ПЛ: Ливерпул спашавао "живу главу", Пуки-трик у Норичу!

Умеће побеђивања! Редси захваљујући расположеном Садију Манеу дошли до бодова на Сент Мерису - 2:1.  ВАР први пут одлучио дерби - у 92. минуту: Сити није добио! Узбудљив меч на терену шампиона! Судија је био у првом плану, а Премијер лига је брзо објаснила да јесте био у праву.  ВАР спасао Тотенхем у 92. минуту, свађали се Агуеро и Гвардиола! Пепов помоћник Микел Артета морао да стане између двојице актера како би спречио физички обрачун.

Фудбал 17.08.2019 | 21:50
ПЛ: Ливерпул спашавао "живу главу", Пуки-трик у Норичу!
Свега 64 часа од драматичне пенал серије са Челсијем у Истанбулу и освајања четвртог УЕФА суперкупа, фудбалери Ливерпула истрчали су на "Сент Мериз" наоштрени да "на време" обаве посао са некадашњом "филијалом", Саутемптоном.

До 71. минута, када је Роберто Фирмино коначно постигао други гол за шампиона Европе и наизглед решио меч 2. кола Премијер лиге, "редси" су пропустили довољно прилика да у финиш сусрета уђу са четири или пет голова предности, међутим... 

Бивши фудбалер Ливерпула, који је после сезоне на позајмици у јулу продат Саутемптону за 22,5 милиона евра, ушао је са клупе у 64, у 83. смањио на гол заостатка, а у 86. минуту промашио шансу каријере и са четири метра испред Адријана успео да пошаље савршену лопту са десног крила крај леве стативе.

Остало је: Саутемптон - Ливерпул 1:2 (0:1), захваљујући погоцима Садија Манеа у првом минуту надокнаде првог полувремена и Фирмина на пас Манеа, некадашњег фудбалера "светаца" са југа Енглеске.

Пре и после тога екипа менаџера Јиргена Клопа имала је довољно зицера за потенцијално прво место на табели пред 3. коло, али ће на крају црвена страна Мерсисајда бити пресрећна што су кући враћена три бода са првог гостовања у сезони. 

Из далеко неповољније позиције од Ингсове, Тему Пуки је пре осам дана на "Енфилду" затресао мрежу Ливерпула, после 29 голова у Чемпионшипу проше сезоне постигао и првенац у Премијер лиги, што је било довољно само да се ублажи пораз Норича.

Међутим, био је то само "тизер" фантастичне представе финског фудбалера ове суботе поподне пред 27.059 навијача на "Кероу роуду".

Пуки је тресао мрежу Њукасла у 32, 63. и 75. минуту за праву жуто-зелену журку у којој су "свраке" успеле на крају да се упишу у надокнади, када је коначан резултат поставио Џонџо Шелви: Норич сити - Њукасл јунајтед 3:1 (1:0).

У премијерлигашкој сезони 2015/16 било је 6:2 на "Сент Џејмсу" и 3:2 на "Кероу роуду", у Чемпионшипу 2016/17, Њукасл је победио 4:3 код куће, док је у Норичу било 2:2, а ово несвакидашње ривалство настављено је после једне године паузе новом голеадом после које ће екипа менаџера Стива Бруса остати закуцана за дно табеле заједно са "стршљеновима" из Лондона, фудбалерима Вотфорда.

Победе су постале саставни део карактера ове генерације Ливерпулових играча које предводи Јирген Клоп. Редси су постали тим који зналачки проналази пут до победе, чак и онда када не блиста на терену, а то је био случај у данашњој утакмици са Саутемптоном на Сент Мерису - 2:1 (1:0).

Далеко од тога да Редси нису заслужили ово славље, али су били далеко од оног издања од пре недељу дана када су на отварању Премијер лиге разнели Норич. Клопов тим је још увек у тражењу праве форме и јасно је да би му било прерано да већ сада достигне врхунац.

Најважнији тренутак утакмице у Саутемптону догодио се првом минуту надокнаде времена. Играчи домаћег тима су веровали да су успели да сачувају своју мрежу у првом полувремену, а онда је лопта стигла до Садија Манеа, који је након једног дриблинга опалио по лопти и послао је тик уз леву стативу гола на којем је стајао немоћни Ган.

