Каква нас јесен очекује: Први снијег пада у…

Дугорочна прогноза стручњака предвиђа да ће потенцијални продор хладног ваздуха с истока и сјевера у касној јесени донијети обилнији снијег из Мађарске и Румуније у БиХ и Србију.

Босна и Херцеговина 18.08.2019 | 16:33
Каква нас јесен очекује: Први снијег пада у…
Америчка компанија која се бави временским прогнозама "Аку ведер" објавила је сезонску прогнозу за Европу за јесен 2019. године, према којој се предвиђа да ће повремене олује, које су се јављале у Италији и на Балкану, да се наставе и током јесени, с јаким кишама које могу да узрокују поплаве и клизишта, преносе "Новости".

Амерички метеоролози наводе да како јесен буде одмицала, смањиваће се ризик од јаких грмљавина, али опасност од јаких и обилних пљускова ће се наставити.

Додаје се да ће их највише бити у октобру и новембру, а према њиховим предвиђањима, очекује се да ће температуре остати близу или мало ниже од уобичајених за ово доба године.

ОБИЛАН СНИЈЕГ У КАСНОЈ ЈЕСЕНИ?

Они наглашавају да ће потенцијални продор хладног ваздуха са истока и сјевера у касној јесени донијети обилнији снијег из Мађарске и Румуније у БиХ и Србију.

"Често нестабилно вријеме имаће негативан утицај на пољопривреду и спољне активности у овом региону", рекао је метеоролог Тајлер Ројс. Амерички стручњаци кажу и да јесен може почети благим температурама, али се предвиђа да ће удари хладног ваздуха бити учесталији од октобра до новембра.

С друге стране, Републички хидрометеоролошки завод Србије на свом сајту у дугорочној прогнози предвиђа просјечно топао и мало сувљи октобар, топлији и просјечно влажан новембар, блажи и просечно влажан децембар и јануар.

Метеоролог "Ведер ту амбрела" Ђорђе Ђурић рекао је недавно за Курир да је јако незахвално говорити о сезонским и дугорочним прогнозама, као и да су прецизније оне за краћи временски период, од седам до десет дана.

"Краткорочне и дугорочне прогнозе раде се на сличан начин помоћу математичких модела. Дугорочне се могу радити и методом сличности, али се та метода мање користи. У овом тренутку не могу са сигурношћу да тврдим каква нас јесен чека",  наводи Ђурић.

Он додаје да и уколико се остваре прогнозе америчких метеоролога, Србија не треба да се плаши јаких олуја, јер су оне код нас карактеристичне за прољеће и љето.

"Како јесен долази, хлади се копно и другачији су процеси атмосфере и број дана са снажним грмљавинским олујама је сведен на минимум. Што се падавина тиче, иако их током јесени има мање у односу на прољеће, оне зависе од утицаја циклона. Уколико положај циклона буде такав, онда може доћи до обилних падавина, али је прерано сада прогнозирати. Када су поплаве у питању, Србија засад не треба да брине јер је на ријекама тренутно низак водостај, у овом тренутку је та опасност минимална", рекао је.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хаха

18.08.2019 16:18

За два дана немозете погодит а камол за мјесец два

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.08.2019 16:48

Боље погоде бабе које имају исијаз него они

Name

правда

18.08.2019 16:34

Ко це вероват америма када нису устању ниста урадит како ваља какоим продје невидљиви у сремским саласима само знаду силом и на превару ја верујем насим метеоролозима онице најбоље реци каконас време оцекује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.08.2019 21:11

Ни вријеме висе не зна гдје удара.

ОДГОВОРИТЕ