Srpska: Ambrozija sve više puni ambulante

U domovima zdravlja širom RS povećan je broj pacijenata sa simptomima kihanja, kašljanja, pojačane sekrecije iz nosa te suzenja i svraba očiju, koji su uzrokovani alergijom na ambroziju.

Republika Srpska 17.08.2019 | 08:43
Srpska: Ambrozija sve više puni ambulante
U Domu zdravlja Banjaluka kažu da je avgust mjesec ambrozije, tako da je primijećen porast broja pacijenata alergičnih na ambroziju.

"Pacijenti se javljaju sa simptomima kihanja, kašljanja, suzenja i svraba očiju, vodenastog sekreta iz nosa, oticanja kapaka, otežanog disanja pa čak i gušenja", kažu u banjalučkom Domu zdravlja.

Dodaju da se može reći da na našem području ima mnogo ambrozije, posebno jer je Banjaluka poznata po zelenim površinama, što sa sobom nosi i korov, a ambrozija je korovska biljka koju je vrlo teško suzbiti.

Aleksandra Mijatović, specijalista porodične medicine bijeljinskog Doma zdravlja, kaže da u prosjeku imaju dnevno do 100 pacijenata u svim timovima porodične medicine ovog doma zdravlja.

"Broj pacijenata koji se javljaju sa tegobama vezanim za ambroziju je prosječan i odgovara nekom prošlogodišnjem broju, to je otprilike tri do pet pacijenata po ambulanti, odnosno timu porodične medicine u toku dana", kaže Mijatovićeva.

Mijatovićeva ističe da statistički podaci govore da će taj broj biti i povećan u drugoj polovini avgusta i prvoj polovini septembra kako se bude povećavala i koncentracija polena ambrozije u vazduhu.

S obzirom na to da imamo 55 timova porodične medicine, a oko 100.000 stanovnika, uklapamo se u podatke Evropske i Svjetske zdravstvene organizacije, gdje otprilike svako peto dijete ima neku alergiju, a svaki deseti čovjek neki vid alergijske reakcije u ovom periodu kada je aktuelna ambrozija.

Dijana Đerić, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Prijedor, kaže da je javljanje pacijenta sa znakovima alergijskog rinitisa uobičajeno za ovo godišnje doba.

"Pacijenti se javljaju sa simptomima kao što su kihanje, kašljanje, suzenje i svrab očiju, crvenilo i osip kože te otežano disanje", kaže Đerićeva.

Ona ističe da se liječenje zasniva na upotrebi kapi za oči i nos, kao i antihistaminicima koji će smanjiti alergijsku reakciju, a kao jednu od najvažnijih preventivnih mjera navodi redovno održavanje travnatih površina, parkova i dvorišta te uništavanje ambrozije i korovskih biljaka.

Kako bismo se zaštitili od alergije na ambroziju, ljekari savjetuju da ujutru i prijepodne ne provjetravamo stambeni prostor niti da boravimo na otvorenom.

"U sezoni cvjetanja ambrozije treba držati zatvorene prozore stana i automobila tokom vožnje. Ako pada kiša, ona skida polen, pa se tada preporučuje izlazak napolje. Obavezno je kupanje uveče prije spavanja, jer se polen zadržava na kosi i površini tijela", savjetuje Mijatovićeva.

Obavezno uništavanje ambrozije
Gradska uprava Bijeljina pozvala je sve odgovorne da ispoštuju obavezu uništavanja najsnažnijeg alergena, korovske biljke ambrozije, za čije je uklanjanje sa javnih površina iz lokalnog budžeta lani izdvojeno 15.000 KM.

Najavljena je pojačana kontrola koju će vršiti nadležni poljoprivredni inspektor i Komunalna policija, kao i sankcionisanje nesavjesnih vlasnika i korisnika parcela.

Odlukama lokalne vlasti dužnost uništavanja ambrozije još od 2005. godine imaju vlasnici i korisnici poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, kao i subjekti koji održavaju javne površine u gradu, a za neodgovorne su predviđene kazne od 150 KM do 2.000 KM.

(Nezavisne novine)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Goga

17.08.2019 07:25

Treba poostriti kazne i naplacivati na licu mjesta ko ne pokosi svoju parcelu,u Hrvatskoj drzava otkupljuje ambroziju otkup vrse po broju korjenja ako se nesto ne poduzme ova biljka ce nam stvoriti veliki problem.

ODGOVORITE
Name

Osnivač

17.08.2019 12:47

Ambrozija je ljekovita biljka, a što mi to ne znamo koristiti, to je druga stvar. Ova vlast i ova Vlada nas želi kao neznalice i glupe, jer lakše tako vladaju s kupljenim diplomama, niskog-nikakvog morala i apsolutno predatorskog ponašanja. Ambrozije djeluje po principu: MUVA SE HRANI MLIJEKOM A KADA PADNE U LONČE MLIJEKA UDAVI SE. Postoji način da ni jedan čovjek ni jedno deijete ne trpi od ambrozije, taj lijek se takođe radi od ambrozije, ali naše Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo pljopprivrede sa Ministarstvom visokog obrazovanja i ne znamo kako se više zove u tek početnojj fazi akumulacije svoga kapitala pa nemaju vremena okupiti pamet Republike Srpske. Oni imaju doktzore sa dva R jedno znači resavac i sve su prepisali od anonimnih pisaca jer renomirani se ne daju pa imamo profesore s kupljenim diplomama, akademike koji nisu završili fakultet i sve funkcionere koji prvo dobiju funkciju pa tek onda pitaju koja diploma treba jer sami ne znaju šta će pisati na njihovim vratima. Ova ministarstva su blago učiteljici, u fazi rasturanja, razgonjenja i uništenja nacije u ime Velikog brata i njegovih kumova. Ovo što ostaje neka se guši i neka polako umire imaju oni plan kome će dati teritoriju samo da je isprazne od naroda.

Name

Skeptik

17.08.2019 15:51

Osnivač, lijepo opisano propadanje srpskog naroda u Republici Srpskoj. Neprijatelj nas ne treba napadati, samo strpljivo treba čekati da nas naši pogani sektaški kvazi političari satru i unište.

Name

CURELK

17.08.2019 08:34

ODAVDE TREBA BJEZATI JER CE OVO POSTATI ZEMLJA STARACA I NEOBRADIVIH NJIVA PA CE SVI IMATI RPOBELMA SA AMBROZIJOM

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

17.08.2019 08:39

Prvo se treba pobrinuti za flase i smece po putu i rijekama. To bi skole mogle odraditi.

ODGOVORITE
Name

Re:

17.08.2019 10:50

Ајдеее! Да школе чисте ђубре од хиљада страних возила, из којих у вожњи избацују све и свашта?! Скоро сваки дан накупим бар по једну малу кесу свега и свачега што избаце у току ноћи, чим пређу границу, а живим у близини 3 прелаза. И онда се исти такви буне на фазанушу!

Name

Re re

17.08.2019 15:03

Ne bacaju slučajni putnici smeće nego nas narod, to znam jer ima jedna parcela kod Delte gdje je zalijepljena žuta traka na kojoj piše da je zabranjeno odlaganje otpada, na žalost uvijek je puna raznog smeća

Name

Skeptik

17.08.2019 08:48

Farmaceutska mafija ide noću i sije ambroziju...he he he...

ODGOVORITE
Name

...

17.08.2019 22:35

Zato nema trave ispred vrtića za igru predškolaca, a pametni mudruju da se ta djeca trebaju igrati. Zar svaki dan u prašini, zar u prašini koja dopire sa ulice? Možda zato pametnjakovići daju tablet u ruke, nema ambrozija samo luđački sadržaj igrica.

Name

Milica

18.08.2019 13:36

Preko puta Perduovog groblja suma od ambrizije.Stabljike vise od metra.

ODGOVORITE