Пре тога су гости узалудно држали лопту у поседу, а ту безидејну игру умало су казнили Јошида и Че Адамс у два наврата средином првог дела игре. Ипак, Манеов гола је много тога променио, Ливерпулу су се у другом полувремену отвориле многе могућности да из неког контранапада реши питање победника.

То се догодило у 70. минуту, када је успео притисак Манеа, који је одузео лопту Беднареку, упослио Фирмина, а овај посало још један неодбрањив ударац у противничку мрежу. Финиш меча је обележила кардинална грешка Адријана, који је поклонио гол Данију Ингсу, али домаћин ипак није могао више од почасног гола у овом мечу.

Премијерно славље у Премијер лиги ове сезоне забележио је и амбициозни Евертон, који је голом Бернарда у 10. минуту слкомио Вотфорд (1:0). Борнут је савладао Астон Вилу у Бирмингему са 2:1, док је Норич код куће био бољи од Њукасла, уз хет-трик сјајнг Темуа Пукија. Победника није било само на мечу између Брајтона и Вест Хема (1:1).

Спектакл на "Етихаду"!

Манчестер сити, шампион Енглеске, два пута је водио против Тотенхема, али није успевао да одбрани те предности, па ће вицешампион Европе однети у Лондон велики бод.

Манчестер сити - Тотенхем 2:2 (2:1)

У другом минуту судијске надокнаде времена, чинило се да су "грађани" и трећи пут повели, али је поготку Габријела Жезуса из 
гужве ипак претходило играње руком дефанзивца "грађана" Ејмерика Лапорта.

Уз консултацију ВАР технологије, судија Мајкл Оливер поништио је тај погодак, чиме је домаћин остао без узбудљивог тријумфа и важна три бода.

Нервозни Пеп Гвардиола пришао је након последњег звиждука арбитру и као да га је питао да ли је заиста сигуран да је требало да поништи гол. Претходно је имао напет разговор са Куном Агуером, који је у једном тренутку претио да прерасте у озбиљну свађу...

Читачи са усана можда ће открити шта су рекли један другом, односно шта је Шпанац замерио Аргентинцу, стрелцу другог гола "грађана" у 35. минуту, ударцем из петерца на сјајну асистенцију Кевина Де Брујнеа са десне стране.

Белгијски мајстор био је инспирисан против Тотенхема, што је показао и одличним додавањем за први гол, који је постигао Рахим Стерлинг, главом у 20. минуту. Ипак, овај меч неће остати упамћен само по лепим потезима Де Брујнеа, јер су "певци" били веома упорни.

Први пут, гости су одузели вођство шампиону у 23. минуту, тачним ударцем Ерика Ламеле са око 25 метара, а коначних 2:2 поставио је резервиста Лукас Моура, и то само неколико секунди након што је ушао у игру!

Бразилски крилни нападач крочио је на терен у 56. минуту и само тридесетак секунди касније дао гол главом, после Ламелиног центаршута из корнера.

Након тог тренутка "грађани" су кренули у велику офанзиву и успели су да затресу мрежу, али је тај гол поништен. Премијер лига је одмах дала образложење судијске одлуке на свом званичном Тwиттер профилу:

"Ове сезоне, сваки гол који буде постигнут или 'припремљен' коришћењем руке биће поништен. Чак и ако нема намере".

Постоји та, сада већ култна изјава чувеног коментатора Звонка Михајловског следеће садржине: "Статистика је као бикини, показује све, а ништа не открива".

Управо та реченица, изговорена пре више од три деценије, могла би тако лако да се употреби на исход дербија другог кола Премијер лиге који су на Етихаду одиграли Манчестер Сити и Тотенхем. Коначни резултат био је 2:2, а статистика каже да је Сити на крају имао преко 30 упућених шутева ка голу Уга Лориса, док је Тотенхем живу главу извукао из два пуцња у мету, а укупно три према мрежи коју чува Едерсон! Вероватно књишки пример како доминација једног тима може да буде потпуно неважна, чак и анулирана када се помешају мало среће и вољни моменат. На крају је Певце од извесног пораза спасао и ВАР систем! У 92. минуту Габријел Жезус успео је да затресе мрежу и до екстазе доведе трибине Ситијевог дома, али је арбитар Мајкл Оливер уважио сугестију колега из ВАР собе, пошто се на поновљеном снимку видело да је Ејмерик Лапорт играо руком пре него што је Жезус одрадио посао.

Потпуна дежа-ви ситуација! Јер, сетимо се да је и у прошлосезонском четвртфиналу Лиге шампиона Тотенхем од елиминације спасао такође ВАР!

Лондон ће наредних дана клицати Маурицију Покетину због одлуке да са клупе уведе Лукаса Моуру! Бразилац је постао талија Певаца, а после оних минијатура у реванш мечу полуфинала Лиге шампиона против Ајакса, затресао је мрежу Ситија у истом минуту када је утрчао на терен уместо Ерика Ламеле. Тачније, после само 19 секунди!

Док Певци могу да буде задовољни резултатом, у Манчестеру ће горети ватра због детаља када су Серхио Агуеро и Пеп Гвардиола ушли у жустру расправу недуго пошто је Моура матирао недовољно спремног и концентрисаног Едерсона. Сведоци дешавања крај аут-линије тврде да би људи који знају да читају с усана могли да зараде огроман новац на „преводу“ изговорених речи у том моменту, јер наводно - нису биле нимало пријатне. Да се заиста нешто кувало показује и то да је Пепов асистент Микел Артета морао да стане између двојице актера како би спречио физички обрачун. Касније су се, камере су то и забележиле, Агуеро и Гвардиола измирили, чак и пољубили у образ...

До момента када је Моура још једном поравнао резултат, Сити је деловао као машинерија која ће Тотенхему стрпати бар пет голова до краја! Напади су се ређали као на траци, Сити је млео Певце, а све захваљујући бравурама Кевина де Брујнеа. Страшни Белгијанац поново је преузео диригентску палицу у Ситију, а свака његова лопта имала је очи! Тако су и дошле обе асистенције - прво Рахиму Стерлингу у 20, онда и Серхију Агуеру у 35. минуту. И поред тога што је Ерик Ламела искористио први од два Едерсонова момента лошег постављања, све је мирисало на торпедовање гостију из Лондона. 

Уместо тога дошла је казна за све, апсолутно све промашаје! Сити је у уводних десет минута другог полувремена разбио Тотенхем и упутио бар пет-шест шутева ка Лорису, али када ниједна лопта није прошла, Моура је охладио плави део Манчестера...

Резултати 2. кола:

субота

Арсенал – Барнли 2:1 (1:1)
/Лаказет 13', Обамејанг 64' – Барнс 43'/

Астон вила – Борнмут 1:2 (0:2)
/Луиз 71' – Кинг пен 2', Вилсон 12'/

Брајтон – Вест Хем 1:1 (0:0)
/Тросар 65' – Ернандез 61'/

Евертон – Вотфорд 1:0 (1:0)
/Бернард 10'/

Норич – Њукасл 3:1 (1:0)
/Пуки 32', 63', 75' - Шелви 90'+4/

Саутемптон – Ливерпул 1:2 (0:1)
/Ингс 83' – Мане 45'+1, Фирмино 71'/

Манчестер сити - Тотенхем 2:2 (2:1)
/Стерлинг 20, Агуеро 35 - Ламела 23, Моура 56/

недеља

Шефилд јунајтед - Кристал палас 15.00
Челси - Лестер 17.30

понедељак

Вулверхемптон - Манчестер јунајтед 21.00

Табела: Ливерпул 6, Арсенал 6, Манчестер сити 4, Брајтон 4, Тотенхем 4, Борнмут 4, Евертон 4, Манчестер јунајтед (-1) 3, Барнли 3, Норич 3, Шефилд јунајтед (-1) 1, Кристал Палас (-1) 1, Лестер сити (-1) 1, Вулверхемптон (-1) 1, Астон вила 0, Саутемптон 0, Челси (-1) 0, Њукасл 0, Вотфорд 0.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар