Kontrola tendera otkrila mnoge rupe u zdravstvu

Centralizovane javne nabavke u zdravstvu RS u posljednje tri godine donijele su građanima i zdravstvenom sistemu više štete nego koristi, a milionski tenderi su bili puni rupa kao švajcarski sir. Ovako bi se, narodskim jezikom, mogli prepričati nalazi juče objavljenog revizorskog izvještaja o ovoj oblasti.

Republika Srpska 17.08.2019 | 08:13
Kontrola tendera otkrila mnoge rupe u zdravstvu
Sporost, kašnjenje tendera, koje je dovodilo do nestašica i “alternativnih rješenja”, te slabo planiranje, nekvalitetna tenderska dokumentacija i nizak nivo konkurentnosti i efikasnosti, glavne su zamjerke revizora na javne nabavke u zdravstvu.

– Postupci se ne pokreću pravovremeno, traju po nekoliko mjeseci i dovede do diskontinuiteta u javnim nabavkama – ocjenjuju revizori.

U zaključcima Glavne službe za reviziju javnog sektora RS ističe se da su od 2016. go 2018. godine, zbog zakašnjelih ili neuspješnih tendera, Fond zdravstvenog osiguranja i javne zdravstvene ustanove bile primorane da provedu 1.640 vanrednih postupaka, vrijednih skoro 12 miliona KM, kako bi premostile nestašice lijekova i medicinskih sredstava.

U reviziji učinka upravljanja centralizovanim javnim nabavkama u zdravstvu RS u posljednje tri godine ističe se, takođe, nedovoljno zastupljena konkurencija.

– Nabavka lijekova sa Osnovne bolničke liste pokazuje da su tri i više ponuda, kao dovoljan nivo konkurentnosti, postignuti u svega 20 do 30 odsto lotova – navode revizori. 

Osnovni zaključak ove revizije je, kako se navodi u izvještaju, da se centralizovanim javnim nabavkama u zdravstvu RS ne upravlja u skladu sa principima ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti.

Uspješnost javnih nabavki u zdravstvu je procijenjena na svega 15 do 85 odsto, s napomenom da “pojedini predmeti javnih nabavki nikada nisu imali uspješan ishod”.

Sve to je, navode revizori, uticalo na funkcionisanje javnih zdravstvenih ustanova i pružanje usluga zdravstvene zaštite.

Kako je ranije pisala Srpskainfo, pojedini lijekovi u RS su skuplji nego u zemljama regiona, a ponekad i teško dostupni, dok nisu rijetke ni nestašice citostatika. Gubici Fonda zdravstvenog osiguranja RS i javnih zdravstvenih ustanove su, prema zvaničnim podacima, prešli milijardu maraka.

(Srpskainfo)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Demagogija i korupcija

18.08.2019 08:04

Niti jednog komentara..??!! Znači, korupcija, zloupotrebe vlasti i ovlasti, budžeta i javnih fondova, tendera, javnih nabavki, štetni ugovori, pronevjere u javnim preduzećima, prisvajanja i uzurpacije javnih sredstava, reket, hobotnice, nepotizam i zločinačka udruženja u vezi sa težim oblicima privrednig i finansijskog kriminala.., postadoše legalni i legitimni oblici privređivanja. Narod otupio, teška hibernacija.

ODGOVORITE