Šta građani treba da pitaju vlast distrikta Brčko?

- Trend odlaska mladih trebalo bi da bude zvono za uzbunu za sve u Brčkom. Kako se to može dešavati u zajednici koja ima najveći budžet po glavi stanovnika u BiH? To pitanje svi građani Brčkog treba da postave zvaničnicima koje su izabrali. Gdje su odluke o ulaganju budžetskih sredstava u poboljšanje usluga koje se pružaju građanima, za privlačenje domaćih i stranih ulagača da osiguraju zapošljavanje ili izgradnju infrastrukture u Distriktu?

Bosna i Hercegovina 17.08.2019 | 16:37
Šta građani treba da pitaju vlast distrikta Brčko?
Supervizor za distrikt Brčko Majkl Skenlan u četvrtak i petak sa sastao sa zvaničnicima distrikta Brčko i predstavnicima političkih stranaka, u okviru mjesečnih konsultacija sa vodećim političkim akterima.

Tok prilikom, supervizor za distrikt Brčko naglasio je važnost usvajanja zakona o fiskalnoj transparentnosti tokom jeseni, uključujući i novi Zakon o budžetu, koji bi se primjenjivao na izradu budžeta za 2020. godinu.

- Na svim svojim sastancima, podsjetio sam političare da je napredak moguć, ali samo kada je javni interes osnovni prioritet, iznad drugih uskih interesa, a to počinje od načina na koji se troši budžet”, rekao je Skenlan, prenosi portal Akta.

Tokom boravka u Brčkom, supervizor Skenlan se takođe sastao sa direktorom Privredne komore distrikta Sanelom Hadžajlić, kako bi razgovarao o radnim grupama koje s organima vlasti treba da budu uspostavljene ove jeseni kako bi izradile nacrt zakona, koji pogoduju ulaganjima i uvode standarde za pružanje javnih usluga, potrebnih za privlačenje investitora, osiguranje rasta poduzetništva i otvaranje novih, dobro plaćenih radnih mjesta.

Ekonomski rast zahtijeva i stabilno snabdijevanje električnom energijom. Supervizor je bio impresioniran radnim modelom lokalno proizvedene “zelene” energije u Boderištu, koji je finansirala Vlada Češke Republike, a implementirala nevladina organizacija “Posavina bez mina”.

Skupština Distrikta ima šansu da brzo djeluje u pogledu zakonskih mjera koje je USAID u julu prezentovao poslanicima Distrikta, u vezi s načinom na koji se može promovisati pozitivno okruženje za ulaganje u održivu “zelenu” energiju.

Povodom odlaska mladih, a Brčko je jedan od gradova koji u tome prednjači, supervizor je želio da čuje mišljenje predstavnika tri najveće vjerske zajednice: glavnog imama Islamske zajednice Mustafe Gobeljića, pravoslavnog sveštenika Predraga Ćirkovića i dekana Dekanata u Brčkom, velečasnog Damira Ivanovića. Supervizor se sastao i sa Damirom Radenkovićem, predsjednikom nevladine organizacije “Vermont”, kako bi se informisao o strategijama za zaustavljanje ovog rastućeg trenda koji ugrožava budućnost Brčkog.

“Ovakav trend odlaska trebalo bi da bude zvono za uzbunu za sve u Brčkom. Kako se to može dešavati u zajednici koja ima najveći budžet po glavi stanovnika u BiH? To pitanje svi građani Brčkog treba da postave zvaničnicima koje su izabrali. Gdje su odluke o ulaganju budžetskih sredstava u poboljšanje usluga koje se pružaju građanima, za privlačenje domaćih i stranih ulagača da osiguraju zapošljavanje ili izgradnju infrastrukture u Distriktu? Svaki segment društva igra ulogu u izgradnji Distrikta, kao dinamične zajednice u kojoj mladi žele da ostanu, rade i podižu porodicu. Prije svega, to je obaveza izabranih zvaničnika Brčkog. To su kriterijumi po kojem bi glasači trebalo da ih ocjenjuju na narednim lokalnim izborima”, rekao je supervizor.
 
(BN/Akta)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Jami

17.08.2019 14:51

Pa nepismeni su ljudi i lopuze samo takve imamo u ponudi kad su izbori. Neznaju oni drugacije njima je bitno kad se budzet usvaja koliko koji poslanik dobija para za svoje kapitalne investicije u svom selu mjestu cosku cim ce narod kupiti za sledece izbore i imas iz svakog naroda po 2 tajkuna takodje nepismena ili su londonski djaci kao i dr mr Djokic i tako njih 5-6 drze sve od pilane preko auto kuca robnih kuca cevapdzinica benzinskih pumpi apoteka kladionica do prodaje mobilnih dijelova a svi zajedno IQ 46 . Eto zato odose mladi iz Brckog

ODGOVORITE
Name

Kako

17.08.2019 16:01

je moguce da je citava B i H pokradena okruzenje necu komentarisati isto je, a da nijedan politicar dosada nije bio u zatvoru!

ODGOVORITE
Name

Toliko

17.08.2019 16:39

Koliko je i dobro pravosuđe, tužilaštvo.. gdje zločin nije ni primjećen nije do njega ni došlo..

Name

Direkt

17.08.2019 16:37

Brcko ima veliki budzet, ali ne zna da ga koristi u efektivne svrhe. Ako se ne varam, preko 200 miliona KM iznosi godisnji budzet Distrikta, dok za samozaposljavanje se izdvaja svega nekih 500 hiljada KM. Samo na osnovu tog podatka moze da se zakljuci zasto mladi najvise bjeze iz Brckog I nije samo to u pitanju. Gradski dio opstine, koji se svom svojom duzinom oslanja na rijeku Savu, godinama muku muci sa gradskim bazenima, tako da mnogi Brcaci se godinama kupaju u Dvorovima, Ugljeviku, Orasju, Celicu i odnedavno u Loparama, dok stadion FK Jedinstva vec takodje isto godinama, izgleda kao Skadar na Bojani (nedovrsen i tako stoji). Vlast u Brckom je najavljivala Akva park, a ni obicne bazene ne mogu da srede, obecavaju i druge investicije, a Bimeks, koji ima nekoliko desetina hiljada kvadrata fabrickog prostora, takodje godinama, ne radi, dok nekadasnja fabrika obuce Izbor, od nje ni zidovi nisu ostali. Sad je to jedna velika prazna parcela, koja je blizu gradske bolnice i blizu gradskog doma zdravlja i ne bas tako daleko od centra grada. Da ne zaboravim ni zgradu bivseg Interpleta, koji je u medjuvremenu likvidiran u registry firmi. Otuzna slika na sta Brcko danas lici. Sa jedne strane u centru grada sve kao u Gospodskoj ulici u Banja Luci, a van centra, na periferiji, raspad sistema. Fabrike prazne, preduzeca u stecaju, likvidirana, u oronulom stanju, a neke i fizicki srusene do temelja. Nemojte da vas zavara ljepota centra grada, posto to je u Brckom samo koji kilometar prostora duzinom, a citav gradski dio nekoliko kilometara, sa jednog kraja na drugi kraj gradskog dijela opstine, dok 90 odsto opstine cino ruralno podrucje, koje uz to nema vodu. Brcko je propao slucaj usljed toga sto ta opstina postoji 200 godina, a tek prije 20 godina se krenulo sa tranzicijom iz palanke u grad, dok u medjuvremenu, grad je deindustrijalizovan. Od prijeratnih giganata, radi samo Bimal, koji uposljava svega nekih 200 radnika i Bosnaplod, koji uposljava sezonski ljude u vocnjacima tokom ljeta na branju voca. Brcko je opstina u kojoj mnogo sto sta ne funkcionise. Ne bih nikom sa strane preporucio da ode da zivi ovdje, posto ima i boljih opstina za zivot u BiH, definitivno! Ovdje u Brckom dobro funkcionise samo budzet. Da nije javne administracije, ova opstina bi bila pustohija teska, posto privreda u ovoj opstini je zavrsila kao u Tuzli, Banja Luci, Bijeljini...., ako ne i gore, za tako malu opstinu kao sto je Brcko. Ko je otisao, spasio se. Ovdje nece biti kao na Zapadu jos jedno skoro dva vijeka posto sve se desava jako sporo, toliko sporo da to smara i nije ni cudo zasto ova drzava se prazni. Sve je sporo i simbolicno, a kazne, porezi i drugi troskovi, kao na Zapadu.

ODGOVORITE
Name

Siniša

17.08.2019 23:24

Svaka čast na tekstu, ovaj grad je sistematski ruiniran od strane političkih lidera.Ovo postaje lagano " zona sumraka"!

Name

Zoki

17.08.2019 18:56

poznato je jos od postanka distrikta da poslanici u skupstini dele novac svojim nevladinim udruzenjima kao i raznim sportskim udruzenjima koja cak i ne postoje na terenu a sve u svrhu dobijanja izbora takvih je u brckom preko 500 djeca pojedinih poslanika su toliko bahata da pisaju po narodu a sinovi pojedinih poslanika svercuju sirijce kada budu uhapseni tate ih posalju za ameriku

ODGOVORITE
Name

Kimi

17.08.2019 20:22

I supervizor ja nasao koga treba pitati!

ODGOVORITE
Name

Mimi

17.08.2019 22:01

Dok sjede dva krkana u skypstini i gledaju kolko ce vise opljackat ovaj narod nikad nece bit bolje.

Name

Karl

18.08.2019 15:14

Pa sve pare odoše na bemislene grantove i podsticaj koji jedino imaju svrhu za kupovinu glasova.

ODGOVORITE