ЛШ: "Нула" у Никозији, побједе Брижа и Славије у гостима!

Клуб Бриж и прашка Славија остварили победе на гостовањима и направили велики корак за групној фази Лиге шампиона. АПОЕЛ и Ајакс играли без голова у Никозији.  Ајакс преживео Никозију, Павловић тресао пречку. . . ! Без победника на ГСП стадиону - 0:0.  Зелено светло за Славију: Чеси отворили врата Лиге шампиона! Тим из Прага славио у Клужу - 1:0.  Бриж уништио снове ЛАСК-у са беле тачке! Вицешампион Белгије бољи од представника Аустрије у гостима - 0:1.

Фудбал 20.08.2019 | 23:14
ЛШ: "Нула" у Никозији, побједе Брижа и Славије у гостима!
Деловало је да ће у уторак увече бити доста голова на прве три утакмице плеј-офа за Лигу шампиона, али су на крају љубитељи фудбала могли да виде само два поготка и то један из пенала.

Ударцем са "беле тачке" Клуб Бриж је у Линцу стекао предност против ЛАСК-а и има велике шансе да се и ове сезоне домогне групне фазе Лиге шампиона. Победу Белгијанцима обезбедио је Ханс Ванакен и то након скандалозне одлуке судије пољског судије Марчињака да класично клизање и пад Луиса Опенда окарактерише као фаул Гернота Траунера.

Фудбалер ЛАСК-а није чак ни дотакао фудбалера Брижа…

Испоставиће се да је тај детаљ у десетом минуту био и кључни за расплет на стадиону "Линцер".

Вицешампион Аустрије ЛАСК из Линца изгубио је "утакмицу века" пред својом публиком и после првог меча значајно смањио шансе да се у дебитантском наступу у плеј-офу докопа групне фазе Лиге шампиона. Није Бриж одушевио вечерас, али је на искуство и квалитет стигао до једног гола и то са беле тачке који му даје велику предност пред реванш који се игра у Белгији следеће недеље.

Пресудио је центарфор гостију Ханс Ванакен, који је у десетом минуту успешно реализовао најстрожу казну, која је можда и престрого била досуђена. Домаћи штопер и капитен Траунер је био несмотрен, закачио је гостујућег нападача Опенду, а пољски судија Марчињак одмах показао на пенал. ВАР није уочио ништа спорно и Бриж је стигао до победе у раној фази утакмице.

Имаће домаћи за чим да жале, посебно за приликама из првих пет минута када су могли да поведу са великих 2:0. Ранфлдт је умало непрецизно шутирао у првом минуту док је Жоао Клаус у четвртом погодио стативу са спољне стране. Несрећни пенал смо већ описали, а тај детаљ као да је убио жељу у играчима ЛАСК-а да ураде нешто добро за себе и своје навијаче вечерас. Иако су имали иницијативу, слабо су стварали шансе па у на крају и заслужено изгубили.

Бриж се показао као јако добра екипа, са ауторитетом, а у другом полувремену је пропустио добре шансе да реши питање победника овог двомеча.

Киша које је падала у других 45 минута као да је додатно омела домаћине, али је голман Шлагер са неколико одбрана сачувао мрежу и наде аутсајдера да би у реваншу могао до изненађења. Како је Бриж вечерас играо, делује да је то неизводљиво и да ће вицешампион Белгије од јесени поново играти у европској елити, а ЛАСК добити утеху у групној фази Лиге Европе.

Други погодак виђен је у Клужу, где је истоимени тим поражен од Славије. Стрелац јединог гола за Чехе био је Лукаш Масопуст. Везни фудбалер Славије сачекао је центаршут из корнера на неких 17-18 метара од гола и из прве, кроз "шуму" играча, погодио мрежу ривала.

Клуж је имао велику прилику у 79. минуту за изједначење, али је ударац Француза Абдела Омранија "са креча" одбранио Ондреј Колар.

Било је то вече у којем су фудбалски богови намигивали Славији. Клуб који је од последњег наступа у Лиги шампиона, 2007. године, прошао кроз неке тешке тренутке, био на ивици колапса, дошао је у предвоје елите, на обронак фудбалског Олимпа.

Гол, одбрањени пенал и статива која се „испречила“ испред мреже донели су Славији победу у Румунији над Клужом у последњем колу квалификација за Лигу шампиона – 1:0 (1:0).

Играли су Чеси овог пута у атипичним за њих зеленим дресовима. А, на терену им се све отварало, као зелени талас на путу. Гол за победу је био срећан. Такорећи – ненамеран. Одбитак из корнера је Масопуст са ивице шеснаестерца лагано параболом вратио пред гол Клужа, а лопта коју нико није дирао, одскакутала је у мрежу.

Други важан тренутак меча догодио се у 51. минуту, када је после шута Рондона лопта погодила стативу.

И онда дефинитивна потврда да је ово било вече резервисано за момке у зеленим дресовима. Пенал за Клуж у 79. минуту, судија Чакир је консултовао ВАР и остао при одлуци. Шутирао је Омрани, а голман Колародбранио!

Остало је 1:0, предност коју Славија носи у Праг пред реванш следеће недеље. Звездице Лиге шампиона су ту пред носом...

Ајакс не само да није стекао предност у Никозији против АПОЕЛ-а, већ у реваншу неће моћи да рачуна на искљученог Мароканца Мазрауија. Утакмица је завршена без победника и без голова.

Ајакс је преживео Никозију, у правом смислу те речи. АПОЕЛ је имао далеко озбиљније прилике, али није успео да затресе мрежу снажног противника, па ће Копљаници наредне недеље бити апсолутни фаворити за улазак у Лигу шампиона - 0:0.

Домаћин има много разлога да жали због резултата, пропустио је две добре прилике у првом, као и једно три-четири у другом полувремену, међутим, Онана није вадио лопту из своје мреже. Једну од најбољих прилика за екипу Томаса Дола није искористио Андрија Павловић, који је у 58. минут погодио пречку Ајаксовог гола.

Најжешћи напади АПОЕЛ-а били су виђени у првом делу другог плувремена. Непосредно пре Павловићеве шансе Луксаов ударац је одбранио Онана, а тамнопути чувар мреже заблистао је и у 70. минуту, када је такође зауставио ударац бразилског везисте.

Ајакс је на почетку утакмице имао прилику преко Нереса, а потом и на самом старту другог полувремена када је Ван де Бек могао озбиљно да угрози гол на којем је стајао Вид Белец. Коначно, после силних промашаја домаћина, умало је уследила казна у 89. минуту. После неколико кратких пасова, пред гол АПОЕЛ-а сам је изашао Клас Јан Хунтелар, али се искусни нападач ипак није најбоље снашао.

Треба напоменути и да су гости од 80. минута играли без искљученог Мазрауија. Врло добар меч у дресу АПОЕЛ-а одиграо је и Урош Матић, док је са друге стране Душан Тадић имао неколико ефектних потеза, али је као и остатак екипе био далеко од свог максимума.

Утакмица у Амстердаму игра се наредне среде с почетком од 21 час.

У среду се играју преостала три дуела, а за нас ће свакако бити најзанимљивије у Берну, где Црвена звезда гостује Јанг Бојсу. У преостала два меча састају се Динамо Загреб – Розенборг и Олимпијакос – Краснодар.

ПЛЕЈ-ОФ ЗА ЛИГУ ШАМПИОНА - ПРВИ МЕЧЕВИ

Уторак

АПОЕЛ - Ајакс  0:0

Клуж - Славија Праг  0:1 (0:1)
/Масопуст 28/

ЛАСК Линц - Клуб Бриж  0:1 (0:1)
/Ванакен 10п/

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар