиљан и одговоран разговор, а да је Косово била доминантна тема разговора с Вилсоном.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Не ремсе

22.08.2019 08:29

Знају Американци са каквим дивљацима имају посла али они се воде искљуциво својим интересом. Назалост. Имају Амери искуство са племенима па били они Сијукси Апачи или шиптари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако то раде

22.08.2019 12:34

Америка це их и средити, последње заостало племе у Европи.