Albanci se plaše promjene stava Bijele kuće

Albanski političari strahuju od promjene stava Bijele kuće nakon susreta Vučića i Pompea u Njujorku, saznaje Blic.

Srbija 22.08.2019 | 08:08
Albanci se plaše promjene stava Bijele kuće
U današnjem štampanom izdanju list piše da je iznenadni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i drugog čovjeka SAD Majka Pompea uznemirio zvaničnike u Prištini, koji su o susretu obaviješteni dan prije nego što je do njega došlo.

Kako kaže izvor Blica iz diplomatskih krugova, sastanak je čuvan u najstrožoj tajnosti i predstavlja potpuno novi momenat.

– Sva zasjedanja generalne skupštine Ujedinjenih nacija se koriste da bi se na marginama susretali zvaničnici i rješavala otvorena pitanja. Do sada je bila praksa da se albanski zvaničnici i diplomate sreću s ljudima iz američke administracije, koja je pokrovitelj kosovske državnosti, ali se to sada promijenilo – navodi sagovornik lista.

Kako kaže, Hašima Tačija i Bedžeta Pacolija na tim je sastancima sada zamijenio predsjednik Srbije, a sve možda ne bi bilo toliko “gorko” za Prištinu da nije čuvano u tajnosti.

– Diplomate iz Prištine na čelu sa Vljorom Čitaku, ambasadorkom, zovu svoje kontakte i pokušavaju da odgonetnu ko je i kako ugovorio sastanak predsjednika Srbije i drugog čovjeka Amerike. Inače, kako naši sagovornici kažu, sastanak Vučića i Pompea bio je prijateljski, ali veoma težak – kazao je izvor Blica.

On navodi da je Pompeo od Vučića prvi put čuo neke stvari kroz koje Srbi na sjeveru prolaze.

Dodaje da se Vučić nakon sastanka s američkim državnim sekretarom u odvojenim susretima sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Metjuom Palmerom i izvršnim potpredsjednikom Atlantskog savjeta Dejmonom Vilsonom.

Na svom Instargam nalogu Vučić je napisao da je to bio dug, ozbiljan i odgovoran razgovor, a da je Kosovo bila dominantna tema razgovora s Vilsonom.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ne remse

22.08.2019 08:29

Znaju Amerikanci sa kakvim divljacima imaju posla ali oni se vode iskljucivo svojim interesom. Nazalost. Imaju Ameri iskustvo sa plemenima pa bili oni Sijuksi Apači ili šiptari.

ODGOVORITE
Name

Tako to rade

22.08.2019 12:34

Amerika ce ih i srediti, poslednje zaostalo pleme u Evropi.