Ђокић: Можда дође до корекције цијене струје

"РС је одавно усвојила политику ниских цијена како би струја била доступнија свим грађанима. Та политика ће се морати одржати. А да ли ће доћи до неких благих корекција цијена у корист произвођача, видјећемо након што се изврше потребне анализе. Подсјећам да је цијена киловат сата произведеног у "Електропривреди РС" најјефтинија у региону, а тражња за електричном енергијом се повећава и цијене на тржишту електричне енергије континуирано расту", казао је он.

Република Српска 21.08.2019 | 09:36
Ђокић: Можда дође до корекције цијене струје
Коментаришући рад Владе РС, он каже да није захвално да оцјењује њен рад као министар, али у улози предсједника коалиционе партије наводи да је лично веома задовољан овим што је остварила Влада коју предводи Радован Вишковић.

"Његова активност је усмјерена на постизање већег економског раста и развоја РС и спречавање негативних трендова и најава кризе, која би се могла појавити у неким развијеним земљама попут Њемачке", казао је Ђокић у интервјуу Независним новинама.

Што се тиче реконструкције Владе, Ђокић је мишљења да о томе често причају непозвани људи.

"О томе треба да говоре они који су најодговорнији за рад Владе, а то су премијер и предсједница Републике, која му је дала мандат. Предсједник Владе ће о томе размишљати и водити тај процес онако како он сматра да је најбоље. Свакако, ово је коалициона влада и ништа се не може дешавати без консултација с коалиционим партнерима. Могућа реконструкција треба да буде питање партнера који чине Владу, а ако се персоналним промјенама рад може унаприједити, ја сам увијек за то", рекао је он,

Ђокић који се налази на челу Министарства енергетике, каже да се у овом тренутку не разматра могућност поскупљења струје.

"Наравно, ми смо изложени притисцима од стране наших произвођача електричне енергије, који траже да им се одобре додатни трошкови настали у процесу производње. РС је одавно усвојила политику ниских цијена како би струја била доступнија свим грађанима. Та политика ће се морати одржати. А да ли ће доћи до неких благих корекција цијена у корист произвођача, видјећемо након што се изврше потребне анализе. Подсјећам да је цијена киловат сата произведеног у "Електропривреди РС" најјефтинија у региону, а тражња за електричном енергијом се повећава и цијене на тржишту електричне енергије континуирано расту", казао је он.

Мишљења је да се према тој чињеници треба односити на адекватан начин.

"Ми и даље разматрамо могућност подршке и заштите социјално угрожених категорија потрошача, али нам је за то потребно много више финансијских средстава од оних које имамо. Недостајућа финансијска средства би се могла обезбиједити уколико би "Електропривреда РС" остварила већу добит па да кроз законом уређени поступак можемо дио средстава из остварене добити вратити нашим грађанима", казао је Ђокић.

На питање како оцјењује питање именовања Савјета министара и Годишњег националног плана за НАТО, Ђокић одговара да је јако разочаран тиме што ФБиХ или, конкретно, бошњачка политичка компонента блокира формирање Савјета министара и рад институција БиХ.

"Они имају велике неријешене проблеме унутар ФБиХ. Још нису изабрали нову федералну владу, имају проблем у појединим кантонима између Бошњака и Хрвата, дуже од десет година отворен проблем Мостара... То су питања о којима се не говори и на њих се не врши никакав притисак да то ријеше, а када се појави нека ситница у РС, онда се све пребацује на нас и додатно се проблематизује", казао је Ђокић.

Према његовим ријечима, врши се велики притисак на РС и на кључне људе који представљају РС.

"Највећем притиску, скоро свакодневно, изложен је Милорад Додик, који је добио највећи број гласова у БиХ да буде српски члан Предсједништва БиХ. Они желе да спријече да Милорад Додик и РС имају већи утицај на рад институција БиХ. Крајње је дрско да се на њега врши притисак и да га оптужују да он блокира формирање институција и да жели да спријечи сарадњу с европским и евроатлантским институцијама. То је крајње тенденциозна намјера, која нема за циљ да нешто ријеши у БиХ, већ само да искомпликује", сматра Ђокић и додаје:

"РС је све ове године иза нас била свјесна да је НАТО помогао изградњи и стабилизацији мира. НАТО је у тај пројект уложио и животе и велика средства и ми смо им на томе захвални. Чланство у НАТО-у је добровољан чин сваке државе и тако треба да остане. Неке су се околности у међувремену мијењале. Србија је процијенила да је за њену националну безбједност статус неутралности најбоља опција. РС је јако повезана са Србијом и то нико не треба РС спорити. То је реалност која је настала као продукт распада бивше државе, то је реалност настала Дејтонским споразумом и специјалним и паралелним везама. На крају крајева, и Аустрија је неутрална држава и потпуно нормално функционише у ЕУ и то данас нико не проблематизује", каже Шокић.

Ако дође до блокада које је најавио Милорад Додик, хоће ли РС бити спремна да трпи све посљедице које би се могле десити, превасходно економске, Ђокић каже да би желио да дође до блокаде, зато што ће на губитку бити цијела БиХ.

"Тиме би се криза и проблем БиХ непотребно продубили. При свакој кризи највећу штету трпе грађани и то би осјећали и Срби и Бошњаци и Хрвати. Очекујем да се то спријечи. СП и ја лично се залажемо за дијалог, за усаглашавање политика гдје год је то могуће", казао је лидер СП у интервјуу Независним.

(БН)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

тз

21.08.2019 07:40

Како вам Дјокиц лијепо умотава најаву да це струја поскупити - бице то, пази сад, "блага корекција цијене у корист производјаца". Ма изјава за привити на рану. А и Федерација се по њему распада, само у РС стабилно. Ала вас лик пере, то није нормално. Поздрав из федералне Тузле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.08.2019 08:17

Додатна и нова пљачка народа поскупљењем струје, зато што су они опљачкали електропривреду а ниси градили електране по Дрини, сада се зове мања корекција струје, како је не кориговаше да појефтини. Лудачка похлепа и незасита глад новцем је то,

Name

Најниза цијена!!!

21.08.2019 08:20

Цијене електрицне енергије су најјефтиније у региону, казе министар. Медјутим, заборавља реци да је и плата најниза у региону. Па тако један Хрват мозе да купи дупло висе струје од Србина, Словенац три пута висе, Аустријанац пет пута висе... Само тако нас министре, повецавај цијену, тебе то не сикира, ти си се ионако намирио!

Name

Срам те било

21.08.2019 11:30

Господине Ђокићу. Моја пензија у региону је најнижа и износи 195. КМ. за разлику од твоје плате која се мјери хиљадама марака и то је једна од већих министарских плата у региону и још имаш образа да поскупљење струје оправдаваш некаквим чињеницама. Срам те било и тебе и Владу у којој Ти егзистираш.

Name

нецете дуго

21.08.2019 12:00

Одлазите неспособњаковици. Бандо

Name

Њемац

21.08.2019 14:08

Зивим у њемацкој и за стан од 60м2 плацам 40€ струју, а плата ми је пет пута веца од просјецне у РС!

Name

Конгрес

21.08.2019 07:47

Ускоро це ванредни конгрес СПРС И предсједник Дјокиц це поново бити изабран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

21.08.2019 08:12

Неце !

Name

Ре

21.08.2019 08:23

“Подсјећам да је цијена струје најмања у региону”...ПОДСЈЕЋАМ ДА ЈЕ СТАНДАРД ЖИВОТА НАЈЛОШИЈИ У ЕВРОПИ.

Name

блиц

21.08.2019 08:29

То цемо јос видјети! Ако не буде министар ста це онда да се деси?

Name

Ре Ре

21.08.2019 08:46

Логичан закључак је,што је нижа цијена струје стандард је лошији.Значи треба поскупити струју да нам се стандард поправи

Name

РЕ НАЈНИЗА ЦИЈЕНА

21.08.2019 11:09

НИКО ИЗ ВРХА ВЛАСТИ ТО НЕ ПОМИЊЕ. И КАД СУ УВОДИЛИ АКЦИЗЕ САМО СУ ТРУБИЛИ ,КАКО ЈЕ ГОРИВО НАЈФТИНИЈЕ У РЕГИОНУ, А СТО СМО НА ПОСЉЕДЊЕМ МЈЕСТУ У ЕВРОПИ ПО СТАНДАРДУ ТО НИКО НЕ ПОМИЊЕ. ОНИ У ВРХУ ВЛАСТ ЗИВЕ НА НИВОУ ВЛАДАРА У НАЈРАЗВИЈЕНИЈИМ ЗЕМЉАМА У СВИЈЕТУ, ВОЗЕ СЕ У ИСТИМ ЛИМУЗИНАМА А НАРОД 100 ПУТА СИРОМАДНИЈИ. КО ВИСЕ МОЗЕ СЛУСАТ ОВАКО ЛУКАВЕ ПРИЦЕ.

Name

?

21.08.2019 11:28

Мозда и остане.ни други нису ниста бољи. Јадан је њихов социјализам

Name

Дијаспора

21.08.2019 07:52

Не знам да ли је кw струје најјефтинији у региону, али знам да су ПЛАТЕ и ПЕНЗИЈЕ РСа НАЈНИЗЕ у региону (а Бога ми и сире)... Какав препредени УБЛЕХАС и МАНИПУЛАТОР, цуууууј "КОРЕКЦИЈА" цијене??? Ваљда ПОВЕЦАЊЕ... ако треба платити производјаце онда нека Додик доплати од милиона које је покрао од народа Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били

21.08.2019 07:57

Јадан је народ коме ви помазете и за кога радите само Голи Оток је рјесење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре -ре

21.08.2019 10:02

Њима је у главама по цијену свега само да протуре пљачком свега, до краја свој криминални и овај мандат у РС.

Name

ре

21.08.2019 18:36

Треба платити све те раднике запослене у електро преко стеле.

Name

БЛ

21.08.2019 08:07

Лапрдаш бурлине стално глупости , код мизерни пензија и плата годинама у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струја на државне празнике

21.08.2019 09:52

Зна ли министар да се струја за вријеме дрзавних празника (01.и 02.јануар, 09.мај) обрачунава по вишој, скупој тарифи. Крадете народ гдјегод стигнете. Отели бисте и задњу корицу хљеба сиромашном из руке. Срам нек вас буде.

Name

Ја

21.08.2019 08:39

Како те није срам да говорис о керекци струје повецајте плате свијет оде нецете имам од кога висе краст кад свијет оде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Задивљен...

21.08.2019 09:05

..како започиње причу.Морали би мало подићи да испунимо буџетске рупе што смо покрали.Увести монопол али то се неће догодити док анђелчићи су на власти.И како брзином муње пређе на друге теме...НАТО...СРБИЈА ЈЕ НАШ СПАС....МОСТАР ...ХРВАТИ УГРОЖЕНИ...РОНХИЛ ЈАДАН,СВИ ГА МРЗЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

голе

21.08.2019 09:10

какви билмези,,,...а то што су нам примања на нивоу Анголе, то никоме ништа,...а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него.

21.08.2019 09:11

Знаци, сада се пљацка градјана РС зове " блага корекција цијене ел. енергије у корист производјаца". Ако је и од Лондонског дјака дипломца , превисе је.Алал вера мајсторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

21.08.2019 10:36

мозда је Ангола испред нас!!незнам али ??? овај лик умислио дебело да је народ луд!да не види и не цује! растјерани народ а груписани партијаси бахате се на све нацине безвласце урусили систем све пропало само они узивају у својим царствима створеним у рату и после рата!!!! дно дна

Name

Мићо

21.08.2019 11:49

Немој да вријеђаш Анголу.

Name

Е

21.08.2019 11:05

ТО ФУКАРО ДАЈТЕ ПЕЗИЈОНЕРИМА. 2КМ ПЕЗУЈЕ ВЕЦЕ И УЗМИТЕ ИМ КРОЗ СТРУЈУ ..ВИ СТАРИ КРЕЗАВИ ПЕЗИОНЕРИ ПОТРЦИТЕ ПОД САТОР ЗА ИЗБОРЕ ПОЦРКАЛИ ДАБОГДА СТАРИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

21.08.2019 11:06

Треба узети она два посто пензионерима сто даде Висковиц који лоповски договори ја дам ти узми и опет насе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп јовица

21.08.2019 11:07

У Републици Српској плате су албанске а цијене струје ће бити лондонске!!! Лондонски студент мали Пера заврће уши сиротињи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

21.08.2019 11:07

Кад ти полицајац буде министар а навикао казњавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грохотом сам се насмејао, грохотом

21.08.2019 11:47

ево да вам казем господине ја са плацао у РС струју 50-70 марака сада у Америци плацам 30$ сто је око 50-так км... ста цемо сад. рецете сигурно да се гријем на гас али и ту сам користио дрва. поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брандо

21.08.2019 22:21

Додик премијер а он лети од јесени.

ОДГОВОРИТЕ