Шта грађани треба да питају власт дистрикта Брчко?

- Тренд одласка младих требало би да буде звоно за узбуну за све у Брчком. Како се то може дешавати у заједници која има највећи буџет по глави становника у БиХ? То питање сви грађани Брчког треба да поставе званичницима које су изабрали. Гдје су одлуке о улагању буџетских средстава у побољшање услуга које се пружају грађанима, за привлачење домаћих и страних улагача да осигурају запошљавање или изградњу инфраструктуре у Дистрикту?

Босна и Херцеговина 17.08.2019 | 16:37
Шта грађани треба да питају власт дистрикта Брчко?
Супервизор за дистрикт Брчко Мајкл Скенлан у четвртак и петак са састао са званичницима дистрикта Брчко и представницима политичких странака, у оквиру мјесечних консултација са водећим политичким актерима.

Ток приликом, супервизор за дистрикт Брчко нагласио је важност усвајања закона о фискалној транспарентности током јесени, укључујући и нови Закон о буџету, који би се примјењивао на израду буџета за 2020. годину.

- На свим својим састанцима, подсјетио сам политичаре да је напредак могућ, али само када је јавни интерес основни приоритет, изнад других уских интереса, а то почиње од начина на који се троши буџет”, рекао је Скенлан, преноси портал Акта.

Током боравка у Брчком, супервизор Скенлан се такође састао са директором Привредне коморе дистрикта Санелом Хаџајлић, како би разговарао о радним групама које с органима власти треба да буду успостављене ове јесени како би израдиле нацрт закона, који погодују улагањима и уводе стандарде за пружање јавних услуга, потребних за привлачење инвеститора, осигурање раста подузетништва и отварање нових, добро плаћених радних мјеста.

Економски раст захтијева и стабилно снабдијевање електричном енергијом. Супервизор је био импресиониран радним моделом локално произведене “зелене” енергије у Бодеришту, који је финансирала Влада Чешке Републике, а имплементирала невладина организација “Посавина без мина”.

Скупштина Дистрикта има шансу да брзо дјелује у погледу законских мјера које је УСАИД у јулу презентовао посланицима Дистрикта, у вези с начином на који се може промовисати позитивно окружење за улагање у одрживу “зелену” енергију.

Поводом одласка младих, а Брчко је један од градова који у томе предњачи, супервизор је желио да чује мишљење представника три највеће вјерске заједнице: главног имама Исламске заједнице Мустафе Гобељића, православног свештеника Предрага Ћирковића и декана Деканата у Брчком, велечасног Дамира Ивановића. Супервизор се састао и са Дамиром Раденковићем, предсједником невладине организације “Вермонт”, како би се информисао о стратегијама за заустављање овог растућег тренда који угрожава будућност Брчког.

“Овакав тренд одласка требало би да буде звоно за узбуну за све у Брчком. Како се то може дешавати у заједници која има највећи буџет по глави становника у БиХ? То питање сви грађани Брчког треба да поставе званичницима које су изабрали. Гдје су одлуке о улагању буџетских средстава у побољшање услуга које се пружају грађанима, за привлачење домаћих и страних улагача да осигурају запошљавање или изградњу инфраструктуре у Дистрикту? Сваки сегмент друштва игра улогу у изградњи Дистрикта, као динамичне заједнице у којој млади желе да остану, раде и подижу породицу. Прије свега, то је обавеза изабраних званичника Брчког. То су критеријуми по којем би гласачи требало да их оцјењују на наредним локалним изборима”, рекао је супервизор.
 
(БН/Акта)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Јами

17.08.2019 14:51

Па неписмени су људи и лопузе само такве имамо у понуди кад су избори. Незнају они другације њима је битно кад се будзет усваја колико који посланик добија пара за своје капиталне инвестиције у свом селу мјесту цоску цим це народ купити за следеце изборе и имас из сваког народа по 2 тајкуна такодје неписмена или су лондонски дјаци као и др мр Дјокиц и тако њих 5-6 дрзе све од пилане преко ауто куца робних куца цевапдзиница бензинских пумпи апотека кладионица до продаје мобилних дијелова а сви заједно ИQ 46 . Ето зато одосе млади из Брцког

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

17.08.2019 16:01

је могуце да је цитава Б и Х покрадена окрузење нецу коментарисати исто је, а да ниједан политицар досада није био у затвору!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Толико

17.08.2019 16:39

Колико је и добро правосуђе, тужилаштво.. гдје злочин није ни примјећен није до њега ни дошло..

Name

Директ

17.08.2019 16:37

Брцко има велики будзет, али не зна да га користи у ефективне сврхе. Ако се не варам, преко 200 милиона КМ износи годисњи будзет Дистрикта, док за самозапосљавање се издваја свега неких 500 хиљада КМ. Само на основу тог податка мозе да се закљуци засто млади највисе бјезе из Брцког И није само то у питању. Градски дио опстине, који се свом својом дузином ослања на ријеку Саву, годинама муку муци са градским базенима, тако да многи Брцаци се годинама купају у Дворовима, Угљевику, Орасју, Целицу и однедавно у Лопарама, док стадион ФК Јединства вец такодје исто годинама, изгледа као Скадар на Бојани (недоврсен и тако стоји). Власт у Брцком је најављивала Аква парк, а ни обицне базене не могу да среде, обецавају и друге инвестиције, а Бимекс, који има неколико десетина хиљада квадрата фабрицког простора, такодје годинама, не ради, док некадасња фабрика обуце Избор, од ње ни зидови нису остали. Сад је то једна велика празна парцела, која је близу градске болнице и близу градског дома здравља и не бас тако далеко од центра града. Да не заборавим ни зграду бивсег Интерплета, који је у медјувремену ликвидиран у регистрy фирми. Отузна слика на ста Брцко данас лици. Са једне стране у центру града све као у Господској улици у Бања Луци, а ван центра, на периферији, распад система. Фабрике празне, предузеца у стецају, ликвидирана, у оронулом стању, а неке и физицки срусене до темеља. Немојте да вас завара љепота центра града, посто то је у Брцком само који километар простора дузином, а цитав градски дио неколико километара, са једног краја на други крај градског дијела опстине, док 90 одсто опстине цино рурално подруцје, које уз то нема воду. Брцко је пропао слуцај усљед тога сто та опстина постоји 200 година, а тек прије 20 година се кренуло са транзицијом из паланке у град, док у медјувремену, град је деиндустријализован. Од пријератних гиганата, ради само Бимал, који упосљава свега неких 200 радника и Боснаплод, који упосљава сезонски људе у воцњацима током љета на брању воца. Брцко је опстина у којој много сто ста не функционисе. Не бих ником са стране препоруцио да оде да зиви овдје, посто има и бољих опстина за зивот у БиХ, дефинитивно! Овдје у Брцком добро функционисе само будзет. Да није јавне администрације, ова опстина би била пустохија теска, посто привреда у овој опстини је заврсила као у Тузли, Бања Луци, Бијељини...., ако не и горе, за тако малу опстину као сто је Брцко. Ко је отисао, спасио се. Овдје неце бити као на Западу јос једно скоро два вијека посто све се десава јако споро, толико споро да то смара и није ни цудо засто ова дрзава се празни. Све је споро и симболицно, а казне, порези и други троскови, као на Западу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиша

17.08.2019 23:24

Свака част на тексту, овај град је систематски руиниран од стране политичких лидера.Ово постаје лагано " зона сумрака"!

Name

Зоки

17.08.2019 18:56

познато је јос од постанка дистрикта да посланици у скупстини деле новац својим невладиним удрузењима као и разним спортским удрузењима која цак и не постоје на терену а све у сврху добијања избора таквих је у брцком преко 500 дјеца појединих посланика су толико бахата да писају по народу а синови појединих посланика сверцују сиријце када буду ухапсени тате их посаљу за америку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кими

17.08.2019 20:22

И супервизор ја насао кога треба питати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

17.08.2019 22:01

Док сједе два кркана у скyпстини и гледају колко це висе опљацкат овај народ никад неце бит боље.

Name

Карл

18.08.2019 15:14

Па све паре одоше на бемислене грантове и подстицај који једино имају сврху за куповину гласова.

ОДГОВОРИТЕ