Пливање јача срце

Како бисмо ојачали наше срце, нема бољег, делотворнијег, јефтинијег и забавнијег начина од, погађате – пливања.

Здравље 20.08.2019 | 10:29
Пливање јача срце
Лето је у пуном јеку, па смо сви колико – толико опуштенији и растерећенији, а високо температуре маме нас на освежење, али нас и наводе да водимо рачуна о свом здравственом стању, поготово када је у питању најважнији мишић – срце. Како бисмо га ојачали, нема бољег, делотворнијег, јефтинијег и забавнијег начина од, погађате – пливања.

Овај базични спорт, који ангажује све групе мишића, лети нам је свима лако доступан, а сада је право време да га уведемо у своју недељну рутину и учинимо најбољу ствар коју можемо за стање нашег срца. Наиме, према истраживању универзитета у Мадриду, спроведеном на 2.200 испитаника оба пола и различитог узраста и здравственог стања, пливање од само 45 минута три пута недељно делује јача срчани мишић. На који начин? Тако што, док пливамо, срце брже пумпа крв управо помоћу срчаног мишића, што повећава циркулацију крви, а она пак благотворно делује на здравље целокупног организма, а поготово кардиоваскуларног система.

Дакле, са веома малим напором и без готово икаквог ризика од повреда, што је компаративна предност пливања у односу на друге спортове, чините много за своје срце. Притом, пливање могу да упражњавају чак и особе за срчаним проблемима, само што у том случају треба да воде рачуна да не дозволе да се заморе. Посебан бенефит је чињеница да пливање делује растерећујуће на психу, тако што умањује ниво кортизола који изазива стрес, а истовремено се ослобађа хормон среће ендорфин, што такође доприноси да срце буде у добром стању.

Све ово важи независно од тога који стил пливања изаберете, само је битно да постоји континуитет, стога и на јесен наставите да посећујете базен.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дана

21.08.2019 22:18

И видите у Бањалуци не постоји обар отворени базенза пливање љети Има оно нешто локве под именом Аqwана гдје се на 1м2 нагура по петеро дјеце.

ОДГОВОРИТЕ