Najveća iskušenja i izazovi odrastanja đaka

U Bijeljini je danas održano Savjetovanje vjeroučitelja Pravoslavne vjeronauke, na kojem su predstavljena najveća iskušenja i izazovi u odrastanju učenika. Savjetovanje je organizovano 19. godinu zaredom, za vjeroučitelje Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Republika Srpska 21.08.2019 | 18:58
Najveća iskušenja i izazovi odrastanja đaka
Najmlađi članovi društva odrastaju u vrijeme dva fenomena. Prvi je poplava, uglavnom, negativnih informacija, među kojima prednjače masovno izbjeglištvo, terorizam i ekonomske krize. Drugi fenomen je veoma intenzivan tehnološki napredak koji mladi nastoje da isprate, objašnjava specijalista dječije i adolescentne psihijatrije doktor Ranka Kalinić.

“Bojim se da smo svjedoci omega generacije. To je generacija mladih koja svoje odrastanje provodi pod uticajem savremene tehnologije. Tehnologija ima svoje benefite, ali mislim da mi odrasli nismo naučili kako to da kontrolišemo, pa samim tim ne možemo da naučimo djecu o opasnostima koje vrebaju iz te tehnologije”, kaže dr Kalinić.

Kalinićeva je na Savjetovanju vjeroučitelja istakla da su svi izumi čovječanstva služili za unapređenje života, ali da istovremeno svjedočimo zloupotrebama tehnoloških dostignuća. Jedan od načina sprečavanja negativnih uticaja jesu edukacije svih koji dolaze u kontakt sa djecom, a posebno vaspitno-obrazovnog kadra.

“Najveća opasnost je to što nam mladi provode previše vremena u sjedećem položaju, u virtuelnom svijetu u kome se odlično snalaze, ali su zato u realnom svijetu u susretu sa problemima koje nameće odrastanje samo po sebi, i samim tim oni ne nalaze odgovore. To ih najčešće uvodi u jedno stanje konfuzije, anksioznosti, depresivnosti. Njihova razmjena emocija se dešava preko mreže. Nemaju priliku da vide autentičnu emociju osobe sa kojom razgovaraju, već je to na nivou prepiske”, objašnjava ona.

Sve to vodi do zavisnosti koja može da bude opasnija od zavisnosti psihoaktivnih supstanci, podvukla je Kalinićeva. Savjetovanje je obuhvatilo i demografska znanja u funkciji populacione obuke.

“Promjena sistema vrijednosti, malo svijesti i populacione klime u našem društvu. Između ostalog, radićemo na tome da najmlađu populaciju osvjestimo o zdravim stilovima života, da uključimo porodične vrijednosti i da afirmišemo probleme reproduktivnog zdravlja našeg stanovništva”, kaže demograf prof. dr Draško Marinković.

Uloga vjere je neodvojiva.

“Ovo je sigurno jedna značajna aktivnost. I mi kao vjeroučitelji, sveštenici, đakoni, moramo se truditi da crkva bude prva koja će biti obrazac i primjer, a da bismo to bili moramo izgrađivati sami sebe da bismo mogli i društvu nešto da ponudimo”, ističe Siniša Šarenac, koordinator za vjersku nastavu Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Stručnjaci su na Savjetovanju vjeroučitelja, koje je održano u eparhijskom domu manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini, istakli da su podjednako bitne sve obrazovne i vaspitne ustanove u razvoju djece, te napomenuli da, ipak, ključnu ulogu u tom poduhvatu igra porodica, jer sve počinje iz te osnovne ćelije društva.



BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

22.08.2019 08:14

Sta je sa trecim fenomenom..politizovanom crkvom i drzanjem na vaznim funkcijama svestenika sklonih homoseksualnosti,švercu oruzja itd...

ODGOVORITE