Европска "Суперлига" од 2024.године?!

Сигурна 24 од 32 клуба?! Енглески "Индипендент" пише да се УЕФА и Александер Чеферин спремају да "на мала врата" претворе Лигу шампиона у полузатворено такмичење.

Фудбал 22.08.2019 | 18:46
Европска "Суперлига" од 2024.године?!
Лига шампиона по садашњем систему ће се играти закључно са сезоном 2023/24, а онда слиједи потенцијална револуција!

Елитно такмичење европских фудбалских клубова послије тога би могло да личи на кошаркашку Евролигу, јер се у њега више неће улазити на основу пласмана у домаћим првенствима.

"Индипендент" пише да УЕФА разматра формат од четири групе са по осам клубова, из којих би по двије најлошије "испале" из такмичења за сљедећу сезону.

Четири мјеста заузели би полуфиналисти Лиге Европе, а о начину на који би била попуњена преостала четири мјеста још се размишља.

Већина клубова, њих 24, задржала би мјесто без обзира на учинак у својим националним лигама.

Дакле, УЕФА би могла да каже како и даље нема "затворене лиге" богатих клубова, али истовремено би првацима "мањих" земаља било много теже да дођу до елите него у садашњем систему, који је креирао некадашњи предсједник УЕФА Мишел Платини.

Видјећемо да ли ће се ово обистинити...

"Индипендент" такође наводи да није ријешено како ће такмичење бити попуњено у првој сезони новог "режима", али да ће критеријум вјероватно бити резултати у домаћем првенству током посљедње четири сезоне, као и традиција и тренутна моћ клубова.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар