Очекиване одлуке, продужава се агонија у БиХ

- За мене је то било очекивано. Ово је само даље развлачење свега. Било је јасно да партнери из Федерације БиХ неће одустати од АНП-а, а исто тако било је јасно и то да Додик АНП не може да прихвати. Мислим да ће ово само да продужи статус кво и да се ништа брзо неће догодити у наредних неколико мјесеци - каже Иванић.  

Босна и Херцеговина 20.08.2019 | 12:39
Очекиване одлуке, продужава се агонија у БиХ
Почасни предсједник ПДП-а и бивши српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић за Инсајдер каже да није изненађен епилогом данашњих сједница Предсједништва БиХ на којима су са дневног реда скинуте тачке о слању Годишњег националног програма (АНП) у сједиште НАТО у Бриселу и именовању мандатара за састављање Савјета министара.

- За мене је то било очекивано. Ово је само даље развлачење свега. Било је јасно да партнери из Федерације БиХ неће одустати од АНП-а, а исто тако било је јасно и то да Додик АНП не може да прихвати. Мислим да ће ово само да продужи статус кво и да се ништа брзо неће догодити у наредних неколико мјесеци - каже Иванић у изјави Инсајдеру.

Он, такође, сматра да упркос томе што СНСД, СДА и ХДЗ ни десет мјесеци послије избора нису успјели да формирају власт на нивоу БиХ, те три странке, према његовим ријечима, и даље имају обавезу да заврше тај посао.

- Не мислим да је реална било каква друга алтернатива. Е, сад, хоће ли СНСД, СДА и ХДЗ бити у стању да то ураде - искрено сумњам. Ако нису искористили ову прилику, онда не видим какве ће се нове околности десити да то ураде. Зато мислим да ће статус кво бити бити оно што нас чека за један дужи временски период. Тешко ми је рећи колико ће то трајати, али очекујем да сигурно неколико мјесеци неће бити никаквог искорака, јер не видим ко га може направити - каже Иванић.

(БН)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Но нато

20.08.2019 11:00

Срби неце у цланство за нато Део смо бих као констутивни народ с правом одлуцивања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

20.08.2019 11:28

Ја би у нато али сам пруцао глупасти па сад смисљам како уци а да не удјем

Name

Марко

20.08.2019 11:34

Али Исти ти Срби су 2009 г. Послали захтјев за цланство у НАТО.

Name

ГОРАН

20.08.2019 12:09

МАРКО ДРУЖЕ ПА ШТА СУ ОВИ ИЗ НАТА ЧЕКАЛИ 10 ГОДИНА ДА НАМ КО ШИРЕ РУКЕ.НЕШИРЕ РУКЕ ШТО ИМ ТРЕБАМО НЕГО ДА НАС ЗАВАДЕ СА СРБИЈОМ И РУСИЈОМ.ШТО НАС НИСУ ПРИМИЛИ ПО КРАТКОМ ПОСТУПКУ КАО РУМУНИЈУ,БУГАРСКУ,ХРВАТСКУ МАКЕДОНИЈУ НЕГО АЈТЕ САД ЈЕР СТЕ ПОТПИСАЛИ НЕШТО 2009 ГОДИНЕ.ТАД ЈЕ БИЛА ДРУГАЧИЈА ПОЛИТИЧКА КЛИМА И У СРБИЈИ И РУСИЈИ А НАШИ САМО ПРАТЕ ЊИХ ЈЕР ЈЕ ТО И ЛОГИЧНО.

Name

блиц

20.08.2019 12:20

Сваке године се саље Годишњи национални програм. СДС и ПДП нису имале проблем да то раде у задње 4 године. Сада имамо ситуацију да аутохтони представник Српског народа сједи у предсједниству и не дозвољава да се посаље АНП јер зели да Република Српска слиједи Србију када су НАТО интеграције у питању. То је савим легитимно и сви у БиХ то морају разумјети. Мислим да тзв опозиција тј СДС и ПДП треба да признају изборни пораз на свим нивоима и да напусте своје фотеље у БиХ.

Name

@Горан

20.08.2019 12:44

Ако је нешто потписано и ако је тада Додик рекао да по питању улазка у НАТО није потребно изјашњавање НСРС-а, закон и устав се мора испоштовати и оно што је потписано.То што пишеш да су тада биле друге околности и ставови немијења ништа на томе да се сви морају придржавати законаких и уставних процедура.Срби опет своју безобразну политику воде, а то је, “хоћу какит, нећу какит”...Зашто се Срби нису бунили те 2009-те године.Нико тада бекно није...Пријатељу, лицемјерно је то и да ти искрено кажем, вријеме је да Србима неко добро уши заврне.Надам се да ће и то ускоро да буде...

Name

блиц

20.08.2019 13:15

Нема завртања усију, вријеме је да се ствари поставе на прави нацин политиком цистих рацуна! Потребно је да друга два народа поцну цијенити да у БиХ зиве и Срби и да нас интерес није НАТО. То је једино релевантно, не требате нас на силу тјерати у несто сто ми нецемо. Требамо се договарати око економије, градити мир, увазавати се али НАТО никако! Најбоља опција је да се поветимо економији наредне цетири године.

Name

море бит

20.08.2019 13:42

Ма мозда би требали и Срби напокон схватити да у БиХ имају јос два народа осим њих који би хтјели у НАТО....бице завртања усију, све ми се цини.,.

Name

Директ

21.08.2019 11:37

@Горан, за непостовање многих ствари, обрати се овим у Федерацији БиХ, посто они многе ствари крсе. НАТО пут је само једна у низу ствари која се не постује, мада и тада је код народа било противљења цланству БиХ у НАТО савез, а сада "само" јос висе, док политицари су и тада несто "мрсили", бас као и сад. Све у свему, иста мета, исто одстојање. И даље вази противљење цланству у НАТО савез.

Name

Гавран

20.08.2019 11:37

Нека СДС и ПДП напусте Савјет министара у коме не легитимно сједе па ће то натјерати Сарајево да уважава интересе Српске и српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.08.2019 11:51

Најпаментнији предлог,и пре сам био зато,али опозиција не жели напустити фотеље.

Name

Горан

20.08.2019 11:56

Ма да, да олаксају Додику да се ували у фотеље. Да Саровиц препусти оном ракијасу министарство. Не треба то радити. Нека се Додик пеце на ватри коју је запалио. Он је у коалициии са Бакиром и нека формира власт.

Name

Орао

20.08.2019 12:02

Па да замјеници министара из друга два народа преузму, дипломатију, безбедност и спољну трговину, а имају сва остала министарства.Српски министри су легитимно изабрани и на функцијама су док други не буду избрани.То што је Додик тражио од Бајдена 2009 године експресан пријем у НАТО, па то Радмановић у име БиХ званично затражио годину дана након што је Србија прогласила војну неутралност је истина, а сада Додик глуми да није за НАТО јер је у међувремену дао нека обећања Русији и Путину. Русија му наравно никада није вјеровала и то је потврђено што није дошло до једног великог и једног малог кредита који су Додик и Бисерка помпезно најавили за време предизборне шутње након плаћеног сликања са Путином.Додик је слагао Русе и то га брине, а то што је причао глупом народу када тражи гласове га је баш брига.Док је СМ у техничком мандату нема АНП за НАТО. Сада је битно како преварити јавност да дођу Тегелтија, Шпирић, Радмановић, Кошарац да изгласају АНП и да БиХ уђе у НАТО. Споразум предвиђа да дипломатија и одбрана припадају СДА што је знак да је то дио плана да ова два министра СДА ураде све што је потребно за НАТО, а Додик као буде преварен. Само што мора Председништво прво донијети одлуку што га фрустрира и нема на кога да пребаци одговорност за своје раније поступке у причи БиХ - НАТО. У нормалним државама овакав политичар би поднео оставку и напустио политику због недоследности у међународној политици, али ми нисмо нормална држава.

Name

Кифла

20.08.2019 13:10

Али они не формирају власт ....опозиција,...зар не! Можда позиција,ако у опште ишта и зна,то и жели!!!! Растјерати све и истину на видјело!

Name

Дарwилл

20.08.2019 12:24

Штета што ти ниси и даље у Предсједништву, ти би то тако мудар све рјешио одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

20.08.2019 12:42

Он је ко буквар лако га је процитат. Боље да се нејавља.

Name

Нострадамус

20.08.2019 12:28

Посто ти Иваницу не знас како и ко це то да ријеси ја цу ти дати одговор.То це Додик да ријеси тако сто це пристати на оно сто је пристао и 2009 а то је цланство у Нато.Све остало је бацање прасине у оци и лагање оно глупих Срба који вјерују све сто Додик и Снсд раде да раде у интересу народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

21.08.2019 11:44

Невезано за Додика или опозицију. Не у НАТО! То вази за све.

Name

Е

20.08.2019 13:05

Ма нема потребе да се било ко сикира око овога, формирали или не тај СМ или послали тај некакав АНП или не, свеједно нам је бар нама обичним смртницима. Ко је теглио и теглиће, ко је кренуо и отићи ће, итд итд. Ништа нам није ни боље ни горе ових 10 мјесеци како су ови у техничком мандату па нека их до следећих избора или до судњег дана. Па ја. Ма да ипак је боље да остану до судњег дана а укинути изборе ту би мало уштедили па нека те новце међусобно дијеле. Ту би се врло лако договорили. Ево рецимо Мостар по чему се разликује од Сарајева или БЛ а нема избора 10, 12 год. Наравно нипочему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАскос

20.08.2019 13:12

Иваницу, сви сте против АНПа. Амери це реци, посто су у РС против АНП, за који су потписали уговор, онда нема смисла да само Миле сноси санкције.. него..

ОДГОВОРИТЕ
Name

босњак

20.08.2019 13:22

Ја бих мало да постујем Устав и законе мало да не постујем Устав и законе. Оно како мени одговара или сто би у народу рекли да се ј... а да не удје. хахаххаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

20.08.2019 17:48

Готово је васе курвање...Турска излази из Нато а ви као улазите...пустице вас Ердоган низ воду...

Name

масала

20.08.2019 13:31

Врати се Младене све ти је опроштено и на чело ПДП и у предсједништво ,видиш да се ови не могу договорит ни око доручка !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо

20.08.2019 21:29

Ове политичаре треба негдје затворити .давати им сендвиче и воду и не пуштати док се не договореУ међувремену забранити им улаз у ЕУ .укинути све кредите........и ето вас тамо док се не договоритеОни имају све а раја контејнере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@рере пејина унука

20.08.2019 21:38

Ништа не размијемСрби траже да се испоштује споразум странака СНСД СДА и ХДЗ.......а да се ради мимо закона и Устава тј да се не поштује потписани споразум са НАТО и послани захтјев за пријем са потписом Радмановича??????Па ваљда је јачи закон а не споразум.???

ОДГОВОРИТЕ
Name

МиГ

27.08.2019 22:31

А гдје то у Уставу пише да БиХ мора постати чланица НАТО? И ако је у једном тренутку постојао консензус у предсједништву да се иде према НАТО, а сада тога консензуса нема, зар то није антидемократски да се насупрот изборне воље конститутивног народа земља гура у неки војни савез?