Kakva nas jesen očekuje: Prvi snijeg pada u…

Dugoročna prognoza stručnjaka predviđa da će potencijalni prodor hladnog vazduha s istoka i sjevera u kasnoj jeseni donijeti obilniji snijeg iz Mađarske i Rumunije u BiH i Srbiju.

Bosna i Hercegovina 18.08.2019 | 16:33
Kakva nas jesen očekuje: Prvi snijeg pada u…
Američka kompanija koja se bavi vremenskim prognozama "Aku veder" objavila je sezonsku prognozu za Evropu za jesen 2019. godine, prema kojoj se predviđa da će povremene oluje, koje su se javljale u Italiji i na Balkanu, da se nastave i tokom jeseni, s jakim kišama koje mogu da uzrokuju poplave i klizišta, prenose "Novosti".

Američki meteorolozi navode da kako jesen bude odmicala, smanjivaće se rizik od jakih grmljavina, ali opasnost od jakih i obilnih pljuskova će se nastaviti.

Dodaje se da će ih najviše biti u oktobru i novembru, a prema njihovim predviđanjima, očekuje se da će temperature ostati blizu ili malo niže od uobičajenih za ovo doba godine.

OBILAN SNIJEG U KASNOJ JESENI?

Oni naglašavaju da će potencijalni prodor hladnog vazduha sa istoka i sjevera u kasnoj jeseni donijeti obilniji snijeg iz Mađarske i Rumunije u BiH i Srbiju.

"Često nestabilno vrijeme imaće negativan uticaj na poljoprivredu i spoljne aktivnosti u ovom regionu", rekao je meteorolog Tajler Rojs. Američki stručnjaci kažu i da jesen može početi blagim temperaturama, ali se predviđa da će udari hladnog vazduha biti učestaliji od oktobra do novembra.

S druge strane, Republički hidrometeorološki zavod Srbije na svom sajtu u dugoročnoj prognozi predviđa prosječno topao i malo suvlji oktobar, topliji i prosječno vlažan novembar, blaži i prosečno vlažan decembar i januar.

Meteorolog "Veder tu ambrela" Đorđe Đurić rekao je nedavno za Kurir da je jako nezahvalno govoriti o sezonskim i dugoročnim prognozama, kao i da su preciznije one za kraći vremenski period, od sedam do deset dana.

"Kratkoročne i dugoročne prognoze rade se na sličan način pomoću matematičkih modela. Dugoročne se mogu raditi i metodom sličnosti, ali se ta metoda manje koristi. U ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću da tvrdim kakva nas jesen čeka",  navodi Đurić.

On dodaje da i ukoliko se ostvare prognoze američkih meteorologa, Srbija ne treba da se plaši jakih oluja, jer su one kod nas karakteristične za proljeće i ljeto.

"Kako jesen dolazi, hladi se kopno i drugačiji su procesi atmosfere i broj dana sa snažnim grmljavinskim olujama je sveden na minimum. Što se padavina tiče, iako ih tokom jeseni ima manje u odnosu na proljeće, one zavise od uticaja ciklona. Ukoliko položaj ciklona bude takav, onda može doći do obilnih padavina, ali je prerano sada prognozirati. Kada su poplave u pitanju, Srbija zasad ne treba da brine jer je na rijekama trenutno nizak vodostaj, u ovom trenutku je ta opasnost minimalna", rekao je.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Haha

18.08.2019 16:18

Za dva dana nemozete pogodit a kamol za mjesec dva

ODGOVORITE
Name

re

20.08.2019 16:48

Bolje pogode babe koje imaju isijaz nego oni

Name

pravda

18.08.2019 16:34

Ko ce verovat amerima kada nisu ustanju nista uradit kako valja kakoim prodje nevidljivi u sremskim salasima samo znadu silom i na prevaru ja verujem nasim meteorolozima onice najbolje reci kakonas vreme ocekuje

ODGOVORITE
Name

Direkt

18.08.2019 21:11

Ni vrijeme vise ne zna gdje udara.

ODGOVORITE