Два лица: Уочи избора радикали, а послије другари

Избори 2018. године су сликовитије него иједни прије њих доказали како је упитно вјеровати ономе што политичке партије под бх. небом поручују својим бирачима у предизборној кампањи. Рекао је ово професор и политички аналитичар Славо Кукић коментаришући досљедност лидера највећих политичких партија у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 21.08.2019 | 20:01
Два лица: Уочи избора радикали, а послије другари
Кукић сматра да, ако би се сада направио рендгенски снимак оног шта су те партије поручивале у предизборној кампањи и шта раде данас, могло свашта да се види.

Приклањање Драгана Чавића свом вјечитом противнику СНСД, прелазак дијела СДС на противничку страну, Фахрудин Радончић који је послије изјаве „зар треба да скочим са торња да бих доказао да ме улазак у власт не занима“ ипак скочио у власт, као и многи други примјери показали су велику разлику између политичара прије и послије кампање.

Недосљедни нису били само Чавић и Радончић; предомишљали су се и лидер СНСД Милорад Додик, али и лидер САД Бакир Изетбеговић.

Половином маја 2019. предсједници СДА, ДФ и СББ потписали су заједничку изјаву “којом су утврдили принципе и приоритете дјеловања патриотског блока у законодавној и извршној власти”.

Међутим, након што је потписан споразум о формирању Савјета министара БиХ Изетбеговић је, када је брзина и интензитет НАТО интеграција БиХ у питању, у јавност изашао с другачијим ставовима.

Професор Кукић сматра да су, када се све сагледа, ријетки остали на истим принципима као и прошле године.

– Ту мислим на СДП БиХ, на Нашу странку и ПДП. Нисам сигуран да ли се још ико може издвојити, иако је јасно да и унутар тих партија имате групације које су због краткорочних прагматичних политичких интереса напустили темељне принципе. Мислим на СДП, посебно на тузланску групацију, која је, како би партиципирала у подјели моћи, напустила властиту партију и приклонила се онима који ту моћ имају – рекао је Кукић.

Додаје да је таквих малих излета било и у остале двије поменуте партије, али генерално – то су партије које су остале досљедне својим предизборним порукама.

– Сви остали су те поруке бацили у кош. Ја нисам могао вјеровати да се може догодити то што је урадио један Драган Чавић. Најрезолутнији критичар Милорада Додика и онога шта он ради, човјек који је најексплицитније упирао у криминогене радње Милорада Додика и у друге радње које су, како је он говорио, против интереса Срба у БиХ, данас у свом вокабулару нема ниједне од тих порука које је годинама слао – рекао је Кукић, додајући да је битно да је у свој овој причи остало бар сјеме оних досљедних партија. 

За разлику од њега, неки сматрају да ништа досљедно нема да се види у ових годину дана.

Дугогодишњи новинар и предсједник Удружења БиХ новинари, Марко Дивковић, каже да не зна ниједног политичара који је у ових годину дана одржао иједно своје обећање које је дао у предизборној кампањи.

– Или су модификовали или их уопште нису испунили, тако да су бирачи поново показали да гласају за оне који их стално варају. Политичари ће увијек ићи са тим оштрим или узбуњујућим ставовима, јер на тај начин власт функционише више од 20 година – рекао је он.

Дивковић подсјећа да се тако ради већ годинама, те наводи примјер односа Силајџића и Додика.

– Они су један другог оптуживали за најцрње гријехе по њиховој оцјени, да би послије тога све ишло устаљеним током. По принципу „ето ми смо се мало свађали, народе ви сте се додатно замрзили, а ми ћемо даље ићи“. Тако је и сада. Они ће се свађати и говорити свашта један другом, али ће на крају урадити оно што се од њих буде тражило када буду притиснути – објасни је Дивковић.

Српски члан Председништва БиХ и лидер Савеза независних социјадемократа Милорад Додик крајем прошле године опозиционаре Српске називао је издајницима, плаћеницима и људима који руше Републику Српску.

Судећи по каснијим потезима и те изјаве су „имале рок трајања“, јер је Додик позвао СДС и ПДП да се договоре око заједничког наступа у Сарајеву, рекавши тада да им „СНСД стоји на располагању… те да би било добро да, сходно интересима које сви заједно имају, рашчисте ситуацију“.

(Српскаинфо)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Зика

21.08.2019 18:02

Наравно да је овако добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕДЈУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА

22.08.2019 04:20

ЊИХ НА ВЛАСТИ ДРЖИ МЕДЈУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА КАКО БИ ПО БРИСЕЛУ И ВАШИНГТОНУ ПРИЧАЛИ КАКО ОНИ ЕТО МОРАЈУ ДА ПАЗЕ НА ЗОМБИ ЗЕМЉУ И ДА ЗА ТО ПРИМАЈУ ПЛАТЕ ОД 30 ИЛИ 40 ХИЉАДА МАРАКА. ОГАВНО.

Name

Тројка

21.08.2019 18:14

Токмак до Токмака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роко

21.08.2019 21:31

Зивио Миле Додик

Name

Директ

22.08.2019 09:15

Највеци токмак медју једнакима.

Name

Мањача

21.08.2019 18:43

Ни додати ни одузети. Ова тројка глупана је пријеко потребна Нато у и ммфу јер ниста не разумију. Њима тројици импонује сједељка са странцима које ниста не разумију . Вјерујте да це три глупана потписати све, улазак у нато а тиме и додатне кредите које це баметнути народу да врацају, јер Бозе мили , улазак у сваки клуб као и цланство се плаца. А циме це платити него додатним порезима. Плацаце народ и дабуде депонија за отпад. Тек цете видјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

21.08.2019 18:49

Три велика проклета лопова и манипулатора, а сваки од њих вуче хипотеку из прошлости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

21.08.2019 19:11

Који ђаво посла ову тројицу да растуре све у земљи и задуже све генерације БиХ, горе од најгорег рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

21.08.2019 19:22

Ова тројка, гробари бих. Највеће зло које је задесило бих су њих тројица и све док они буду на политичкој сцени нама је све горе. Они као свађају се , а у тајности, састају се и договарају како да нас пљацкају. Само лицни интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала биографија

21.08.2019 23:36

Радни вијек започиње 1977. године као стручни сурадник у СО-е Посушје, потом као руководитељ Марксистичког центра, а од 1980 године је у образовању – средњем, а потом високом. У Средњошколском центру у Посушју је радио као професор, а затим и као равнатељ. Средином 1987. године је изабран на функцију предсједника Извршног одбора СО-е Посушје, а након тога, 1992. године одлази на Економски факултет у Мостару, на којем је у радном односу до данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

22.08.2019 05:20

су дзепови пуни, ко те пита иста за народ ! Маси баци кост, нека се забави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Личе..

22.08.2019 05:40

Јахачи апокалипсе..

ОДГОВОРИТЕ