Ове реченице ће вас натјерати да спакујете кофере

Цитати о путовањима на најлепши начин преносе суштину путешествија по свету, а њихова формула гласи: истраживати, упознавати, живети! Путовања су уједно и доказ да богатство и ван материјалног постоји, па ћете неретко чути да је "ходање по свету" једина ствар која кошта, а истовремено обогаћује.

Путовања 17.08.2019 | 11:19
Ове реченице ће вас натјерати да спакујете кофере
На то колико су путовања важна за начин на који гледамо свет редовно нас подсећа и култура, која нам нуди низ занимљивих књижевних цитата, филмских кадрова, па чак и целих књига и песама које говоре о умећу живљења у покрету и истраживању новог, страног и непознатог. 

У наредним пасусима сазнаћете који су то најлепши цитати о путовањима – из књига, филмова и песама, а не сумњамо да ће и вас инспирисати – ако не да и сами створите дело, а онда барем да спакујете кофере и већ овог месеца кренете на путовање, пише сајт Путуј сигурно.



Цитати о путовањима из књига - најлепше написане речи о лутању 

Књиге су одувек биле инспирација број један када је реч о свету путовања, туризма и упознавања нових дестинација. Најлепше речи светске књижевности и највећи писци и списатељице своја искуства, доживљаје и размишљања о путовањима одувек су волели да преточе у уметничка дела и поделе их са остатком света. Када су у питању путовања у књигама су неретко била описивана најлепшим могућим речима, а цитати су били само део тих описа. Ево само неких од њих:

„Нису сви који лутају изгубљени“, написао је творац Господара прстеноваТолкин у својој поеми Није злато све што сија. Ова реченица један је од најпознатијих цитата о путовањима из света књига.

„Упознај свет. Фантастичније је од сваког сна направљеног или плаћеног у фабрици“, на невероватан значај путовања овим цитатом алудирао је Реј Бредбери у култном роману Фаренхајт 451.

„Имаш мозак у глави. Имаш ноге у ципелама. Можеш се упутити на коју год страну одабереш“, написано је у фантастичној дечјој књизи Ох, места која ћеш видети!, аутора Теодора Гејзела.

„Права лепота путовања не састоји се у упознавању нових пејзажа, већ у мењању погледа на свет“, дивно је срочио омиљени писац многих Марсел Пруст, у свом најпознатијем делу У трагању за изгубљеним временом.

„Пусти свет да те промени, па ћеш и ти моћи да промениш свет“, написао је најпознатији револуционар Че Гевара у свом Дневнику мотоциклисте.

О томе да „путовати значи живети“, научио нас је Ханс Кристијан Андерсену Бајци свој живота: аутобиографији.

Елизабет Гилберт у истоименој књизи по којој је снимљен и светски познати филм Једи, моли, воли, написала је “путовање је вредно сваке цене и жртве“.

„Градови су одувек били као и људи, показуајући своје различите карактере путнику. Зависно од града и туристе, међу њима може постојати међусобна љубав или несвиђање, пријатељство или непријатељство“, написао је контроверзни романописац Роман Пајн у својој књизи посвећеној путовањима Градови и државе.

„Свет је књига, а они који не путују читају само једну страницу“, речи су које се приписују Св. Августину.

На то да путовања не треба да посматрамо као прилику за бег од себе подсетио нас је чувени јапански писац Харуки Мураками, речима: „Колико год далеко отпутовао, никада не можеш побећи од себе. То је сенка, прати нас свуда“, у книзи После потреса.

„Немој ми рећи колико си образован, реци ми колико си путовао“, написао је Мухамед, исламски пророк и овим речима назначио значај путовања за искуство и карактер сваког човека.



Цитати о путовањима из филмова - камером кроз светске дестинације 

Нису само странице књига обележене предивним реченицама које се односе на путовања. Цитате о путовању, предивним пределима света и туризму и лутању светом генерално, забележила је и филмска камера. 

Док нас кадрови седме уметности воде широм планете и тако визуелно упознају са дестинацијама “из друге руке”, речи ликова из филмова ту су да нас додатно инспиришу. Најлепши цитати о путовањима из филмова дефинитивно се морају наћи на листи цитата о путовањима због којих смо и сами одмах кренули да резервишемо најповољније авио-карте. Ево неких од њих:

„Педесет година од сада, кад се осврнеш на свој живот, зар не желиш да имаш херца да кажеш како си имао храбрости да уђеш у кола?“, рекао је авантуристички расположен Сем Витвики из Трансформерса.

„Волим када се пробудим ујутру не знајући шта ће се десити, кога ћу упознати и где ће ме ветар однети“, изговорио је Џек Досон у култном Титанику.

„Свет није у књигама и мапама, он је тамо напољу“, изговара Гандалф у Хобиту, позивајући тако све на упознавање планете.

На то да „суштина човековог карактера долази из нових искустава“, подсетио нас је Кристофер Мекендлес из авантуре У дивљини.

У Нарнији смо чули предиван цитат о вези авантуре, путовања и човекове судбине: „Нека путовања нас воде далеко од куће, а неке авантуре до наше судбине“.

Харизматични Џек Спероу, пардон, капетан Џек Спероу, у Пиратима са Кариба је једноставним узвиком учинио то да публика пожели да буде на броду у тропским пределима: „Сад, дај ми тај хоризонт…“

„Где треба да идемо ми који лутамо овим светом, тражећи боље верзију себе?", реченица је коју чујемо у Побеснелом Максу, у делу Ауто-пут беса.

„Идем у авантуру!“, узбуђено је узвикнуо Билбо у Хобиту.



Цитати о путовањима из песама - мелодични поглед на свет 

Мелодије, текстови песама и они који их певају и компонују одувек су инспирисали и мотивисали туристе из целог света да потраже најбољи аранжман за путовање из снова. Цитати о путовањима из музике често су написани метафорично, често се не могу ни разумети без контекста, али истовремено спадају међу најлепше цитате о путовањима, те морамо навести неке од њих:

„Путујући по свету преко седам мора свако тражи нешто“ (Травел тхе wорлд анд тхе севен сеас, еверyбодy’с лоокинг фор сометхинг), Еурyтхмицс – Сwеет Дреамс

„Путоваћу, путоваћу дивље и слободно, спаковаћу кофере јер ме дивни велики свет зове“ Елвис Преслеy – Харем Холидаy

„Хоћу да те пољубим у Паризу, хоћу да те држим за руку у Риму“ (И wанна кисс yоу ин Парис, И wанна холд yоур ханд ин Роме), Мадонна – Јустифy мy лове

„Слушајући чућеш како те даљина зове, далеко одавде али биће са тобом ускоро“ (Листен цан yоу хеар тхе дистанце цаллинг, фар аwаy бут wилл бе wитх yоу соон), Кyлие Миноугуе – Лигхт Yеарс



Цитати о градовима - популарним туристичким дестинацијама 

Популарне туристичке дестинације, односно градови који важе за најпосећеније и омиљене домаћим, али и туристима из целог света, врло су познати широм планете. Ево неких од њих:

„Париз је увек добра идеја“, Одри Хепберн

„Беч је капија Источне Европе“, Ники Лауда

„Италија се променила, али Рим је Рим“, Роберт де Ниро

„Чудо мог живота је што се нудим сваког јутра у 21. веку – у Прагу“, Алан Левy

„Изнад свега, желим да будем срећан. У Барселони сам срећан“ – Неимар



(Путуј сигурно)
(Фото: Депоситпхотос)

Коментари / 0

Оставите коментар