Српска: Амброзија све више пуни амбуланте

У домовима здравља широм РС повећан је број пацијената са симптомима кихања, кашљања, појачане секреције из носа те сузења и свраба очију, који су узроковани алергијом на амброзију.

Република Српска 17.08.2019 | 08:43
Српска: Амброзија све више пуни амбуланте
У Дому здравља Бањалука кажу да је август мјесец амброзије, тако да је примијећен пораст броја пацијената алергичних на амброзију.

"Пацијенти се јављају са симптомима кихања, кашљања, сузења и свраба очију, воденастог секрета из носа, отицања капака, отежаног дисања па чак и гушења", кажу у бањалучком Дому здравља.

Додају да се може рећи да на нашем подручју има много амброзије, посебно јер је Бањалука позната по зеленим површинама, што са собом носи и коров, а амброзија је коровска биљка коју је врло тешко сузбити.

Александра Мијатовић, специјалиста породичне медицине бијељинског Дома здравља, каже да у просјеку имају дневно до 100 пацијената у свим тимовима породичне медицине овог дома здравља.

"Број пацијената који се јављају са тегобама везаним за амброзију је просјечан и одговара неком прошлогодишњем броју, то је отприлике три до пет пацијената по амбуланти, односно тиму породичне медицине у току дана", каже Мијатовићева.

Мијатовићева истиче да статистички подаци говоре да ће тај број бити и повећан у другој половини августа и првој половини септембра како се буде повећавала и концентрација полена амброзије у ваздуху.

С обзиром на то да имамо 55 тимова породичне медицине, а око 100.000 становника, уклапамо се у податке Европске и Свјетске здравствене организације, гдје отприлике свако пето дијете има неку алергију, а сваки десети човјек неки вид алергијске реакције у овом периоду када је актуелна амброзија.

Дијана Ђерић, специјалиста породичне медицине Дома здравља Приједор, каже да је јављање пацијента са знаковима алергијског ринитиса уобичајено за ово годишње доба.

"Пацијенти се јављају са симптомима као што су кихање, кашљање, сузење и свраб очију, црвенило и осип коже те отежано дисање", каже Ђерићева.

Она истиче да се лијечење заснива на употреби капи за очи и нос, као и антихистаминицима који ће смањити алергијску реакцију, а као једну од најважнијих превентивних мјера наводи редовно одржавање травнатих површина, паркова и дворишта те уништавање амброзије и коровских биљака.

Како бисмо се заштитили од алергије на амброзију, љекари савјетују да ујутру и пријеподне не провјетравамо стамбени простор нити да боравимо на отвореном.

"У сезони цвјетања амброзије треба држати затворене прозоре стана и аутомобила током вожње. Ако пада киша, она скида полен, па се тада препоручује излазак напоље. Обавезно је купање увече прије спавања, јер се полен задржава на коси и површини тијела", савјетује Мијатовићева.

Обавезно уништавање амброзије
Градска управа Бијељина позвала је све одговорне да испоштују обавезу уништавања најснажнијег алергена, коровске биљке амброзије, за чије је уклањање са јавних површина из локалног буџета лани издвојено 15.000 КМ.

Најављена је појачана контрола коју ће вршити надлежни пољопривредни инспектор и Комунална полиција, као и санкционисање несавјесних власника и корисника парцела.

Одлукама локалне власти дужност уништавања амброзије још од 2005. године имају власници и корисници пољопривредног и грађевинског земљишта, као и субјекти који одржавају јавне површине у граду, а за неодговорне су предвиђене казне од 150 КМ до 2.000 КМ.

(Независне новине)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Гога

17.08.2019 07:25

Треба поострити казне и наплацивати на лицу мјеста ко не покоси своју парцелу,у Хрватској дрзава откупљује амброзију откуп врсе по броју корјења ако се несто не подузме ова биљка це нам створити велики проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оснивач

17.08.2019 12:47

Амброзија је љековита биљка, а што ми то не знамо користити, то је друга ствар. Ова власт и ова Влада нас жели као незналице и глупе, јер лакше тако владају с купљеним дипломама, ниског-никаквог морала и апсолутно предаторског понашања. Амброзије дјелује по принципу: МУВА СЕ ХРАНИ МЛИЈЕКОМ А КАДА ПАДНЕ У ЛОНЧЕ МЛИЈЕКА УДАВИ СЕ. Постоји начин да ни један човјек ни једно деијете не трпи од амброзије, тај лијек се такође ради од амброзије, али наше Министарство здравља и Министарство пљоппривреде са Министарством високог образовања и не знамо како се више зове у тек почетнојј фази акумулације свога капитала па немају времена окупити памет Републике Српске. Они имају доктзоре са два Р једно значи ресавац и све су преписали од анонимних писаца јер реномирани се не дају па имамо професоре с купљеним дипломама, академике који нису завршили факултет и све функционере који прво добију функцију па тек онда питају која диплома треба јер сами не знају шта ће писати на њиховим вратима. Ова министарства су благо учитељици, у фази растурања, разгоњења и уништења нације у име Великог брата и његових кумова. Ово што остаје нека се гуши и нека полако умире имају они план коме ће дати територију само да је испразне од народа.

Name

Скептик

17.08.2019 15:51

Оснивач, лијепо описано пропадање српског народа у Републици Српској. Непријатељ нас не треба нападати, само стрпљиво треба чекати да нас наши погани секташки квази политичари сатру и униште.

Name

ЦУРЕЛК

17.08.2019 08:34

ОДАВДЕ ТРЕБА БЈЕЗАТИ ЈЕР ЦЕ ОВО ПОСТАТИ ЗЕМЉА СТАРАЦА И НЕОБРАДИВИХ ЊИВА ПА ЦЕ СВИ ИМАТИ РПОБЕЛМА СА АМБРОЗИЈОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

17.08.2019 08:39

Прво се треба побринути за фласе и смеце по путу и ријекама. То би сколе могле одрадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

17.08.2019 10:50

Ајдеее! Да школе чисте ђубре од хиљада страних возила, из којих у вожњи избацују све и свашта?! Скоро сваки дан накупим бар по једну малу кесу свега и свачега што избаце у току ноћи, чим пређу границу, а живим у близини 3 прелаза. И онда се исти такви буне на фазанушу!

Name

Ре ре

17.08.2019 15:03

Не бацају случајни путници смеће него нас народ, то знам јер има једна парцела код Делте гдје је залијепљена жута трака на којој пише да је забрањено одлагање отпада, на жалост увијек је пуна разног смећа

Name

Скептик

17.08.2019 08:48

Фармацеутска мафија иде ноћу и сије амброзију...хе хе хе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

17.08.2019 22:35

Зато нема траве испред вртића за игру предшколаца, а паметни мудрују да се та дјеца требају играти. Зар сваки дан у прашини, зар у прашини која допире са улице? Можда зато паметњаковићи дају таблет у руке, нема амброзија само луђачки садржај игрица.

Name

Милица

18.08.2019 13:36

Преко пута Пердуовог гробља сума од амбризије.Стабљике висе од метра.

ОДГОВОРИТЕ