Đokić: Možda dođe do korekcije cijene struje

"RS je odavno usvojila politiku niskih cijena kako bi struja bila dostupnija svim građanima. Ta politika će se morati održati. A da li će doći do nekih blagih korekcija cijena u korist proizvođača, vidjećemo nakon što se izvrše potrebne analize. Podsjećam da je cijena kilovat sata proizvedenog u "Elektroprivredi RS" najjeftinija u regionu, a tražnja za električnom energijom se povećava i cijene na tržištu električne energije kontinuirano rastu", kazao je on.

Republika Srpska 21.08.2019 | 09:36
Đokić: Možda dođe do korekcije cijene struje
Komentarišući rad Vlade RS, on kaže da nije zahvalno da ocjenjuje njen rad kao ministar, ali u ulozi predsjednika koalicione partije navodi da je lično veoma zadovoljan ovim što je ostvarila Vlada koju predvodi Radovan Višković.

"Njegova aktivnost je usmjerena na postizanje većeg ekonomskog rasta i razvoja RS i sprečavanje negativnih trendova i najava krize, koja bi se mogla pojaviti u nekim razvijenim zemljama poput Njemačke", kazao je Đokić u intervjuu Nezavisnim novinama.

Što se tiče rekonstrukcije Vlade, Đokić je mišljenja da o tome često pričaju nepozvani ljudi.

"O tome treba da govore oni koji su najodgovorniji za rad Vlade, a to su premijer i predsjednica Republike, koja mu je dala mandat. Predsjednik Vlade će o tome razmišljati i voditi taj proces onako kako on smatra da je najbolje. Svakako, ovo je koaliciona vlada i ništa se ne može dešavati bez konsultacija s koalicionim partnerima. Moguća rekonstrukcija treba da bude pitanje partnera koji čine Vladu, a ako se personalnim promjenama rad može unaprijediti, ja sam uvijek za to", rekao je on,

Đokić koji se nalazi na čelu Ministarstva energetike, kaže da se u ovom trenutku ne razmatra mogućnost poskupljenja struje.

"Naravno, mi smo izloženi pritiscima od strane naših proizvođača električne energije, koji traže da im se odobre dodatni troškovi nastali u procesu proizvodnje. RS je odavno usvojila politiku niskih cijena kako bi struja bila dostupnija svim građanima. Ta politika će se morati održati. A da li će doći do nekih blagih korekcija cijena u korist proizvođača, vidjećemo nakon što se izvrše potrebne analize. Podsjećam da je cijena kilovat sata proizvedenog u "Elektroprivredi RS" najjeftinija u regionu, a tražnja za električnom energijom se povećava i cijene na tržištu električne energije kontinuirano rastu", kazao je on.

Mišljenja je da se prema toj činjenici treba odnositi na adekvatan način.

"Mi i dalje razmatramo mogućnost podrške i zaštite socijalno ugroženih kategorija potrošača, ali nam je za to potrebno mnogo više finansijskih sredstava od onih koje imamo. Nedostajuća finansijska sredstva bi se mogla obezbijediti ukoliko bi "Elektroprivreda RS" ostvarila veću dobit pa da kroz zakonom uređeni postupak možemo dio sredstava iz ostvarene dobiti vratiti našim građanima", kazao je Đokić.

Na pitanje kako ocjenjuje pitanje imenovanja Savjeta ministara i Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, Đokić odgovara da je jako razočaran time što FBiH ili, konkretno, bošnjačka politička komponenta blokira formiranje Savjeta ministara i rad institucija BiH.

"Oni imaju velike neriješene probleme unutar FBiH. Još nisu izabrali novu federalnu vladu, imaju problem u pojedinim kantonima između Bošnjaka i Hrvata, duže od deset godina otvoren problem Mostara... To su pitanja o kojima se ne govori i na njih se ne vrši nikakav pritisak da to riješe, a kada se pojavi neka sitnica u RS, onda se sve prebacuje na nas i dodatno se problematizuje", kazao je Đokić.

Prema njegovim riječima, vrši se veliki pritisak na RS i na ključne ljude koji predstavljaju RS.

"Najvećem pritisku, skoro svakodnevno, izložen je Milorad Dodik, koji je dobio najveći broj glasova u BiH da bude srpski član Predsjedništva BiH. Oni žele da spriječe da Milorad Dodik i RS imaju veći uticaj na rad institucija BiH. Krajnje je drsko da se na njega vrši pritisak i da ga optužuju da on blokira formiranje institucija i da želi da spriječi saradnju s evropskim i evroatlantskim institucijama. To je krajnje tendenciozna namjera, koja nema za cilj da nešto riješi u BiH, već samo da iskomplikuje", smatra Đokić i dodaje:

"RS je sve ove godine iza nas bila svjesna da je NATO pomogao izgradnji i stabilizaciji mira. NATO je u taj projekt uložio i živote i velika sredstva i mi smo im na tome zahvalni. Članstvo u NATO-u je dobrovoljan čin svake države i tako treba da ostane. Neke su se okolnosti u međuvremenu mijenjale. Srbija je procijenila da je za njenu nacionalnu bezbjednost status neutralnosti najbolja opcija. RS je jako povezana sa Srbijom i to niko ne treba RS sporiti. To je realnost koja je nastala kao produkt raspada bivše države, to je realnost nastala Dejtonskim sporazumom i specijalnim i paralelnim vezama. Na kraju krajeva, i Austrija je neutralna država i potpuno normalno funkcioniše u EU i to danas niko ne problematizuje", kaže Šokić.

Ako dođe do blokada koje je najavio Milorad Dodik, hoće li RS biti spremna da trpi sve posljedice koje bi se mogle desiti, prevashodno ekonomske, Đokić kaže da bi želio da dođe do blokade, zato što će na gubitku biti cijela BiH.

"Time bi se kriza i problem BiH nepotrebno produbili. Pri svakoj krizi najveću štetu trpe građani i to bi osjećali i Srbi i Bošnjaci i Hrvati. Očekujem da se to spriječi. SP i ja lično se zalažemo za dijalog, za usaglašavanje politika gdje god je to moguće", kazao je lider SP u intervjuu Nezavisnim.

(BN)

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

tz

21.08.2019 07:40

Kako vam Djokic lijepo umotava najavu da ce struja poskupiti - bice to, pazi sad, "blaga korekcija cijene u korist proizvodjaca". Ma izjava za priviti na ranu. A i Federacija se po njemu raspada, samo u RS stabilno. Ala vas lik pere, to nije normalno. Pozdrav iz federalne Tuzle.

ODGOVORITE
Name

re

21.08.2019 08:17

Dodatna i nova pljačka naroda poskupljenjem struje, zato što su oni opljačkali elektroprivredu a nisi gradili elektrane po Drini, sada se zove manja korekcija struje, kako je ne korigovaše da pojeftini. Ludačka pohlepa i nezasita glad novcem je to,

Name

Najniza cijena!!!

21.08.2019 08:20

Cijene elektricne energije su najjeftinije u regionu, kaze ministar. Medjutim, zaboravlja reci da je i plata najniza u regionu. Pa tako jedan Hrvat moze da kupi duplo vise struje od Srbina, Slovenac tri puta vise, Austrijanac pet puta vise... Samo tako nas ministre, povecavaj cijenu, tebe to ne sikira, ti si se ionako namirio!

Name

Sram te bilo

21.08.2019 11:30

Gospodine Đokiću. Moja penzija u regionu je najniža i iznosi 195. KM. za razliku od tvoje plate koja se mjeri hiljadama maraka i to je jedna od većih ministarskih plata u regionu i još imaš obraza da poskupljenje struje opravdavaš nekakvim činjenicama. Sram te bilo i tebe i Vladu u kojoj Ti egzistiraš.

Name

necete dugo

21.08.2019 12:00

Odlazite nesposobnjakovici. Bando

Name

Njemac

21.08.2019 14:08

Zivim u njemackoj i za stan od 60m2 placam 40€ struju, a plata mi je pet puta veca od prosjecne u RS!

Name

Kongres

21.08.2019 07:47

Uskoro ce vanredni kongres SPRS I predsjednik Djokic ce ponovo biti izabran.

ODGOVORITE
Name

Aha

21.08.2019 08:12

Nece !

Name

Re

21.08.2019 08:23

“Podsjećam da je cijena struje najmanja u regionu”...PODSJEĆAM DA JE STANDARD ŽIVOTA NAJLOŠIJI U EVROPI.

Name

blic

21.08.2019 08:29

To cemo jos vidjeti! Ako ne bude ministar sta ce onda da se desi?

Name

Re Re

21.08.2019 08:46

Logičan zaključak je,što je niža cijena struje standard je lošiji.Znači treba poskupiti struju da nam se standard popravi

Name

RE NAJNIZA CIJENA

21.08.2019 11:09

NIKO IZ VRHA VLASTI TO NE POMINJE. I KAD SU UVODILI AKCIZE SAMO SU TRUBILI ,KAKO JE GORIVO NAJFTINIJE U REGIONU, A STO SMO NA POSLJEDNJEM MJESTU U EVROPI PO STANDARDU TO NIKO NE POMINJE. ONI U VRHU VLAST ZIVE NA NIVOU VLADARA U NAJRAZVIJENIJIM ZEMLJAMA U SVIJETU, VOZE SE U ISTIM LIMUZINAMA A NAROD 100 PUTA SIROMADNIJI. KO VISE MOZE SLUSAT OVAKO LUKAVE PRICE.

