Očekivane odluke, produžava se agonija u BiH

- Za mene je to bilo očekivano. Ovo je samo dalje razvlačenje svega. Bilo je jasno da partneri iz Federacije BiH neće odustati od ANP-a, a isto tako bilo je jasno i to da Dodik ANP ne može da prihvati. Mislim da će ovo samo da produži status kvo i da se ništa brzo neće dogoditi u narednih nekoliko mjeseci - kaže Ivanić.  

Bosna i Hercegovina 20.08.2019 | 12:39
Očekivane odluke, produžava se agonija u BiH
Počasni predsjednik PDP-a i bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić za Insajder kaže da nije iznenađen epilogom današnjih sjednica Predsjedništva BiH na kojima su sa dnevnog reda skinute tačke o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u sjedište NATO u Briselu i imenovanju mandatara za sastavljanje Savjeta ministara.

- Za mene je to bilo očekivano. Ovo je samo dalje razvlačenje svega. Bilo je jasno da partneri iz Federacije BiH neće odustati od ANP-a, a isto tako bilo je jasno i to da Dodik ANP ne može da prihvati. Mislim da će ovo samo da produži status kvo i da se ništa brzo neće dogoditi u narednih nekoliko mjeseci - kaže Ivanić u izjavi Insajderu.

On, takođe, smatra da uprkos tome što SNSD, SDA i HDZ ni deset mjeseci poslije izbora nisu uspjeli da formiraju vlast na nivou BiH, te tri stranke, prema njegovim riječima, i dalje imaju obavezu da završe taj posao.

- Ne mislim da je realna bilo kakva druga alternativa. E, sad, hoće li SNSD, SDA i HDZ biti u stanju da to urade - iskreno sumnjam. Ako nisu iskoristili ovu priliku, onda ne vidim kakve će se nove okolnosti desiti da to urade. Zato mislim da će status kvo biti biti ono što nas čeka za jedan duži vremenski period. Teško mi je reći koliko će to trajati, ali očekujem da sigurno nekoliko mjeseci neće biti nikakvog iskoraka, jer ne vidim ko ga može napraviti - kaže Ivanić.

(BN)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

No nato

20.08.2019 11:00

Srbi nece u clanstvo za nato Deo smo bih kao konstutivni narod s pravom odlucivanja.

ODGOVORITE
Name

Baja

20.08.2019 11:28

Ja bi u nato ali sam prucao glupasti pa sad smisljam kako uci a da ne udjem

Name

Marko

20.08.2019 11:34

Ali Isti ti Srbi su 2009 g. Poslali zahtjev za clanstvo u NATO.

Name

GORAN

20.08.2019 12:09

MARKO DRUŽE PA ŠTA SU OVI IZ NATA ČEKALI 10 GODINA DA NAM KO ŠIRE RUKE.NEŠIRE RUKE ŠTO IM TREBAMO NEGO DA NAS ZAVADE SA SRBIJOM I RUSIJOM.ŠTO NAS NISU PRIMILI PO KRATKOM POSTUPKU KAO RUMUNIJU,BUGARSKU,HRVATSKU MAKEDONIJU NEGO AJTE SAD JER STE POTPISALI NEŠTO 2009 GODINE.TAD JE BILA DRUGAČIJA POLITIČKA KLIMA I U SRBIJI I RUSIJI A NAŠI SAMO PRATE NJIH JER JE TO I LOGIČNO.

Name

blic

20.08.2019 12:20

Svake godine se salje Godišnji nacionalni program. SDS i PDP nisu imale problem da to rade u zadnje 4 godine. Sada imamo situaciju da autohtoni predstavnik Srpskog naroda sjedi u predsjednistvu i ne dozvoljava da se posalje ANP jer zeli da Republika Srpska slijedi Srbiju kada su NATO integracije u pitanju. To je savim legitimno i svi u BiH to moraju razumjeti. Mislim da tzv opozicija tj SDS i PDP treba da priznaju izborni poraz na svim nivoima i da napuste svoje fotelje u BiH.

