Преговори Путина и Макрона иза затворених врата

У љетној резиденцији француског предсједника, у тврђави Брегансон на Азурној обали, почели су преговори, иза затворених врата, између предсједника Русије и Француске, Владимира Путина и Емануела Макрона.

Свијет 19.08.2019 | 21:47
Преговори Путина и Макрона иза затворених врата
Савјетник руског предсједника за спољне послове Јуриј Ушаков раније је саопштио да су у руској делегацији и он, шеф дипломатије Сергеј Лавров и портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Уочи преговора, предсједници Русије и Француске обратили су се представницима медијима и указали на питања о којима ће разговарати, попут ситуације у Сирији и Либији, рјешењу украјинске кризе и нуклеарном програму Ирана, преноси Тасс.

Макрон је рекао да Париз и Москва морају да сарађују како би, упркос неслагањима, приближили ставове Русије и Европе.

Он је додао да Русија игра изузетно важну улогу у рјешавању свјетских криза.

"Све велике кризе на свету биће у фокусу нашег разговора са руским предсједником. То је и зато што се Француска припрема за самит групе Г7, којим предсједава, али и зато што Русија игра кључну улогу у рјешавању криза", рекао је Макрон.

Он је оцијенио да је рјешавање ситуације у источној Украјини кључ за обнову формата Г8.

Француски предсејдник нагласио је да је његова земља спремна да сарађује са Русијом у стварању нове архитектуре безбједности између ЕУ и Русије.

Путин је позвао Европу да трага за заједничким циљевима, који данас, како је навео, дјелују недостижно, али сутра могу постати неизбјежни.

Он је рекао да је увјерен да не постоји алтернатива за Нормандијски формат у погледу рјешавања ситуације на истоку Украјине и обећао да ће га Москва подржати.

Путин је додао да би сваки састанак, укључујући оне у оквиру Нормандијског формата, требало да доведе до конкретних резултата.

Путин је рекао да је "опрезно оптимистичан" када је у питању ситуација у Украјини и најавио да ће на агенди његовог разговора са Макроном бити ситуација у Донбасу.

"Обавијестићу предсједника о мојим најновијим контактима са новим украјинским предсједником", рекао је Путин.

Он је нагласио да Русија није одбила да делује у формату Г8 и да је спремна да дочека партнере у било ком тренутку.

"Што се тиче Г8, који сте поменули - он не постоји. Како могу да се вратим у организацију која не постоји. То је данас Г7. Што се тиче могућности формата осам држава, никада нисмо то одбили. Био је ред на Русију да одржи Г8 у догледно вријеме, али наши партнери нису дошли. Ми смо спремни да примимо наше партнере у било ком тренутку, сада већ у оквиру Г7", рекао је Путин.

Осврнуо се и на демонстрације у Москви, наводећи да одговорни за сукобе са полицијом током тих протеста морају да буду изведени пред лице правде.

"Људи имају право на мирне протесте у складу са законом и власти морају да гарантују поштовање тих права, али нико, ни власти ни неке групе људи, немају право да крше постојећи закон и доводе ситуацију до тачке апсурда или сукоба са властима", поручио је Путин додајући да то представља кршење закона.

Он је протестне скупове у Москви повезао са изборним циклусом и најавио да ће избори за званичнике регионалних влада, укључујући Москву, бити одржани у септембру ове године.

Ројтерс додаје да је Путин пренио Макрону да не жели да у Русији дође до протеста "жутих прслука", попут оних у Француској.

Он је то рекао након што га је француски предсједник позвао да се придржава демократских принципа, након вишенедјељних протеста у Москви.

"Позвали смо овог љета на слободу протеста, слободу говора, слободу мишљења и слободу кандидовања на изборима, које би требало да се у потпуности поштују у Русији као и у било којој чланици Савјета Европе", рекао је Макрон.

Иако је првобитно игнорисао тај коментар, Путин је одговорио након питања које је уследило, у вези са протестима у Москви, наводећи да се ствари решавају у складу са законом, али да не жели да се ситуација развија као у Француској.

Он је истакао да је 11 особа погинуло, а 2.500 повређено током протеста у Француској и поручио да не жели такве догађаје у Москви.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Фотеље у магли

19.08.2019 21:06

Цико Путин, млати русе да се сами не би повриједили, бас је бризан, као да зиви у пц-у....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несто

20.08.2019 05:03

ми се стуцало много су ме оговарали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свакоме је сада јасно

20.08.2019 07:51

Ствари се мијењају. НАТО це сw распасти.

ОДГОВОРИТЕ