PL: Liverpul spašavao "živu glavu", Puki-trik u Noriču!

Umeće pobeđivanja! Redsi zahvaljujući raspoloženom Sadiju Maneu došli do bodova na Sent Merisu - 2:1.  VAR prvi put odlučio derbi - u 92. minutu: Siti nije dobio! Uzbudljiv meč na terenu šampiona! Sudija je bio u prvom planu, a Premijer liga je brzo objasnila da jeste bio u pravu.  VAR spasao Totenhem u 92. minutu, svađali se Aguero i Gvardiola! Pepov pomoćnik Mikel Arteta morao da stane između dvojice aktera kako bi sprečio fizički obračun.

Fudbal 17.08.2019 | 21:50
PL: Liverpul spašavao "živu glavu", Puki-trik u Noriču!
Svega 64 časa od dramatične penal serije sa Čelsijem u Istanbulu i osvajanja četvrtog UEFA superkupa, fudbaleri Liverpula istrčali su na "Sent Meriz" naoštreni da "na vreme" obave posao sa nekadašnjom "filijalom", Sautemptonom.

Do 71. minuta, kada je Roberto Firmino konačno postigao drugi gol za šampiona Evrope i naizgled rešio meč 2. kola Premijer lige, "redsi" su propustili dovoljno prilika da u finiš susreta uđu sa četiri ili pet golova prednosti, međutim... 

Bivši fudbaler Liverpula, koji je posle sezone na pozajmici u julu prodat Sautemptonu za 22,5 miliona evra, ušao je sa klupe u 64, u 83. smanjio na gol zaostatka, a u 86. minutu promašio šansu karijere i sa četiri metra ispred Adrijana uspeo da pošalje savršenu loptu sa desnog krila kraj leve stative.

Ostalo je: Sautempton - Liverpul 1:2 (0:1), zahvaljujući pogocima Sadija Manea u prvom minutu nadoknade prvog poluvremena i Firmina na pas Manea, nekadašnjeg fudbalera "svetaca" sa juga Engleske.

Pre i posle toga ekipa menadžera Jirgena Klopa imala je dovoljno zicera za potencijalno prvo mesto na tabeli pred 3. kolo, ali će na kraju crvena strana Mersisajda biti presrećna što su kući vraćena tri boda sa prvog gostovanja u sezoni. 

Iz daleko nepovoljnije pozicije od Ingsove, Temu Puki je pre osam dana na "Enfildu" zatresao mrežu Liverpula, posle 29 golova u Čempionšipu proše sezone postigao i prvenac u Premijer ligi, što je bilo dovoljno samo da se ublaži poraz Noriča.

Međutim, bio je to samo "tizer" fantastične predstave finskog fudbalera ove subote popodne pred 27.059 navijača na "Kerou roudu".

Puki je tresao mrežu Njukasla u 32, 63. i 75. minutu za pravu žuto-zelenu žurku u kojoj su "svrake" uspele na kraju da se upišu u nadoknadi, kada je konačan rezultat postavio Džondžo Šelvi: Norič siti - Njukasl junajted 3:1 (1:0).

U premijerligaškoj sezoni 2015/16 bilo je 6:2 na "Sent Džejmsu" i 3:2 na "Kerou roudu", u Čempionšipu 2016/17, Njukasl je pobedio 4:3 kod kuće, dok je u Noriču bilo 2:2, a ovo nesvakidašnje rivalstvo nastavljeno je posle jedne godine pauze novom goleadom posle koje će ekipa menadžera Stiva Brusa ostati zakucana za dno tabele zajedno sa "stršljenovima" iz Londona, fudbalerima Votforda.

Pobede su postale sastavni deo karaktera ove generacije Liverpulovih igrača koje predvodi Jirgen Klop. Redsi su postali tim koji znalački pronalazi put do pobede, čak i onda kada ne blista na terenu, a to je bio slučaj u današnjoj utakmici sa Sautemptonom na Sent Merisu - 2:1 (1:0).

Daleko od toga da Redsi nisu zaslužili ovo slavlje, ali su bili daleko od onog izdanja od pre nedelju dana kada su na otvaranju Premijer lige razneli Norič. Klopov tim je još uvek u traženju prave forme i jasno je da bi mu bilo prerano da već sada dostigne vrhunac.

Najvažniji trenutak utakmice u Sautemptonu dogodio se prvom minutu nadoknade vremena. Igrači domaćeg tima su verovali da su uspeli da sačuvaju svoju mrežu u prvom poluvremenu, a onda je lopta stigla do Sadija Manea, koji je nakon jednog driblinga opalio po lopti i poslao je tik uz levu stativu gola na kojem je stajao nemoćni Gan.

Pre toga su gosti uzaludno držali loptu u posedu, a tu bezidejnu igru umalo su kaznili Jošida i Če Adams u dva navrata sredinom prvog dela igre. Ipak, Maneov gola je mnogo toga promenio, Liverpulu su se u drugom poluvremenu otvorile mnoge mogućnosti da iz nekog kontranapada reši pitanje pobednika.

To se dogodilo u 70. minutu, kada je uspeo pritisak Manea, koji je oduzeo loptu Bednareku, uposlio Firmina, a ovaj posalo još jedan neodbranjiv udarac u protivničku mrežu. Finiš meča je obeležila kardinalna greška Adrijana, koji je poklonio gol Daniju Ingsu, ali domaćin ipak nije mogao više od počasnog gola u ovom meču.

Premijerno slavlje u Premijer ligi ove sezone zabeležio je i ambiciozni Everton, koji je golom Bernarda u 10. minutu slkomio Votford (1:0). Bornut je savladao Aston Vilu u Birmingemu sa 2:1, dok je Norič kod kuće bio bolji od Njukasla, uz het-trik sjajng Temua Pukija. Pobednika nije bilo samo na meču između Brajtona i Vest Hema (1:1).

Spektakl na "Etihadu"!

Mančester siti, šampion Engleske, dva puta je vodio protiv Totenhema, ali nije uspevao da odbrani te prednosti, pa će vicešampion Evrope odneti u London veliki bod.

Mančester siti - Totenhem 2:2 (2:1)

U drugom minutu sudijske nadoknade vremena, činilo se da su "građani" i treći put poveli, ali je pogotku Gabrijela Žezusa iz 
gužve ipak prethodilo igranje rukom defanzivca "građana" Ejmerika Laporta.

Uz konsultaciju VAR tehnologije, sudija Majkl Oliver poništio je taj pogodak, čime je domaćin ostao bez uzbudljivog trijumfa i važna tri boda.

Nervozni Pep Gvardiola prišao je nakon poslednjeg zvižduka arbitru i kao da ga je pitao da li je zaista siguran da je trebalo da poništi gol. Prethodno je imao napet razgovor sa Kunom Aguerom, koji je u jednom trenutku pretio da preraste u ozbiljnu svađu...

Čitači sa usana možda će otkriti šta su rekli jedan drugom, odnosno šta je Španac zamerio Argentincu, strelcu drugog gola "građana" u 35. minutu, udarcem iz peterca na sjajnu asistenciju Kevina De Brujnea sa desne strane.

Belgijski majstor bio je inspirisan protiv Totenhema, što je pokazao i odličnim dodavanjem za prvi gol, koji je postigao Rahim Sterling, glavom u 20. minutu. Ipak, ovaj meč neće ostati upamćen samo po lepim potezima De Brujnea, jer su "pevci" bili veoma uporni.

Prvi put, gosti su oduzeli vođstvo šampionu u 23. minutu, tačnim udarcem Erika Lamele sa oko 25 metara, a konačnih 2:2 postavio je rezervista Lukas Moura, i to samo nekoliko sekundi nakon što je ušao u igru!

Brazilski krilni napadač kročio je na teren u 56. minutu i samo tridesetak sekundi kasnije dao gol glavom, posle Lamelinog centaršuta iz kornera.

Nakon tog trenutka "građani" su krenuli u veliku ofanzivu i uspeli su da zatresu mrežu, ali je taj gol poništen. Premijer liga je odmah dala obrazloženje sudijske odluke na svom zvaničnom Twitter profilu:

"Ove sezone, svaki gol koji bude postignut ili 'pripremljen' korišćenjem ruke biće poništen. Čak i ako nema namere".

Postoji ta, sada već kultna izjava čuvenog komentatora Zvonka Mihajlovskog sledeće sadržine: "Statistika je kao bikini, pokazuje sve, a ništa ne otkriva".

Upravo ta rečenica, izgovorena pre više od tri decenije, mogla bi tako lako da se upotrebi na ishod derbija drugog kola Premijer lige koji su na Etihadu odigrali Mančester Siti i Totenhem. Konačni rezultat bio je 2:2, a statistika kaže da je Siti na kraju imao preko 30 upućenih šuteva ka golu Uga Lorisa, dok je Totenhem živu glavu izvukao iz dva pucnja u metu, a ukupno tri prema mreži koju čuva Ederson! Verovatno knjiški primer kako dominacija jednog tima može da bude potpuno nevažna, čak i anulirana kada se pomešaju malo sreće i voljni momenat. Na kraju je Pevce od izvesnog poraza spasao i VAR sistem! U 92. minutu Gabrijel Žezus uspeo je da zatrese mrežu i do ekstaze dovede tribine Sitijevog doma, ali je arbitar Majkl Oliver uvažio sugestiju kolega iz VAR sobe, pošto se na ponovljenom snimku videlo da je Ejmerik Laport igrao rukom pre nego što je Žezus odradio posao.

Potpuna deža-vi situacija! Jer, setimo se da je i u prošlosezonskom četvrtfinalu Lige šampiona Totenhem od eliminacije spasao takođe VAR!

London će narednih dana klicati Mauriciju Poketinu zbog odluke da sa klupe uvede Lukasa Mouru! Brazilac je postao talija Pevaca, a posle onih minijatura u revanš meču polufinala Lige šampiona protiv Ajaksa, zatresao je mrežu Sitija u istom minutu kada je utrčao na teren umesto Erika Lamele. Tačnije, posle samo 19 sekundi!

Dok Pevci mogu da bude zadovoljni rezultatom, u Mančesteru će goreti vatra zbog detalja kada su Serhio Aguero i Pep Gvardiola ušli u žustru raspravu nedugo pošto je Moura matirao nedovoljno spremnog i koncentrisanog Edersona. Svedoci dešavanja kraj aut-linije tvrde da bi ljudi koji znaju da čitaju s usana mogli da zarade ogroman novac na „prevodu“ izgovorenih reči u tom momentu, jer navodno - nisu bile nimalo prijatne. Da se zaista nešto kuvalo pokazuje i to da je Pepov asistent Mikel Arteta morao da stane između dvojice aktera kako bi sprečio fizički obračun. Kasnije su se, kamere su to i zabeležile, Aguero i Gvardiola izmirili, čak i poljubili u obraz...

Do momenta kada je Moura još jednom poravnao rezultat, Siti je delovao kao mašinerija koja će Totenhemu strpati bar pet golova do kraja! Napadi su se ređali kao na traci, Siti je mleo Pevce, a sve zahvaljujući bravurama Kevina de Brujnea. Strašni Belgijanac ponovo je preuzeo dirigentsku palicu u Sitiju, a svaka njegova lopta imala je oči! Tako su i došle obe asistencije - prvo Rahimu Sterlingu u 20, onda i Serhiju Agueru u 35. minutu. I pored toga što je Erik Lamela iskoristio prvi od dva Edersonova momenta lošeg postavljanja, sve je mirisalo na torpedovanje gostiju iz Londona. 

Umesto toga došla je kazna za sve, apsolutno sve promašaje! Siti je u uvodnih deset minuta drugog poluvremena razbio Totenhem i uputio bar pet-šest šuteva ka Lorisu, ali kada nijedna lopta nije prošla, Moura je ohladio plavi deo Mančestera...

Rezultati 2. kola:

subota

Arsenal – Barnli 2:1 (1:1)
/Lakazet 13', Obamejang 64' – Barns 43'/

Aston vila – Bornmut 1:2 (0:2)
/Luiz 71' – King pen 2', Vilson 12'/

Brajton – Vest Hem 1:1 (0:0)
/Trosar 65' – Ernandez 61'/

Everton – Votford 1:0 (1:0)
/Bernard 10'/

Norič – Njukasl 3:1 (1:0)
/Puki 32', 63', 75' - Šelvi 90'+4/

Sautempton – Liverpul 1:2 (0:1)
/Ings 83' – Mane 45'+1, Firmino 71'/

Mančester siti - Totenhem 2:2 (2:1)
/Sterling 20, Aguero 35 - Lamela 23, Moura 56/

nedelja

Šefild junajted - Kristal palas 15.00
Čelsi - Lester 17.30

ponedeljak

Vulverhempton - Mančester junajted 21.00

Tabela: Liverpul 6, Arsenal 6, Mančester siti 4, Brajton 4, Totenhem 4, Bornmut 4, Everton 4, Mančester junajted (-1) 3, Barnli 3, Norič 3, Šefild junajted (-1) 1, Kristal Palas (-1) 1, Lester siti (-1) 1, Vulverhempton (-1) 1, Aston vila 0, Sautempton 0, Čelsi (-1) 0, Njukasl 0, Votford 0.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar