Јога је идеално вјежб за врућине

Мирноћа ума и склад тела пресудни су за здравље срца, које је на високој летњој температури додатно оптерећено.

Здравље 20.08.2019 | 10:26
Јога је идеално вјежб за врућине
КОЛИКО је важно да будемо физички активни и одржавамо добру форму, толико је битан и одмор, нарочито када је топло и спарно. Зато вам предлажемо јогу, која доприноси опуштању и усклађивању психофизичке енергије. Мирноћа ума и склад тела пресудни су за здравље срца, које је на високој летњој температури додатно оптерећено.

Доказано је да јога вежбе или јога положаји релаксирају нерве, подстичу правилно дисање и позитивно делују на цео организам. Класична медицина из ових разлога већ дуги низ година препознаје јогу као начин којим се унапређује и чува здравље. Они који је практикују, тврде да осећају побољшање на физичком и менталном плану, а често их подстиче и на здрав избор трпезе.

Вежбање јоге се сматра једном од најбољих метода и у превазилажењу стреса. Ова информација добија на значају ако се зна да је један од главних окидача за срчани удар физички и емоционални стрес који подстичу пуцање крвног суда "начетог" атеросклерозом.

Уз све наведено, јога може да се практикује код куће, у сопственом ритму. Наравно, вежбање у друштву може да донесе нова искуства и усавршавање у извођењу положаја.

Седење на петама

Седите на пете и ставите чело на подлогу, са рукама опруженим испред тела. Задржите се у овом положају колико год вам прија уз равномерно и опуштајуће дисање. Ова поза помаже у опуштању целог тела, смањује тензију и умор, главобољу, истеже кичму, врат и мишиће леђа.

Истезање

Истежите се као што то чине пси и мачке. Ослањајући се на руке и ноге, истежите цело тело. Ова поза највише истеже мишиће натколеница и потколеница, али ослобађа и напетост у раменом појасу, врату и зглобовима шака. Остајући у овом положају обнављате енергију и опуштате цело тело.

Пријатан положај

Заузмите положај "турског седа" или положај за медитацију. Ова јога вежба опушта рамени појас и делује на истезање доњег дела леђа, као и на опуштање тензије у леђима. Задржите се у овом положају око пола минута и лагано, равномерно дишите. Вежбу можете да наставите благо ротирајући горњи део тела најпре у једну, затим у другу страну.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар