LŠ: "Nula" u Nikoziji, pobjede Briža i Slavije u gostima!

Klub Briž i praška Slavija ostvarili pobede na gostovanjima i napravili veliki korak za grupnoj fazi Lige šampiona. APOEL i Ajaks igrali bez golova u Nikoziji.  Ajaks preživeo Nikoziju, Pavlović tresao prečku. . . ! Bez pobednika na GSP stadionu - 0:0.  Zeleno svetlo za Slaviju: Česi otvorili vrata Lige šampiona! Tim iz Praga slavio u Klužu - 1:0.  Briž uništio snove LASK-u sa bele tačke! Vicešampion Belgije bolji od predstavnika Austrije u gostima - 0:1.

Fudbal 20.08.2019 | 23:14
LŠ: "Nula" u Nikoziji, pobjede Briža i Slavije u gostima!
Delovalo je da će u utorak uveče biti dosta golova na prve tri utakmice plej-ofa za Ligu šampiona, ali su na kraju ljubitelji fudbala mogli da vide samo dva pogotka i to jedan iz penala.

Udarcem sa "bele tačke" Klub Briž je u Lincu stekao prednost protiv LASK-a i ima velike šanse da se i ove sezone domogne grupne faze Lige šampiona. Pobedu Belgijancima obezbedio je Hans Vanaken i to nakon skandalozne odluke sudije poljskog sudije Marčinjaka da klasično klizanje i pad Luisa Openda okarakteriše kao faul Gernota Traunera.

Fudbaler LASK-a nije čak ni dotakao fudbalera Briža…

Ispostaviće se da je taj detalj u desetom minutu bio i ključni za rasplet na stadionu "Lincer".

Vicešampion Austrije LASK iz Linca izgubio je "utakmicu veka" pred svojom publikom i posle prvog meča značajno smanjio šanse da se u debitantskom nastupu u plej-ofu dokopa grupne faze Lige šampiona. Nije Briž oduševio večeras, ali je na iskustvo i kvalitet stigao do jednog gola i to sa bele tačke koji mu daje veliku prednost pred revanš koji se igra u Belgiji sledeće nedelje.

Presudio je centarfor gostiju Hans Vanaken, koji je u desetom minutu uspešno realizovao najstrožu kaznu, koja je možda i prestrogo bila dosuđena. Domaći štoper i kapiten Trauner je bio nesmotren, zakačio je gostujućeg napadača Opendu, a poljski sudija Marčinjak odmah pokazao na penal. VAR nije uočio ništa sporno i Briž je stigao do pobede u ranoj fazi utakmice.

Imaće domaći za čim da žale, posebno za prilikama iz prvih pet minuta kada su mogli da povedu sa velikih 2:0. Ranfldt je umalo neprecizno šutirao u prvom minutu dok je Žoao Klaus u četvrtom pogodio stativu sa spoljne strane. Nesrećni penal smo već opisali, a taj detalj kao da je ubio želju u igračima LASK-a da urade nešto dobro za sebe i svoje navijače večeras. Iako su imali inicijativu, slabo su stvarali šanse pa u na kraju i zasluženo izgubili.

Briž se pokazao kao jako dobra ekipa, sa autoritetom, a u drugom poluvremenu je propustio dobre šanse da reši pitanje pobednika ovog dvomeča.

Kiša koje je padala u drugih 45 minuta kao da je dodatno omela domaćine, ali je golman Šlager sa nekoliko odbrana sačuvao mrežu i nade autsajdera da bi u revanšu mogao do iznenađenja. Kako je Briž večeras igrao, deluje da je to neizvodljivo i da će vicešampion Belgije od jeseni ponovo igrati u evropskoj eliti, a LASK dobiti utehu u grupnoj fazi Lige Evrope.

Drugi pogodak viđen je u Klužu, gde je istoimeni tim poražen od Slavije. Strelac jedinog gola za Čehe bio je Lukaš Masopust. Vezni fudbaler Slavije sačekao je centaršut iz kornera na nekih 17-18 metara od gola i iz prve, kroz "šumu" igrača, pogodio mrežu rivala.

Kluž je imao veliku priliku u 79. minutu za izjednačenje, ali je udarac Francuza Abdela Omranija "sa kreča" odbranio Ondrej Kolar.

