Odluka Rusije: Žene mogu da voze kamione

Ruskinje će ubuduće moći da rade kao vozači kamiona, mašinovođe, mornari, saopštilo je rusko Ministarstvo za rad nakon što je revidiralo spisak profesija koje su zabranjene za žene u Rusiji.

Svijet 17.08.2019 | 14:28
Odluka Rusije: Žene mogu da voze kamione
Prethodna lista sadržala je oko 400 zabranjenih zanimanja za žene koje podrazumijevaju težak rad ili su povezani sa opasnim uslovima rada, dok ih je sada samo stotinak. Ipak, ako poslodavac obezbjedi sigurne uslove za rad, moguće je da zaposli žene.

– Ukinuli smo restrikcije za žene na sljedećim poslovima: vozač teškog vozila i poljoprivrednih mašina kao što su kamioni, traktori, osim vozača građevinskih mašina kao što su buldoženi i slično – navelo je ministarstvo.

Žene će moći i da budu kapetani broda, ali i mornari, kao i mašinovođe u običnim i brzim vozovima, prenosi TASS. 

Među profesijama koje ostaju zabranjene za žene su one vezane za hemijsku proizvodnju, rudarstvo, bušotine, obradu metala, poslove zavarivanja, proizvodnju nafte i gasa, industriju obojenih i neobojenih metala, elektronsku i radiotehničku proizvodnju, proizvodnju i održavanje aviona odnosno brodova i drugi teški poslovi.

Nova lista zabranjenih poslova za žene stupa na snagu 1. januara 2021. godine.

(Bizlife)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Haha

17.08.2019 15:03

Dobijes ženu da vozi stobom kamion pa Ništa ljepše

ODGOVORITE
Name

Bogati

18.08.2019 00:12

kad im zene mogu biti tesari,zidari,armiraci,sto ne bi mogle i za mjenjac.Sa navedenim poslovima mnogo su voljele butilku(3-4 litre za noc) a.bogami za volanom...hmmmmm.

Name

Budala kao i ti

17.08.2019 15:13

Dobrodošli u 21.vijek.

ODGOVORITE
Name

Milko

17.08.2019 15:37

prije neki dan Saudijska arabija dozvolila zenama da voze. Evo sad i Rusija. Ipak civilizacija napreduje.

ODGOVORITE