Name

@Goran

20.08.2019 12:44

Ako je nešto potpisano i ako je tada Dodik rekao da po pitanju ulazka u NATO nije potrebno izjašnjavanje NSRS-a, zakon i ustav se mora ispoštovati i ono što je potpisano.To što pišeš da su tada bile druge okolnosti i stavovi nemijenja ništa na tome da se svi moraju pridržavati zakonakih i ustavnih procedura.Srbi opet svoju bezobraznu politiku vode, a to je, “hoću kakit, neću kakit”...Zašto se Srbi nisu bunili te 2009-te godine.Niko tada bekno nije...Prijatelju, licemjerno je to i da ti iskreno kažem, vrijeme je da Srbima neko dobro uši zavrne.Nadam se da će i to uskoro da bude...

Name

blic

20.08.2019 13:15

Nema zavrtanja usiju, vrijeme je da se stvari postave na pravi nacin politikom cistih racuna! Potrebno je da druga dva naroda pocnu cijeniti da u BiH zive i Srbi i da nas interes nije NATO. To je jedino relevantno, ne trebate nas na silu tjerati u nesto sto mi necemo. Trebamo se dogovarati oko ekonomije, graditi mir, uvazavati se ali NATO nikako! Najbolja opcija je da se povetimo ekonomiji naredne cetiri godine.

Name

more bit

20.08.2019 13:42

Ma mozda bi trebali i Srbi napokon shvatiti da u BiH imaju jos dva naroda osim njih koji bi htjeli u NATO....bice zavrtanja usiju, sve mi se cini.,.

Name

Direkt

21.08.2019 11:37

@Goran, za nepostovanje mnogih stvari, obrati se ovim u Federaciji BiH, posto oni mnoge stvari krse. NATO put je samo jedna u nizu stvari koja se ne postuje, mada i tada je kod naroda bilo protivljenja clanstvu BiH u NATO savez, a sada "samo" jos vise, dok politicari su i tada nesto "mrsili", bas kao i sad. Sve u svemu, ista meta, isto odstojanje. I dalje vazi protivljenje clanstvu u NATO savez.

Name

Gavran

20.08.2019 11:37

Neka SDS i PDP napuste Savjet ministara u kome ne legitimno sjede pa će to natjerati Sarajevo da uvažava interese Srpske i srpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

re

20.08.2019 11:51

Najpamentniji predlog,i pre sam bio zato,ali opozicija ne želi napustiti fotelje.

Name

Goran

20.08.2019 11:56

Ma da, da olaksaju Dodiku da se uvali u fotelje. Da Sarovic prepusti onom rakijasu ministarstvo. Ne treba to raditi. Neka se Dodik pece na vatri koju je zapalio. On je u koaliciii sa Bakirom i neka formira vlast.

Name

Orao

20.08.2019 12:02

Pa da zamjenici ministara iz druga dva naroda preuzmu, diplomatiju, bezbednost i spoljnu trgovinu, a imaju sva ostala ministarstva.Srpski ministri su legitimno izabrani i na funkcijama su dok drugi ne budu izbrani.To što je Dodik tražio od Bajdena 2009 godine ekspresan prijem u NATO, pa to Radmanović u ime BiH zvanično zatražio godinu dana nakon što je Srbija proglasila vojnu neutralnost je istina, a sada Dodik glumi da nije za NATO jer je u međuvremenu dao neka obećanja Rusiji i Putinu. Rusija mu naravno nikada nije vjerovala i to je potvrđeno što nije došlo do jednog velikog i jednog malog kredita koji su Dodik i Biserka pompezno najavili za vreme predizborne šutnje nakon plaćenog slikanja sa Putinom.Dodik je slagao Ruse i to ga brine, a to što je pričao glupom narodu kada traži glasove ga je baš briga.Dok je SM u tehničkom mandatu nema ANP za NATO. Sada je bitno kako prevariti javnost da dođu Tegeltija, Špirić, Radmanović, Košarac da izglasaju ANP i da BiH uđe u NATO. Sporazum predviđa da diplomatija i odbrana pripadaju SDA što je znak da je to dio plana da ova dva ministra SDA urade sve što je potrebno za NATO, a Dodik kao bude prevaren. Samo što mora Predsedništvo prvo donijeti odluku što ga frustrira i nema na koga da prebaci odgovornost za svoje ranije postupke u priči BiH - NATO. U normalnim državama ovakav političar bi podneo ostavku i napustio politiku zbog nedoslednosti u međunarodnoj politici, ali mi nismo normalna država.

Name

Kifla

20.08.2019 13:10

Ali oni ne formiraju vlast ....opozicija,...zar ne! Možda pozicija,ako u opšte išta i zna,to i želi!!!! Rastjerati sve i istinu na vidjelo!

Name

Darwill

20.08.2019 12:24

Šteta što ti nisi i dalje u Predsjedništvu, ti bi to tako mudar sve rješio odmah.

ODGOVORITE
Name

Yu

20.08.2019 12:42

On je ko bukvar lako ga je procitat. Bolje da se nejavlja.

Name

Nostradamus

20.08.2019 12:28

Posto ti Ivanicu ne znas kako i ko ce to da rijesi ja cu ti dati odgovor.To ce Dodik da rijesi tako sto ce pristati na ono sto je pristao i 2009 a to je clanstvo u Nato.Sve ostalo je bacanje prasine u oci i laganje ono glupih Srba koji vjeruju sve sto Dodik i Snsd rade da rade u interesu naroda.

ODGOVORITE
Name

Direkt

21.08.2019 11:44

Nevezano za Dodika ili opoziciju. Ne u NATO! To vazi za sve.

Name

Е

20.08.2019 13:05

Ма нема потребе да се било ко сикира око овога, формирали или не тај СМ или послали тај некакав АНП или не, свеједно нам је бар нама обичним смртницима. Ко је теглио и теглиће, ко је кренуо и отићи ће, итд итд. Ништа нам није ни боље ни горе ових 10 мјесеци како су ови у техничком мандату па нека их до следећих избора или до судњег дана. Па ја. Ма да ипак је боље да остану до судњег дана а укинути изборе ту би мало уштедили па нека те новце међусобно дијеле. Ту би се врло лако договорили. Ево рецимо Мостар по чему се разликује од Сарајева или БЛ а нема избора 10, 12 год. Наравно нипочему.

ODGOVORITE
Name

VAskos

20.08.2019 13:12

Ivanicu, svi ste protiv ANPa. Ameri ce reci, posto su u RS protiv ANP, za koji su potpisali ugovor, onda nema smisla da samo Mile snosi sankcije.. nego..

ODGOVORITE
Name

bosnjak

20.08.2019 13:22

Ja bih malo da postujem Ustav i zakone malo da ne postujem Ustav i zakone. Ono kako meni odgovara ili sto bi u narodu rekli da se j... a da ne udje. hahahhaha

ODGOVORITE
Name

Srbin

20.08.2019 17:48

Gotovo je vase kurvanje...Turska izlazi iz Nato a vi kao ulazite...pustice vas Erdogan niz vodu...

Name

masala

20.08.2019 13:31

Vrati se Mladene sve ti je oprošteno i na čelo PDP i u predsjedništvo ,vidiš da se ovi ne mogu dogovorit ni oko doručka !!!

ODGOVORITE
Name

pirmo

20.08.2019 21:29

Ove političare treba negdje zatvoriti .davati im sendviče i vodu i ne puštati dok se ne dogovoreU međuvremenu zabraniti im ulaz u EU .ukinuti sve kredite........i eto vas tamo dok se ne dogovoriteOni imaju sve a raja kontejnere.

ODGOVORITE
Name

@rere pejina unuka

20.08.2019 21:38

Ništa ne razmijemSrbi traže da se ispoštuje sporazum stranaka SNSD SDA i HDZ.......a da se radi mimo zakona i Ustava tj da se ne poštuje potpisani sporazum sa NATO i poslani zahtjev za prijem sa potpisom Radmanoviča??????Pa valjda je jači zakon a ne sporazum.???

ODGOVORITE
Name

MiG

27.08.2019 22:31

A gdje to u Ustavu piše da BiH mora postati članica NATO? I ako je u jednom trenutku postojao konsenzus u predsjedništvu da se ide prema NATO, a sada toga konsenzusa nema, zar to nije antidemokratski da se nasuprot izborne volje konstitutivnog naroda zemlja gura u neki vojni savez?