Биће потребне додатне одлуке за питање НАТО

Циљ БиХ је, додао је, чланство у ЕУ, а како је речено и 5. августа, биће потребне неке додатне одлуке да би се даље рјешавало питање НАТО-а

Босна и Херцеговина 21.08.2019 | 13:45
Биће потребне додатне одлуке за питање НАТО
Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) и специјални представник ЕУ у Босни и Херцеговини амбасадор Ларс-Гуннар Вигемарк изјавио је данас да жали што јуче није одржана сједница Предсједништва БиХ и није дошло до именовања мандатара за састав Савјета министара БиХ, преноси Фена.

- Ми из ЕУ схватамо да је то повезано с другим питањима, као што је пут БиХ према НАТО савезу и за нас је важно да се оба процеса могу неометано одвијати. У овом тренутку нико не говори о чланству, рекао је амбасадор Вигемарк новинарима у Бањој Луци.

Циљ БиХ је, додао је, чланство у ЕУ, а како је речено и 5. аугуста, биће потребне неке додатне одлуке да би се даље рјешавало питање НАТО-а.

- Оно што је сада важно јесте да сви стану на лопту. Прошло је десет мјесеци а власт још увијек није формирана и мора се мислити на општи интерес грађана, који живе у оба бх. ентитета, навео је Вигемарк.

Каже да недавни споразум о принципима формирања власти, који су постигли лидери СДА, ХДЗ-а и СНСД-а, јесте добар полазни основ. Када се формирају власти бит ће на њима да имплементирају тај, како је истакао, начелни договор.

- Као и сваки други политички договор и он је подложан различитим тумачењима, али оно што је важно јесте да сједну заједно, да разговарају, да се не повлаче у своје ровове, већ да разговарају и покушају доћи до договора који ће функционисати, нагласио је Вигемарк.

Лично мисли да постоји неко практично рјешење за сва питања.

- Мислим да није потребно претјеривати, односно драматизовати било које од ових питања. Нема мјеста за то, увјерен је.

Навео је и да би волио да охрабри и чланове Предсједништва БиХ и све друге политичке лидере у земљи да буду одговорни, покушају наћи неки заједнички интерес, да не критикују једни друге и покушају наћи нека рјешења у интересу свих грађана БиХ, јер су изабрани да се баве рјешењима, а не проблемима.

- Лако је давати неке бомбастичне изјаве медијима, али ово није театар, већ реалност, рекао је Вигемарк и додао да БиХ јесте дио ЕУ и важно је да се то питање ријеши што прије.

За ЕУ је, истиче, важно да ће мишљење о апликацији БиХ за чланство у ЕУ доћи на дневни ред, а у том тренутку биће посматрано да ли постоји формирана власт у земљи и да ли она може наставити кретање на том путу.

Шеф Делегације ЕУ данас је у Бањој Луци учествовао у дијалогу с новинарима о том мишљење те питањима слободе медија, издржавања, окупљања, владавини права...

(Фена)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Југо45

21.08.2019 11:57

Иди болан кући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.08.2019 12:03

Јадна је таква ЕУ са тобом којом си срозао све у БиХ, сарађивајући са тајкунским криминалцима пуни 14 година да породице и омладина бијеже вани из своје државе БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјероватно

21.08.2019 15:17

Ни он није џаба и онако сарадјивао. Овдје, на жалост све има своју цијену, па и најприземније ствари. Овим је показано колико смо ниско срозани, дрљамо дно поодавно.

Name

Пеки

21.08.2019 12:08

Дали је теби јасно неце срби у нато

ОДГОВОРИТЕ
Name

Говори

21.08.2019 12:23

само у своје име сто не распису референдум ја гласам за!

Name

Ре пеки

21.08.2019 12:38

Дали је теби јасно,једном за сва времена,да се Срби не питају.Питат це се градјани БиХ.

Name

Ре

21.08.2019 14:27

Нажалост,неби ни пјетао у лонац,али шта ће околности су такве и неумољиве......

Name

Србин

21.08.2019 14:33

И ја сам за НАТО!

Name

007 Бонд

21.08.2019 15:13

Добро вам је свима Пеки рекао! Срби су велика већина у Републици СрпскоЈ! Република Српска је 1/2 БиХ. Република Српска и њен народ неће у НАТО! У НАТО нећете ићи! Република Српска ће бити део НАТО-а, али, само кад буде покрајина Србије, а Федерација ће онда бити самостална држава.

Name

Рашо

21.08.2019 15:52

И ја сам за НАТО.

Name

владо

21.08.2019 16:46

Ја сам исто за НАТО. Пола породице ми је вец у дрзавама цланицама НАТОа, а и ја гледам да киднем одавде. У Русију или Србију нецу сигурно.

Name

Директ

21.08.2019 22:49

Ови Босњаци сто би референдум, као да је Додик у њих усао. Прицају о рефетендуму, а сизе кад Додик се бави том истом темом. Српски став је јасан, не у НАТО! По Дејтону, имамо право да се питамо. Било какав референдум о НАТО-у процице као онај Додиков.

Name

Драшко

21.08.2019 12:35

Ти нама и Србији обезбиједи одмах чланство у ЕУ, платите Србима ратну одштету кроз инвестиције које нећемо враћати, извините се због бомбардовањанедужног народа, аутобуса, телевизије, мостова... и Србија и ми лијепо удјемо у НАТО друштво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

21.08.2019 12:41

Прво су нас бомбардовали поубијали насу дјецу и унуке а сад би да нас на силу угурају е неце моци срби неце у нато.Нато је једна злоцинацка организација .НЕЦУ ВАМ ОПРОСТИТИ МОГА МИСЕ НИКАДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

21.08.2019 12:46

Вазно је да је њему РС купио стан у Гöтебöргу за 1,2 милиона КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тртмрт

21.08.2019 13:09

Високи званицници ЕУ немају појма ста се десава у БХ и ста раде њихови представници тамо, а све плацамо ми порески обвезници у ЕУ

Name

Лико

21.08.2019 15:52

Само Нато србина спасава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

21.08.2019 22:50

Само неутралност Србина спасава

Name

Директ

21.08.2019 23:28

Овај Вигемарк је изгледа мало погубио конце. Званицник је ЕУ, а заговара и пут у НАТО. Ово је да цовјек не повјерује! Оволико не заговара БиХ у НАТО ни генерални секретар НАТО алијансе! Овај је веци Католик од Папе. Ово је исто као када би људи из Волксwагена промовисали Форд. Ларс се понаса као Додик. До подне је једно, а од подне друго. Побркао је послове. Имам осјецај да и НАТО и ЕУ, сто се тице БиХ, гура једино тај цовјек, од свих ликова у Бриселу. Цијеним његов ентузијазам, али ради све погресно (про форме) и превисе се залетио. Преузео је и посао који није у његовој надлезности. Да ствар буде јос гора по њега, тај посао це га исцрпити, али га неце ријесити, ако га претходно не исцрпи посао везан за ЕУ интеграције БиХ. Узео је много висе посла на своја плеца, него сто мозе поднијети, а и отима другима хљеб из уста! ЕУ је послала правог цовјека, у погресно вријеме, који прави греске, које це у сустини и генерално знацити исто као прије. Било би му мање теско, да се бави ЕУ интеграцијама, посто за то је и плацен. Оцигледно је да га дрма БиХ синдром (мисли да је надарен за све).

ОДГОВОРИТЕ