Стојковић завршио каријеру!

Европско сребро за памћење! Сјајни пивотмен раскинуо је уговор са израелским Макаби Ришоном и одлучио да са навршених 38 година "окачи патике о клин".

Остали спортови 21.08.2019 | 20:15
Стојковић завршио каријеру!
Растко Стојковић ставио је тачку на професионалну каријеру дугу двије деценије, током којих је наступао за 11 клубова у седам земаља.

Најдубљи траг оставио је у Црвеној звезди, пољском Вива Килцеу (2009-2013) и бјелоруском Мешкову (2013-2018), али спортска јавност најбоље га памти по партијама у дресу репрезентације Србије.

Послије бројних тријумфа у доба СФР Југославије и мање-више редовног присуства у борби за медаље током друге половине 90-их (након укидања спортских санкција), рукометаши су се након бронзе на Свјетском првенству 2001. само још једном попели на побједничко постоље.

Било је то у јануару 2012. када су на шампионату Европе у Београду догурали до финала, побиједивши Пољску, Данску, Шведску и Хрватску. Данци су се у финалу реванширали за пораз у првој фази, али то је свакако остао најсвјетлији моменат српског рукомета откако је Србија постала самостална држава. И чини се да ће тако бити још неко вријеме...

"То није тренутак, то су три незаборавне недјеље, дружења, људи око тебе, пуно емоција, пуног 'Пионира', 'Арене', свега што смо проживјели. Тај јануар 2012. године се не заборавља", рекао је Стојковић у "опроштајном" интервјуу за сајт "Балкан Хандбалл".

Не рачунајући јесен 2013, посљедњих 14 сезона провео је у иностранству.

"Да ми је неко те 2005. године на аеродрому, када сам полазио у свијет, рекао да ћу имати овакву каријеру... Тада сам кренуо са далеко мањим жељама од онога што сам направио, а жеље су ми биле велике. Морам да будем задовољан, бахато би било тражити више. Играо сам Фајнал фор Лиге шампиона у Келну, финала ЕХФ Купа, Купа побједника купова, Бундес лигу, првенства Европе и свијета", додао је Стојковић.

Тадашњи селектор Веселин Вуковић одлучио је да га "прецрта" са списка петнаестак дана прије Олимпијских игара у Лондону, на које су се "орлови" пласирали као вицешампиони Европе.

"Нисам играо на ОИ и то остаје као неиспуњена ставка".

Неуспјехе националног тима, којих је било много, првенствено приписује Рукометном савезу Србије.

"Жао ми је што су се одрицали од одговорности и кривицу сваљивали на играче, никада се не осврћући на то да некад нисмо знали ни гдје треба да трчимо. Долазили су да воде репрезентацију људи који су по 10 година били без клуба, плејада ликова која је само уништавала", огорчен је срчани пивотмен.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар