Biće potrebne dodatne odluke za pitanje NATO

Cilj BiH je, dodao je, članstvo u EU, a kako je rečeno i 5. avgusta, biće potrebne neke dodatne odluke da bi se dalje rješavalo pitanje NATO-a

Bosna i Hercegovina 21.08.2019 | 13:45
Biće potrebne dodatne odluke za pitanje NATO
Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Vigemark izjavio je danas da žali što juče nije održana sjednica Predsjedništva BiH i nije došlo do imenovanja mandatara za sastav Savjeta ministara BiH, prenosi Fena.

- Mi iz EU shvatamo da je to povezano s drugim pitanjima, kao što je put BiH prema NATO savezu i za nas je važno da se oba procesa mogu neometano odvijati. U ovom trenutku niko ne govori o članstvu, rekao je ambasador Vigemark novinarima u Banjoj Luci.

Cilj BiH je, dodao je, članstvo u EU, a kako je rečeno i 5. augusta, biće potrebne neke dodatne odluke da bi se dalje rješavalo pitanje NATO-a.

- Ono što je sada važno jeste da svi stanu na loptu. Prošlo je deset mjeseci a vlast još uvijek nije formirana i mora se misliti na opšti interes građana, koji žive u oba bh. entiteta, naveo je Vigemark.

Kaže da nedavni sporazum o principima formiranja vlasti, koji su postigli lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a, jeste dobar polazni osnov. Kada se formiraju vlasti bit će na njima da implementiraju taj, kako je istakao, načelni dogovor.

- Kao i svaki drugi politički dogovor i on je podložan različitim tumačenjima, ali ono što je važno jeste da sjednu zajedno, da razgovaraju, da se ne povlače u svoje rovove, već da razgovaraju i pokušaju doći do dogovora koji će funkcionisati, naglasio je Vigemark.

Lično misli da postoji neko praktično rješenje za sva pitanja.

- Mislim da nije potrebno pretjerivati, odnosno dramatizovati bilo koje od ovih pitanja. Nema mjesta za to, uvjeren je.

Naveo je i da bi volio da ohrabri i članove Predsjedništva BiH i sve druge političke lidere u zemlji da budu odgovorni, pokušaju naći neki zajednički interes, da ne kritikuju jedni druge i pokušaju naći neka rješenja u interesu svih građana BiH, jer su izabrani da se bave rješenjima, a ne problemima.

- Lako je davati neke bombastične izjave medijima, ali ovo nije teatar, već realnost, rekao je Vigemark i dodao da BiH jeste dio EU i važno je da se to pitanje riješi što prije.

Za EU je, ističe, važno da će mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU doći na dnevni red, a u tom trenutku biće posmatrano da li postoji formirana vlast u zemlji i da li ona može nastaviti kretanje na tom putu.

Šef Delegacije EU danas je u Banjoj Luci učestvovao u dijalogu s novinarima o tom mišljenje te pitanjima slobode medija, izdržavanja, okupljanja, vladavini prava...

(Fena)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Jugo45

21.08.2019 11:57

Idi bolan kući.

ODGOVORITE
Name

re

21.08.2019 12:03

Jadna je takva EU sa tobom kojom si srozao sve u BiH, sarađivajući sa tajkunskim kriminalcima puni 14 godina da porodice i omladina biježe vani iz svoje države BiH.

ODGOVORITE
Name

Vjerovatno

21.08.2019 15:17

Ni on nije džaba i onako saradjivao. Ovdje, na žalost sve ima svoju cijenu, pa i najprizemnije stvari. Ovim je pokazano koliko smo nisko srozani, drljamo dno poodavno.

Name

Peki

21.08.2019 12:08

Dali je tebi jasno nece srbi u nato

ODGOVORITE
Name

Govori

21.08.2019 12:23

samo u svoje ime sto ne raspisu referendum ja glasam za!

Name

Re peki

21.08.2019 12:38

Dali je tebi jasno,jednom za sva vremena,da se Srbi ne pitaju.Pitat ce se gradjani BiH.

Name

Re

21.08.2019 14:27

Nažalost,nebi ni pjetao u lonac,ali šta će okolnosti su takve i neumoljive......

Name

Srbin

21.08.2019 14:33

I ja sam za NATO!

Name

007 Бонд

21.08.2019 15:13

Добро вам је свима Пеки рекао! Срби су велика већина у Републици СрпскоЈ! Република Српска је 1/2 БиХ. Република Српска и њен народ неће у НАТО! У НАТО нећете ићи! Република Српска ће бити део НАТО-а, али, само кад буде покрајина Србије, а Федерација ће онда бити самостална држава.

Name

Rašo

21.08.2019 15:52

I ja sam za NATO.

Name

vlado

21.08.2019 16:46

Ja sam isto za NATO. Pola porodice mi je vec u drzavama clanicama NATOa, a i ja gledam da kidnem odavde. U Rusiju ili Srbiju necu sigurno.

Name

Direkt

21.08.2019 22:49

Ovi Bosnjaci sto bi referendum, kao da je Dodik u njih usao. Pricaju o refetendumu, a size kad Dodik se bavi tom istom temom. Srpski stav je jasan, ne u NATO! Po Dejtonu, imamo pravo da se pitamo. Bilo kakav referendum o NATO-u procice kao onaj Dodikov.

Name

Draško

21.08.2019 12:35

Ti nama i Srbiji obezbijedi odmah članstvo u EU, platite Srbima ratnu odštetu kroz investicije koje nećemo vraćati, izvinite se zbog bombardovanjanedužnog naroda, autobusa, televizije, mostova... i Srbija i mi lijepo udjemo u NATO društvo.

ODGOVORITE
Name

Bakica

21.08.2019 12:41

Prvo su nas bombardovali poubijali nasu djecu i unuke a sad bi da nas na silu uguraju e nece moci srbi nece u nato.Nato je jedna zlocinacka organizacija .NECU VAM OPROSTITI MOGA MISE NIKADA.

ODGOVORITE
Name

guz

21.08.2019 12:46

Vazno je da je njemu RS kupio stan u Götebörgu za 1,2 miliona KM.

ODGOVORITE
Name

trtmrt

21.08.2019 13:09

Visoki zvanicnici EU nemaju pojma sta se desava u BH i sta rade njihovi predstavnici tamo, a sve placamo mi poreski obveznici u EU

Name

Liko

21.08.2019 15:52

Samo Nato srbina spasava.

ODGOVORITE
Name

Direkt

21.08.2019 22:50

Samo neutralnost Srbina spasava

Name

Direkt

21.08.2019 23:28

Ovaj Vigemark je izgleda malo pogubio konce. Zvanicnik je EU, a zagovara i put u NATO. Ovo je da covjek ne povjeruje! Ovoliko ne zagovara BiH u NATO ni generalni sekretar NATO alijanse! Ovaj je veci Katolik od Pape. Ovo je isto kao kada bi ljudi iz Volkswagena promovisali Ford. Lars se ponasa kao Dodik. Do podne je jedno, a od podne drugo. Pobrkao je poslove. Imam osjecaj da i NATO i EU, sto se tice BiH, gura jedino taj covjek, od svih likova u Briselu. Cijenim njegov entuzijazam, ali radi sve pogresno (pro forme) i previse se zaletio. Preuzeo je i posao koji nije u njegovoj nadleznosti. Da stvar bude jos gora po njega, taj posao ce ga iscrpiti, ali ga nece rijesiti, ako ga prethodno ne iscrpi posao vezan za EU integracije BiH. Uzeo je mnogo vise posla na svoja pleca, nego sto moze podnijeti, a i otima drugima hljeb iz usta! EU je poslala pravog covjeka, u pogresno vrijeme, koji pravi greske, koje ce u sustini i generalno znaciti isto kao prije. Bilo bi mu manje tesko, da se bavi EU integracijama, posto za to je i placen. Ocigledno je da ga drma BiH sindrom (misli da je nadaren za sve).

ODGOVORITE