Инспирација свима: Први глуви играч с АТП побједом!

Момак из Јужне Кореје Дакхи Ли успео је да направи никад забележен подвиг у професионалном тенису и оствари тријумф упркос томе што не чује.

Тенис 21.08.2019 | 10:13
Инспирација свима: Први глуви играч с АТП побједом!
Дакхи Ли, 21-годишњи тенисер из Јужне Кореје победио је Хенрија Лаксонена у првом колу турнира у Винстон Салему.

Тенисер, који је тренутно 212. играч на светској ранг листи тријумфовао је резултатом 6:6 (7:4), 6:1.

Он је уписао прву победу на АТП туру у каријери, али и исписао историју, јер је једини глуви играч коме је то пошло за руком.

"Људи су ме исмевали због мог хендикепа. Говорили су му да не би требало да играм. То је стварно било тешко, али моји пријатељи и породица су ми помагали. Хтео сам да покажем свима шта могу да урадим", рекао је после великог подвига Ли.

Он је додао да то није била само његова победа, већ подстрек са све особе са хендикепом да истрају и да остваре своје жеље.

"Ако се много трудите можете све да постигнете", навео је млади тенисер.

МАРИ: МИ СЛУШАМО ИГРУ

Енди Мари прокоментарисао је не тако давно како је тешко играти ако не чујеш звуке са терена.

"Када бих играо рецимо са слушалицама на ушима, било би веома тешко ослушнути брзину лоптице, спинове са рекета... и ми дефинитивно користимо уши како бисмо покупили ствари на терену који утичу на нашу игру. Очигледно је за глувог играча то велики недостатак и он због тога мора да уложи велики напор", навео је Енди Мари.

Ли не чује звук лоптице, узвике помоћних судија, као ни речи главног судије меча, али је упркос томе успео да оствари велики успех.

Он и у комуникацији са званичницима турнира, осталим играчима и новинарима има потешкоће јер их не чује, не познаје добро енглески језик и каже да му је врло често тешко да чита њихове речи са усана, па користи помоћ преводиоца и служи се знаковним језиком.

На турниру у Винстон Салему његова вереница била је та која је на конференцији за медије помогала преводиоцу да пренесе новинарима импресије младог Лија.

Јужнокорејца, који је ове године пре наступа у Винстон Салему играо само на челинџерима, у другој рунди очекује дуел против трећег носиоца, 40. са АТП листе, Хуберта Хуркача.

"И на том мечу играћу са истим ставом. Покушаћу да одиграм на највишем нивоу и видећемо како ће то проћи", навео је Ли.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар