Контрола тендера открила многе рупе у здравству

Централизоване јавне набавке у здравству РС у посљедње три године донијеле су грађанима и здравственом систему више штете него користи, а милионски тендери су били пуни рупа као швајцарски сир. Овако би се, народским језиком, могли препричати налази јуче објављеног ревизорског извјештаја о овој области.

Република Српска 17.08.2019 | 08:13
Контрола тендера открила многе рупе у здравству
Спорост, кашњење тендера, које је доводило до несташица и “алтернативних рјешења”, те слабо планирање, неквалитетна тендерска документација и низак ниво конкурентности и ефикасности, главне су замјерке ревизора на јавне набавке у здравству.

– Поступци се не покрећу правовремено, трају по неколико мјесеци и доведе до дисконтинуитета у јавним набавкама – оцјењују ревизори.

У закључцима Главне службе за ревизију јавног сектора РС истиче се да су од 2016. го 2018. године, због закашњелих или неуспјешних тендера, Фонд здравственог осигурања и јавне здравствене установе биле приморане да проведу 1.640 ванредних поступака, вриједних скоро 12 милиона КМ, како би премостиле несташице лијекова и медицинских средстава.

У ревизији учинка управљања централизованим јавним набавкама у здравству РС у посљедње три године истиче се, такође, недовољно заступљена конкуренција.

– Набавка лијекова са Основне болничке листе показује да су три и више понуда, као довољан ниво конкурентности, постигнути у свега 20 до 30 одсто лотова – наводе ревизори. 

Основни закључак ове ревизије је, како се наводи у извјештају, да се централизованим јавним набавкама у здравству РС не управља у складу са принципима економичности, ефикасности и ефективности.

Успјешност јавних набавки у здравству је процијењена на свега 15 до 85 одсто, с напоменом да “поједини предмети јавних набавки никада нису имали успјешан исход”.

Све то је, наводе ревизори, утицало на функционисање јавних здравствених установа и пружање услуга здравствене заштите.

Како је раније писала Српскаинфо, поједини лијекови у РС су скупљи него у земљама региона, а понекад и тешко доступни, док нису ријетке ни несташице цитостатика. Губици Фонда здравственог осигурања РС и јавних здравствених установе су, према званичним подацима, прешли милијарду марака.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Демагогија и корупција

18.08.2019 08:04

Нити једног коментара..??!! Значи, корупција, злоупотребе власти и овласти, буџета и јавних фондова, тендера, јавних набавки, штетни уговори, проневјере у јавним предузећима, присвајања и узурпације јавних средстава, рекет, хоботнице, непотизам и злочиначка удружења у вези са тежим облицима привредниг и финансијског криминала.., постадоше легални и легитимни облици привређивања. Народ отупио, тешка хибернација.

ОДГОВОРИТЕ