Name

?

21.08.2019 11:28

Mozda i ostane.ni drugi nisu nista bolji. Jadan je njihov socijalizam

Name

Dijaspora

21.08.2019 07:52

Ne znam da li je kw struje najjeftiniji u regionu, ali znam da su PLATE i PENZIJE RSa NAJNIZE u regionu (a Boga mi i sire)... Kakav prepredeni UBLEHAS i MANIPULATOR, cuuuuuj "KOREKCIJA" cijene??? Valjda POVECANJE... ako treba platiti proizvodjace onda neka Dodik doplati od miliona koje je pokrao od naroda Srpske

ODGOVORITE
Name

Bili

21.08.2019 07:57

Jadan je narod kome vi pomazete i za koga radite samo Goli Otok je rjesenje.

ODGOVORITE
Name

re -re

21.08.2019 10:02

Njima je u glavama po cijenu svega samo da proture pljačkom svega, do kraja svoj kriminalni i ovaj mandat u RS.

Name

re

21.08.2019 18:36

Treba platiti sve te radnike zaposlene u elektro preko stele.

Name

BL

21.08.2019 08:07

Laprdaš burline stalno gluposti , kod mizerni penzija i plata godinama u RS.

ODGOVORITE
Name

Struja na državne praznike

21.08.2019 09:52

Zna li ministar da se struja za vrijeme drzavnih praznika (01.i 02.januar, 09.maj) obračunava po višoj, skupoj tarifi. Kradete narod gdjegod stignete. Oteli biste i zadnju koricu hljeba siromašnom iz ruke. Sram nek vas bude.

Name

Ja

21.08.2019 08:39

Kako te nije sram da govoris o kerekci struje povecajte plate svijet ode necete imam od koga vise krast kad svijet ode

ODGOVORITE
Name

Zadivljen...

21.08.2019 09:05

..kako započinje priču.Morali bi malo podići da ispunimo budžetske rupe što smo pokrali.Uvesti monopol ali to se neće dogoditi dok anđelčići su na vlasti.I kako brzinom munje pređe na druge teme...NATO...SRBIJA JE NAŠ SPAS....MOSTAR ...HRVATI UGROŽENI...RONHIL JADAN,SVI GA MRZE.

ODGOVORITE
Name

gole

21.08.2019 09:10

kakvi bilmezi,,,...a to što su nam primanja na nivou Angole, to nikome ništa,...a?

ODGOVORITE
Name

Nije nego.

21.08.2019 09:11

Znaci, sada se pljacka gradjana RS zove " blaga korekcija cijene el. energije u korist proizvodjaca". Ako je i od Londonskog djaka diplomca , previse je.Alal vera majstore.

ODGOVORITE
Name

Pa

21.08.2019 10:36

mozda je Angola ispred nas!!neznam ali ??? ovaj lik umislio debelo da je narod lud!da ne vidi i ne cuje! rastjerani narod a grupisani partijasi bahate se na sve nacine bezvlasce urusili sistem sve propalo samo oni uzivaju u svojim carstvima stvorenim u ratu i posle rata!!!! dno dna

Name

Mićo

21.08.2019 11:49

Nemoj da vrijeđaš Angolu.

Name

E

21.08.2019 11:05

TO FUKARO DAJTE PEZIJONERIMA. 2KM PEZUJE VECE I UZMITE IM KROZ STRUJU ..VI STARI KREZAVI PEZIONERI POTRCITE POD SATOR ZA IZBORE POCRKALI DABOGDA STARI

ODGOVORITE
Name

borac

21.08.2019 11:06

Treba uzeti ona dva posto penzionerima sto dade Viskovic koji lopovski dogovori ja dam ti uzmi i opet nase.

ODGOVORITE
Name

Pop jovica

21.08.2019 11:07

U Republici Srpskoj plate su albanske a cijene struje će biti londonske!!! Londonski student mali Pera zavrće uši sirotinji!

ODGOVORITE
Name

mislim

21.08.2019 11:07

Kad ti policajac bude ministar a navikao kaznjavati.

ODGOVORITE
Name

grohotom sam se nasmejao, grohotom

21.08.2019 11:47

evo da vam kazem gospodine ja sa placao u RS struju 50-70 maraka sada u Americi placam 30$ sto je oko 50-tak km... sta cemo sad. recete sigurno da se grijem na gas ali i tu sam koristio drva. pozdrav

ODGOVORITE
Name

Brando

21.08.2019 22:21

Dodik premijer a on leti od jeseni.

ODGOVORITE