"Sva zvona za uzbunu zvone već nekoliko godina"

- Sva zvona za uzbunu zvone već nekoliko godina, ali izostala je reakcija upravo onih koji su i doveli do ovakve, u najmanju ruku, šokantne situacije, a upravo oni sad sopstvenu krivicu svaljuju na druge.

Srbija 18.08.2019 | 15:18
"Sva zvona za uzbunu zvone već nekoliko godina"
Univerzitet u Beogradu je najprestižniji univerzitet jugoistočne Evrope. Međutim, već nekoliko godina primetan je pad rangiranosti koji je u velikoj meri u vezi sa objavljivanjem radova u prestižnim naučnim časopisima indeksiranim na SCI ili SSCI listi. Sva zvona za uzbunu zvone već nekoliko godina, ali izostala je reakcija upravo onih koji su i doveli do ovakve, u najmanju ruku, šokantne situacije, a upravo oni sad sopstvenu krivicu svaljuju na druge.

Univerzitet koji drži do sebe nikad ne bi dozvolio toliki pad rangiranosti. Nažalost, jedan od uzroka pada rangiranosti Univerziteta u Beogradu je i činjenica da su, pogotovu, fakulteti grupacije društveno-humanističkih nauka uspeli svojim različitim uticajima da zaobiđu obavezu pisanja radova u međunarodnim naučnim časopisima koja je nezaobilazna za napredovanje na Šangajskoj listi. Opšte je pravilo da svaki profesor mora da ima najmanje tri objavljena rada iz uže naučne oblasti da bi predavao na doktorskim studijama, kao i pet objavljenih radova, takođe iz uže naučne oblasti, da bi mogao da obavlja funkciju mentora. Ovo pravilo poodavno kao da ne važi na fakultetima društveno-humanističkih nauka. Tako da su, više godina unazad, mentori, članovi komisija, kao i predavači na doktorskim studijama lica koja ne ispunjavaju uslove, pa se svi doktorati stečeni kod njih mogu osporiti.

Na pojedinim fakultetima dekani i prodekani su predavači bez adekvatnih radova iz uže naučne oblasti koja je u skladu sa naslovom fakulteta ili studijskog programa. Predmeti se poveravaju licima koja nemaju niti jedan jedini rad iz oblasti koju predaju, pa takva lica jos pišu udžbenike bez prethodnih radova, što je poseban skandal nezabeležen u istoriji Univerziteta. Dekani uticajem moći dovode svoje „prijatelje“ na nastavničke pozicije, a mlad kadar sa objavljenim vrhunskim naučnim radovima se proganja i isteruje na ulicu.

Opisana piramida javašluka je jedan od osnovnih uzroka pada kvaliteta na UB. Na potezu je nadležno ministarstvo, koje mora hitno da prekine negativne procese, bez straha da će ih bilo ko optužiti za mešanje u rad i autonomiju Univerziteta, jer ozbiljnost ovakve situacije nalaže i ozbiljne mere, prenosi Kurir autorski tekst dr Darka Trifunovića, višeg naučnog saradnika, Univerzitet u Beogradu, Fakulteta bezbjednosti.

(BN/Kurir.rs)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Stefan

18.08.2019 15:24

Darko Trifunovic je elita srpske nauke. Bravo!

ODGOVORITE
Name

Nije

18.08.2019 16:20

Nato gnjida.

Name

НАТО

18.08.2019 16:37

„Ми лажемо да би смо обманули себе, да утешимо другога; лажемо из самилости, лажемо из стида, да охрабримо, да сакријемо своју беду, лажемо због поштења. Лажемо због слободе. Лаж је вид српског патриотизма и потврда наше урођене интелигенције. Лажемо стваралачки, маштовито, инвентивно, у овој земљи свака лаж на крају постаје истина.” (Добрица Ћосић)

Name

SpaceLord

18.08.2019 17:09

A gdje su tek banjalučki i Univerzitet u Istočnom Sarajevu?

Name

Migrant

18.08.2019 18:22

Za niko privredne aktivnosti i društvene svjesti i sinergija i slobomir su previše.

Name

Uhh

18.08.2019 18:25

Hoce sad diplome poskupljati u Sirokom Brijegu.Kad se uvede red na fakultetima u Srbiji ima svi da doktori nicu iz Sirokog.Bice ih ko gljiva posle kise.

Name

Zajebant

18.08.2019 15:24

U Srbiji svaka starleta mase sa diplomom fakulteta ,nikakvo cudo .

ODGOVORITE
Name

Jaffa

18.08.2019 21:32

Nataša Bekvalac bila asistent na fakultetu koji završavaju elitni iz vlasti...

Name

Djuro

18.08.2019 16:06

Sve je to Dodikovo maslo

ODGOVORITE
Name

Yu

18.08.2019 16:22

Ma kome danas treba fakultet Zavrsis pa nista. Nezavrsis pa nista. Cujes da je neko dobio posao pa se pitas gdje on zavrsi fakultet.

ODGOVORITE
Name

Rade

18.08.2019 16:36

SVAKA ČAST DARKO PODRŠKA IZ RS

Name

milan

18.08.2019 17:04

dobro je!!!

ODGOVORITE