Bilo je to veče u kojem su fudbalski bogovi namigivali Slaviji. Klub koji je od poslednjeg nastupa u Ligi šampiona, 2007. godine, prošao kroz neke teške trenutke, bio na ivici kolapsa, došao je u predvoje elite, na obronak fudbalskog Olimpa.

Gol, odbranjeni penal i stativa koja se „isprečila“ ispred mreže doneli su Slaviji pobedu u Rumuniji nad Klužom u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona – 1:0 (1:0).

Igrali su Česi ovog puta u atipičnim za njih zelenim dresovima. A, na terenu im se sve otvaralo, kao zeleni talas na putu. Gol za pobedu je bio srećan. Takoreći – nenameran. Odbitak iz kornera je Masopust sa ivice šesnaesterca lagano parabolom vratio pred gol Kluža, a lopta koju niko nije dirao, odskakutala je u mrežu.

Drugi važan trenutak meča dogodio se u 51. minutu, kada je posle šuta Rondona lopta pogodila stativu.

I onda definitivna potvrda da je ovo bilo veče rezervisano za momke u zelenim dresovima. Penal za Kluž u 79. minutu, sudija Čakir je konsultovao VAR i ostao pri odluci. Šutirao je Omrani, a golman Kolarodbranio!

Ostalo je 1:0, prednost koju Slavija nosi u Prag pred revanš sledeće nedelje. Zvezdice Lige šampiona su tu pred nosom...

Ajaks ne samo da nije stekao prednost u Nikoziji protiv APOEL-a, već u revanšu neće moći da računa na isključenog Marokanca Mazrauija. Utakmica je završena bez pobednika i bez golova.

Ajaks je preživeo Nikoziju, u pravom smislu te reči. APOEL je imao daleko ozbiljnije prilike, ali nije uspeo da zatrese mrežu snažnog protivnika, pa će Kopljanici naredne nedelje biti apsolutni favoriti za ulazak u Ligu šampiona - 0:0.

Domaćin ima mnogo razloga da žali zbog rezultata, propustio je dve dobre prilike u prvom, kao i jedno tri-četiri u drugom poluvremenu, međutim, Onana nije vadio loptu iz svoje mreže. Jednu od najboljih prilika za ekipu Tomasa Dola nije iskoristio Andrija Pavlović, koji je u 58. minut pogodio prečku Ajaksovog gola.

Najžešći napadi APOEL-a bili su viđeni u prvom delu drugog pluvremena. Neposredno pre Pavlovićeve šanse Luksaov udarac je odbranio Onana, a tamnoputi čuvar mreže zablistao je i u 70. minutu, kada je takođe zaustavio udarac brazilskog veziste.

Ajaks je na početku utakmice imao priliku preko Neresa, a potom i na samom startu drugog poluvremena kada je Van de Bek mogao ozbiljno da ugrozi gol na kojem je stajao Vid Belec. Konačno, posle silnih promašaja domaćina, umalo je usledila kazna u 89. minutu. Posle nekoliko kratkih pasova, pred gol APOEL-a sam je izašao Klas Jan Huntelar, ali se iskusni napadač ipak nije najbolje snašao.

Treba napomenuti i da su gosti od 80. minuta igrali bez isključenog Mazrauija. Vrlo dobar meč u dresu APOEL-a odigrao je i Uroš Matić, dok je sa druge strane Dušan Tadić imao nekoliko efektnih poteza, ali je kao i ostatak ekipe bio daleko od svog maksimuma.

Utakmica u Amsterdamu igra se naredne srede s početkom od 21 čas.

U sredu se igraju preostala tri duela, a za nas će svakako biti najzanimljivije u Bernu, gde Crvena zvezda gostuje Jang Bojsu. U preostala dva meča sastaju se Dinamo Zagreb – Rozenborg i Olimpijakos – Krasnodar.

PLEJ-OF ZA LIGU ŠAMPIONA - PRVI MEČEVI

Utorak

APOEL - Ajaks  0:0

Kluž - Slavija Prag  0:1 (0:1)
/Masopust 28/

LASK Linc - Klub Briž  0:1 (0:1)
/Vanaken 10p/

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar