Одлука Русије: Жене могу да возе камионе

Рускиње ће убудуће моћи да раде као возачи камиона, машиновође, морнари, саопштило је руско Министарство за рад након што је ревидирало списак професија које су забрањене за жене у Русији.

Свијет 17.08.2019 | 14:28
Одлука Русије: Жене могу да возе камионе
Претходна листа садржала је око 400 забрањених занимања за жене које подразумијевају тежак рад или су повезани са опасним условима рада, док их је сада само стотинак. Ипак, ако послодавац обезбједи сигурне услове за рад, могуће је да запосли жене.

– Укинули смо рестрикције за жене на сљедећим пословима: возач тешког возила и пољопривредних машина као што су камиони, трактори, осим возача грађевинских машина као што су булдожени и слично – навело је министарство.

Жене ће моћи и да буду капетани брода, али и морнари, као и машиновође у обичним и брзим возовима, преноси ТАСС. 

Међу професијама које остају забрањене за жене су оне везане за хемијску производњу, рударство, бушотине, обраду метала, послове заваривања, производњу нафте и гаса, индустрију обојених и необојених метала, електронску и радиотехничку производњу, производњу и одржавање авиона односно бродова и други тешки послови.

Нова листа забрањених послова за жене ступа на снагу 1. јануара 2021. године.

(Бизлифе)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хаха

17.08.2019 13:03

Добијес жену да вози стобом камион па Ништа љепше

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богати

17.08.2019 22:12

кад им зене могу бити тесари,зидари,армираци,сто не би могле и за мјењац.Са наведеним пословима много су вољеле бутилку(3-4 литре за ноц) а.богами за воланом...хммммм.

Name

Будала као и ти

17.08.2019 13:13

Добродошли у 21.вијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

17.08.2019 13:37

прије неки дан Саудијска арабија дозволила зенама да возе. Ево сад и Русија. Ипак цивилизација напредује.

ОДГОВОРИТЕ