"Сва звона за узбуну звоне већ неколико година"

- Сва звона за узбуну звоне већ неколико година, али изостала је реакција управо оних који су и довели до овакве, у најмању руку, шокантне ситуације, а управо они сад сопствену кривицу сваљују на друге.

Србија 18.08.2019 | 15:18
"Сва звона за узбуну звоне већ неколико година"
Универзитет у Београду је најпрестижнији универзитет југоисточне Европе. Међутим, већ неколико година приметан је пад рангираности који је у великој мери у вези са објављивањем радова у престижним научним часописима индексираним на СЦИ или ССЦИ листи. Сва звона за узбуну звоне већ неколико година, али изостала је реакција управо оних који су и довели до овакве, у најмању руку, шокантне ситуације, а управо они сад сопствену кривицу сваљују на друге.

Универзитет који држи до себе никад не би дозволио толики пад рангираности. Нажалост, један од узрока пада рангираности Универзитета у Београду је и чињеница да су, поготову, факултети групације друштвено-хуманистичких наука успели својим различитим утицајима да заобиђу обавезу писања радова у међународним научним часописима која је незаобилазна за напредовање на Шангајској листи. Опште је правило да сваки професор мора да има најмање три објављена рада из уже научне области да би предавао на докторским студијама, као и пет објављених радова, такође из уже научне области, да би могао да обавља функцију ментора. Ово правило поодавно као да не важи на факултетима друштвено-хуманистичких наука. Тако да су, више година уназад, ментори, чланови комисија, као и предавачи на докторским студијама лица која не испуњавају услове, па се сви докторати стечени код њих могу оспорити.

На појединим факултетима декани и продекани су предавачи без адекватних радова из уже научне области која је у складу са насловом факултета или студијског програма. Предмети се поверавају лицима која немају нити један једини рад из области коју предају, па таква лица јос пишу уџбенике без претходних радова, што је посебан скандал незабележен у историји Универзитета. Декани утицајем моћи доводе своје „пријатеље“ на наставничке позиције, а млад кадар са објављеним врхунским научним радовима се прогања и истерује на улицу.

Описана пирамида јавашлука је један од основних узрока пада квалитета на УБ. На потезу је надлежно министарство, које мора хитно да прекине негативне процесе, без страха да ће их било ко оптужити за мешање у рад и аутономију Универзитета, јер озбиљност овакве ситуације налаже и озбиљне мере, преноси Курир ауторски текст др Дарка Трифуновића, вишег научног сарадника, Универзитет у Београду, Факултета безбједности.

(БН/Курир.рс)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Стефан

18.08.2019 13:24

Дарко Трифуновиц је елита српске науке. Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није

18.08.2019 14:20

Нато гњида.

Name

НАТО

18.08.2019 14:37

„Ми лажемо да би смо обманули себе, да утешимо другога; лажемо из самилости, лажемо из стида, да охрабримо, да сакријемо своју беду, лажемо због поштења. Лажемо због слободе. Лаж је вид српског патриотизма и потврда наше урођене интелигенције. Лажемо стваралачки, маштовито, инвентивно, у овој земљи свака лаж на крају постаје истина.” (Добрица Ћосић)

Name

СпацеЛорд

18.08.2019 15:09

А гдје су тек бањалучки и Универзитет у Источном Сарајеву?

Name

Мигрант

18.08.2019 16:22

За нико привредне активности и друштвене свјести и синергија и слобомир су превише.

Name

Ухх

18.08.2019 16:25

Хоце сад дипломе поскупљати у Сироком Бријегу.Кад се уведе ред на факултетима у Србији има сви да доктори ницу из Сироког.Бице их ко гљива после кисе.

Name

Зајебант

18.08.2019 13:24

У Србији свака старлета масе са дипломом факултета ,никакво цудо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

18.08.2019 19:32

Наташа Беквалац била асистент на факултету који завршавају елитни из власти...

Name

Дјуро

18.08.2019 14:06

Све је то Додиково масло

ОДГОВОРИТЕ
Name

18.08.2019 14:22

Ма коме данас треба факултет Заврсис па ниста. Незаврсис па ниста. Цујес да је неко добио посао па се питас гдје он заврси факултет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

18.08.2019 14:36

СВАКА ЧАСТ ДАРКО ПОДРШКА ИЗ РС

Name

милан

18.08.2019 15:04

добро је!!!

ОДГОВОРИТЕ