Сви радници у РС треба да имају једнака права

- Након што је Влада Републике Српске прије два дана по хитном поступку усвојила Приједлог закона о полицији и унутрашњим пословима, који предвиђа да се полицијском службенику лични коефицијент за пензију утврђује на основу пет годишњих плата које су за њега најповољније, представници неколико синдиката најављују да ће тражити да се и њиховим члановима омогући да под истим таквим условима иду у пензију.

Република Српска 21.08.2019 | 09:56
Сви радници у РС треба да имају једнака права
Предсједник Синдиката здравства који функционише у оквиру Савеза синдиката РС Миленко Гранулић каже да је о томе већ разговарао са министром здравља и социјалне заштите РС. Гранулић каже да нема ништа против тога да полицајци иду у пензију под повлашћеним условима, али да не види разлог да исто такво право немају и здравствени радници.

- Не знам да ли ће и остали синдикалци тражити таква права, али ми смо већ разговарали са нашим министром о томе. Поред тога, ми смо од министра тражили и да се под хитно повећају плате свих здравствених радника - каже Гранулић.

Предсједник Конфедерације синдиката РС Жељко Тепавчевић каже да Приједлог закона о полицији и унутрашњим пословима представља добар примјер сарадње ресорног министра и синдикалне организације.

- Ми ћемо тражити и инсистирати на томе да сви радници имају право да им се обрачунава лични коефицијент за остваривање права на пензију као што је предложеним законом дато полицијским службеницима. Бројна предузећа су реструктурисана и мијењала су власнике у процесу приватизације, тако да је сигурно да постоји велики број радника који су у неким ранијим временима имали много повољније услове за обрачун личног коефицијента - каже Тепавчевић.

Он истиче да ће предсједништво Конфедерације синдиката РС  наредних  дана донијети и званичну одлуку како ће се поставити према овом питању.

За разлику од њих, предсједник Синдиката управе, који након напуштања ССРС дјелује у оквиру Конфедерације синдиката, Божо Марић каже да треба сачекати и видјети да ли ће предложени закон бити усвојен у Народној скупштини РС.

- Према мом скромном искуству, тај приједлог закона је доста проблематичан из угла уставности и не бих се одређивао према њему док се не види да ли ће проћи Одбор за уставна питања. У сваком случају, ако буде усвојен, наравно да сматрам да иста права треба да имају и други радници, јер не видим зашто би полицајци ишли у пензију под таквим условима, а да на то немају право, рецимо, деминери, који свакодневно стављају главу у торбу - каже Марић.

Права

Предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Драгана Врабичић каже да сви радници у РС треба да имају једнака права.

- Без обзира на то да ли су на буџету или раде у реалном сектору, сви радници морају имати једнака права, од услова рада, до права на пензионисање. Уколико буде усвојен Приједлог закона о полицији и унутрашњим пословима и полицијски службеници добију права на повлашћено пензионисање, иста таква права морају добити и сви остали радници - каже Врабичићева.

(Глас Српске)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ре

21.08.2019 08:18

Ко има имало мозга тај це ици у Њемацку

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре

21.08.2019 08:40

Уопште се не чудим што си ти остао овдје.

Name

Скептик

21.08.2019 11:30

Ре ре, а мене не чуди што си ти остао овде јер ова квази држава је као створено за паразитске ухљебе...

Name

Јаффа

21.08.2019 08:27

Љекар специјалиста и неки радник у Министарству здравља? Инжињер на градилишту и радник у Министарству? Да не говоримо о електричарима, зидарима, рударима, медицинским сестрама итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Егалите

21.08.2019 08:53

Само иста права за све.Не видим разлог да би и једна категорија у овој држави требала бити у повлаштеном положају.Ако ово прође то је рушење државе

ОДГОВОРИТЕ
Name

пера

21.08.2019 09:22

и вец пензионисана полиција треба имати иста права, треба и њима наново обрацунати пензију,ако се усвоји овај закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwилл

21.08.2019 12:21

Полиција већ има већа права од осталих радника. Бенефицирани радни стаж. Иду у пензију а коњу реп могу ишчупати. Иду у пензију са 52-53 године живота и тек онда почињу радити.

Name

пера

21.08.2019 19:30

Иду са 57 година 40 радног стаза,ако ниси знао.А у то им обрацунат и ратни стаз,који није уплацен.Инаце, полиција се увијек пензионисала по повољнијим условима,тако је било и прије рата , и након рата, само у нас није од 2011 до овог приједлога.Тако да це бити дискриминисани пензионисани полицајци ,који су отисли прије пар година у пензију .А сто не бих полиција имала бенифицирани радни стаз? Они су излозени свакојаким опасностима,Оцито ти је тај дарwилл у глави престао давно да ради.

Name

Бајке

21.08.2019 09:23

Сви радници у РС треба да имају једнака права и остале Андерсонове бајке. Како неко у црној рупи од корупције мозе да има било каква права ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давор

21.08.2019 10:43

Сулудо је тај закон један полицијски портир има право да бира а радник на скели или утовару смеца нема то право

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићо

21.08.2019 11:59

Раданик треба да бира између Њемачке и Аустрије, или неке друге земље, свака је боља. На жалост свих нас који не можемо да бирамо.

Name

Реал

21.08.2019 12:30

Полиција самошета по граду и добија такве привилегије, остали нису радници.

Name

Реални-нереални

21.08.2019 12:54

Радници у реалном сектору су одавно обесправљени и све је постало нормално: да управа слави празнике а реални радници раде..немају загарантовано право на годишњи одмор, регрес ,накнада за превоз ,пуни топли оброк, плаћен прековремени рад. Отпремнине се неисплаћују радницима у реалном сектору и нажалост тиме се нико не бави. Реалне синдикат неможе да заштити....па одлазее. Ускро ћемо имати само нереалне и пензионере...јадни пензионери

ОДГОВОРИТЕ