Највећа искушења и изазови одрастања ђака

У Бијељини је данас одржано Савјетовање вјероучитеља Православне вјеронауке, на којем су представљена највећа искушења и изазови у одрастању ученика. Савјетовање је организовано 19. годину заредом, за вјероучитеље Епархије зворничко-тузланске.

Република Српска 21.08.2019 | 18:58
Највећа искушења и изазови одрастања ђака
Најмлађи чланови друштва одрастају у вријеме два феномена. Први је поплава, углавном, негативних информација, међу којима предњаче масовно избјеглиштво, тероризам и економске кризе. Други феномен је веома интензиван технолошки напредак који млади настоје да испрате, објашњава специјалиста дјечије и адолесцентне психијатрије доктор Ранка Калинић.

“Бојим се да смо свједоци омега генерације. То је генерација младих која своје одрастање проводи под утицајем савремене технологије. Технологија има своје бенефите, али мислим да ми одрасли нисмо научили како то да контролишемо, па самим тим не можемо да научимо дјецу о опасностима које вребају из те технологије”, каже др Калинић.

Калинићева је на Савјетовању вјероучитеља истакла да су сви изуми човјечанства служили за унапређење живота, али да истовремено свједочимо злоупотребама технолошких достигнућа. Један од начина спречавања негативних утицаја јесу едукације свих који долазе у контакт са дјецом, а посебно васпитно-образовног кадра.

“Највећа опасност је то што нам млади проводе превише времена у сједећем положају, у виртуелном свијету у коме се одлично сналазе, али су зато у реалном свијету у сусрету са проблемима које намеће одрастање само по себи, и самим тим они не налазе одговоре. То их најчешће уводи у једно стање конфузије, анксиозности, депресивности. Њихова размјена емоција се дешава преко мреже. Немају прилику да виде аутентичну емоцију особе са којом разговарају, већ је то на нивоу преписке”, објашњава она.

Све то води до зависности која може да буде опаснија од зависности психоактивних супстанци, подвукла је Калинићева. Савјетовање је обухватило и демографска знања у функцији популационе обуке.

“Промјена система вриједности, мало свијести и популационе климе у нашем друштву. Између осталог, радићемо на томе да најмлађу популацију освјестимо о здравим стиловима живота, да укључимо породичне вриједности и да афирмишемо проблеме репродуктивног здравља нашег становништва”, каже демограф проф. др Драшко Маринковић.

Улога вјере је неодвојива.

“Ово је сигурно једна значајна активност. И ми као вјероучитељи, свештеници, ђакони, морамо се трудити да црква буде прва која ће бити образац и примјер, а да бисмо то били морамо изграђивати сами себе да бисмо могли и друштву нешто да понудимо”, истиче Синиша Шаренац, координатор за вјерску наставу Епархије зворничко-тузланске.

Стручњаци су на Савјетовању вјероучитеља, које је одржано у епархијском дому манастира Светог Василија Острошког у Бијељини, истакли да су подједнако битне све образовне и васпитне установе у развоју дјеце, те напоменули да, ипак, кључну улогу у том подухвату игра породица, јер све почиње из те основне ћелије друштва.



БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

22.08.2019 08:14

Ста је са трецим феноменом..политизованом црквом и дрзањем на вазним функцијама свестеника склоних хомосексуалности,шверцу орузја итд...

ОДГОВОРИТЕ