Inspiracija svima: Prvi gluvi igrač s ATP pobjedom!

Momak iz Južne Koreje Dakhi Li uspeo je da napravi nikad zabeležen podvig u profesionalnom tenisu i ostvari trijumf uprkos tome što ne čuje.

Tenis 21.08.2019 | 10:13
Inspiracija svima: Prvi gluvi igrač s ATP pobjedom!
Dakhi Li, 21-godišnji teniser iz Južne Koreje pobedio je Henrija Laksonena u prvom kolu turnira u Vinston Salemu.

Teniser, koji je trenutno 212. igrač na svetskoj rang listi trijumfovao je rezultatom 6:6 (7:4), 6:1.

On je upisao prvu pobedu na ATP turu u karijeri, ali i ispisao istoriju, jer je jedini gluvi igrač kome je to pošlo za rukom.

"Ljudi su me ismevali zbog mog hendikepa. Govorili su mu da ne bi trebalo da igram. To je stvarno bilo teško, ali moji prijatelji i porodica su mi pomagali. Hteo sam da pokažem svima šta mogu da uradim", rekao je posle velikog podviga Li.

On je dodao da to nije bila samo njegova pobeda, već podstrek sa sve osobe sa hendikepom da istraju i da ostvare svoje želje.

"Ako se mnogo trudite možete sve da postignete", naveo je mladi teniser.

MARI: MI SLUŠAMO IGRU

Endi Mari prokomentarisao je ne tako davno kako je teško igrati ako ne čuješ zvuke sa terena.

"Kada bih igrao recimo sa slušalicama na ušima, bilo bi veoma teško oslušnuti brzinu loptice, spinove sa reketa... i mi definitivno koristimo uši kako bismo pokupili stvari na terenu koji utiču na našu igru. Očigledno je za gluvog igrača to veliki nedostatak i on zbog toga mora da uloži veliki napor", naveo je Endi Mari.

Li ne čuje zvuk loptice, uzvike pomoćnih sudija, kao ni reči glavnog sudije meča, ali je uprkos tome uspeo da ostvari veliki uspeh.

On i u komunikaciji sa zvaničnicima turnira, ostalim igračima i novinarima ima poteškoće jer ih ne čuje, ne poznaje dobro engleski jezik i kaže da mu je vrlo često teško da čita njihove reči sa usana, pa koristi pomoć prevodioca i služi se znakovnim jezikom.

Na turniru u Vinston Salemu njegova verenica bila je ta koja je na konferenciji za medije pomogala prevodiocu da prenese novinarima impresije mladog Lija.

Južnokorejca, koji je ove godine pre nastupa u Vinston Salemu igrao samo na čelindžerima, u drugoj rundi očekuje duel protiv trećeg nosioca, 40. sa ATP liste, Huberta Hurkača.

"I na tom meču igraću sa istim stavom. Pokušaću da odigram na najvišem nivou i videćemo kako će to proći", naveo je Li.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar