Svi radnici u RS treba da imaju jednaka prava

- Nakon što je Vlada Republike Srpske prije dva dana po hitnom postupku usvojila Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji predviđa da se policijskom službeniku lični koeficijent za penziju utvrđuje na osnovu pet godišnjih plata koje su za njega najpovoljnije, predstavnici nekoliko sindikata najavljuju da će tražiti da se i njihovim članovima omogući da pod istim takvim uslovima idu u penziju.

Republika Srpska 21.08.2019 | 09:56
Svi radnici u RS treba da imaju jednaka prava
Predsjednik Sindikata zdravstva koji funkcioniše u okviru Saveza sindikata RS Milenko Granulić kaže da je o tome već razgovarao sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS. Granulić kaže da nema ništa protiv toga da policajci idu u penziju pod povlašćenim uslovima, ali da ne vidi razlog da isto takvo pravo nemaju i zdravstveni radnici.

- Ne znam da li će i ostali sindikalci tražiti takva prava, ali mi smo već razgovarali sa našim ministrom o tome. Pored toga, mi smo od ministra tražili i da se pod hitno povećaju plate svih zdravstvenih radnika - kaže Granulić.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević kaže da Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima predstavlja dobar primjer saradnje resornog ministra i sindikalne organizacije.

- Mi ćemo tražiti i insistirati na tome da svi radnici imaju pravo da im se obračunava lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju kao što je predloženim zakonom dato policijskim službenicima. Brojna preduzeća su restrukturisana i mijenjala su vlasnike u procesu privatizacije, tako da je sigurno da postoji veliki broj radnika koji su u nekim ranijim vremenima imali mnogo povoljnije uslove za obračun ličnog koeficijenta - kaže Tepavčević.

On ističe da će predsjedništvo Konfederacije sindikata RS  narednih  dana donijeti i zvaničnu odluku kako će se postaviti prema ovom pitanju.

Za razliku od njih, predsjednik Sindikata uprave, koji nakon napuštanja SSRS djeluje u okviru Konfederacije sindikata, Božo Marić kaže da treba sačekati i vidjeti da li će predloženi zakon biti usvojen u Narodnoj skupštini RS.

- Prema mom skromnom iskustvu, taj prijedlog zakona je dosta problematičan iz ugla ustavnosti i ne bih se određivao prema njemu dok se ne vidi da li će proći Odbor za ustavna pitanja. U svakom slučaju, ako bude usvojen, naravno da smatram da ista prava treba da imaju i drugi radnici, jer ne vidim zašto bi policajci išli u penziju pod takvim uslovima, a da na to nemaju pravo, recimo, demineri, koji svakodnevno stavljaju glavu u torbu - kaže Marić.

Prava

Predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Dragana Vrabičić kaže da svi radnici u RS treba da imaju jednaka prava.

- Bez obzira na to da li su na budžetu ili rade u realnom sektoru, svi radnici moraju imati jednaka prava, od uslova rada, do prava na penzionisanje. Ukoliko bude usvojen Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i policijski službenici dobiju prava na povlašćeno penzionisanje, ista takva prava moraju dobiti i svi ostali radnici - kaže Vrabičićeva.

(Glas Srpske)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

re

21.08.2019 08:18

Ko ima imalo mozga taj ce ici u Njemacku

ODGOVORITE
Name

re re

21.08.2019 08:40

Uopšte se ne čudim što si ti ostao ovdje.

Name

Skeptik

21.08.2019 11:30

Re re, a mene ne čudi što si ti ostao ovde jer ova kvazi država je kao stvoreno za parazitske uhljebe...

Name

Jaffa

21.08.2019 08:27

Ljekar specijalista i neki radnik u Ministarstvu zdravlja? Inžinjer na gradilištu i radnik u Ministarstvu? Da ne govorimo o električarima, zidarima, rudarima, medicinskim sestrama itd.

ODGOVORITE
Name

Egalite

21.08.2019 08:53

Samo ista prava za sve.Ne vidim razlog da bi i jedna kategorija u ovoj državi trebala biti u povlaštenom položaju.Ako ovo prođe to je rušenje države

ODGOVORITE
Name

pera

21.08.2019 09:22

i vec penzionisana policija treba imati ista prava, treba i njima nanovo obracunati penziju,ako se usvoji ovaj zakon.

ODGOVORITE
Name

Darwill

21.08.2019 12:21

Policija već ima veća prava od ostalih radnika. Beneficirani radni staž. Idu u penziju a konju rep mogu iščupati. Idu u penziju sa 52-53 godine života i tek onda počinju raditi.

Name

pera

21.08.2019 19:30

Idu sa 57 godina 40 radnog staza,ako nisi znao.A u to im obracunat i ratni staz,koji nije uplacen.Inace, policija se uvijek penzionisala po povoljnijim uslovima,tako je bilo i prije rata , i nakon rata, samo u nas nije od 2011 do ovog prijedloga.Tako da ce biti diskriminisani penzionisani policajci ,koji su otisli prije par godina u penziju .A sto ne bih policija imala benificirani radni staz? Oni su izlozeni svakojakim opasnostima,Ocito ti je taj darwill u glavi prestao davno da radi.

Name

Bajke

21.08.2019 09:23

Svi radnici u RS treba da imaju jednaka prava i ostale Andersonove bajke. Kako neko u crnoj rupi od korupcije moze da ima bilo kakva prava ?

ODGOVORITE
Name

Davor

21.08.2019 10:43

Suludo je taj zakon jedan policijski portir ima pravo da bira a radnik na skeli ili utovaru smeca nema to pravo

ODGOVORITE
Name

Mićo

21.08.2019 11:59

Radanik treba da bira između Njemačke i Austrije, ili neke druge zemlje, svaka je bolja. Na žalost svih nas koji ne možemo da biramo.

Name

Real

21.08.2019 12:30

Policija samošeta po gradu i dobija takve privilegije, ostali nisu radnici.

Name

Realni-nerealni

21.08.2019 12:54

Radnici u realnom sektoru su odavno obespravljeni i sve je postalo normalno: da uprava slavi praznike a realni radnici rade..nemaju zagarantovano pravo na godišnji odmor, regres ,naknada za prevoz ,puni topli obrok, plaćen prekovremeni rad. Otpremnine se neisplaćuju radnicima u realnom sektoru i nažalost time se niko ne bavi. Realne sindikat nemože da zaštiti....pa odlazee. Uskro ćemo imati samo nerealne i penzionere...jadni penzioneri

ODGOVORITE