Кинези и Словенци не одустају од градње ХЕ Дабар

Конзорцијум који чине компаније Цхина Натионал Елецтриц Енгинееринг Цо. Лтд (ЦНЕЕЦ) из Кине и РИКО из Словеније не одустају од борбе за градњу хидроелектране “Дабар”, па су покренули и спор пред Судом БиХ. Власт није забринута због спора, а опозиција поново упозорава.

Република Српска 16.08.2019 | 21:13
Кинези и Словенци не одустају од градње ХЕ Дабар
Крајем прошлог мјесеца Канцеларија за разматрање жалби БиХ поништила је дио поступка за избор најповољнијег понуђача за изградњу ХЕ „Дабар“, након што им је конзорцијум, који чине компаније „Цхина Натионал Елецтриц Енгинееринг Цо. Лтд“ из Кине и „РИКО“ из Словеније, упутио жалбу на Одлуку о недопустивости учешћа у такмичарском дијалогу. Том приликом прихваћени су наводи конзорцијума да ни остали понуђачи нису доказали кадровску способност, док је одбачен дио жалбе конзорцијума који се односи на њихову дисквалификацију из поступка јавне набавке.

Да овај конзорцијум неће лако одустати од пројекта, доказује и чињеница да су упутили тужбу Суду БиХ у којој су тражили да комплетан поступак јавне набавке буде поништен.

„Конзорцијум „ЦНЕЕЦ-РИКО“ Кина  и РИКО доо Љубљана покренули су тужбу против рјешења број: ЈН2-01-07-1-1173-12/19 од 03.07.2019. године. Тужба, под судским бројем С1 3 У 033268 19 Фп, заведена је дана 13.08.2019. године и предмет се налази у фази припреме.“, саопштили су за БН из Суда БиХ.

Кинеско-словеначки конзорцијум испао је из игре након прве фазе избора, када су прошле двије кинеске компаније које су 22. априла одабране за другу фазу. Након тога услиједила је жалба конзорцијума у којој су тврдили да је цјелокупан тендер намјештен и да се унапријед знало који кандидат или више њих ће проћи у сљедећу фазу поступка, па и са којим од кандидата ће ЕРС потписати уговор о јавној набавци.

Из Електропривреде на ове тврдње БН ТВ дрско поручују:

„Законске процедуре су јасне и оне се у потпуности примјењују. Инсинуације наведене у опису питања не могу бити предмет званичне коресподенције између ЕРС-а и ваше телевизије".

Први човјек Владе РС не види никакав проблем у свему наведеном и увјерен је да ће комплетан посао око избора понуђача бити ускоро завршен.

„Била је процедура избора извођача радова, имали смо три извођача и било је жалби на ту процедуру. Комисија за жалбе одбацила је жалбу, сад су остала два извођача и, према информацијама којима располажемо, мислимо да ће доћи до договора између та два понуђача и да ћемо веома брзо бити у позицији да потпишемо уговор”, рекао је Радован Вишковић.

Покренути управни спор не задржава извршење, што значи да се уговор за градњу ХЕ „Дабар“ може потписати, али уколико кинеско-словеначки конзорцијум ЦНЕЕЦ – РИКО добије спор, Српској касније пријете тужбе за накнаду штете. То је раније и у више наврата упозоравао посланик Небојша Вукановић, који каже да је покренута тужба јасан показатељ да свјетске фирме неће толерисати злоупотребу и корупцију.

„Ја се бојим да ће руководство ХЕ “Дабар“ и ЕРС, јер то су њихове марионете, Луке Петровића, инсистирати да се договорени посао реализује са фирмом од које очито имају лични интерес, а да ће то касније бити тужба коју ће изгубити Република Српска. Када је почета да се прави ХЕ “Дабар“ речено је да ће коштати 180 милиона евра и да ће бити завршена до 2016. године. Сада траже 430 милиона марака. Дакле, након осам година изградње сада траже много више новаца и кредит од 430 милиона, дакле 50 милиона више него што је требала да кошта цијела инвестиција.“, каже посланик СДС-а у Народној скупштини РС, Небојша Вукановић.

Предузеће „ХЕ Дабар“ у власништву је „ХЕ на Требишњици“. Основано је 2011. године, од када се најављује градња објеката хидроелектране. У јануару ове године „ХЕ Дабар” расписале су јавни позив за финансирање и изградњу свих објеката ХЕ укупне вриједности око 430 милиона КМ. Рок за пријем понуда био је 1. март 2019. године. Од 19 заинтересованих свјетских компанија за градњу ХЕ „Дабар“, након расписивања тендера, само су представници три кинеске и једне словеначке компаније дошли су да обиђу локације у Херцеговини на којима треба да се граде објекти поменуте ХЕ.



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Писао

16.08.2019 20:28

сам за једну другу тему о дрзавном пријатељству па опет ево прилике како мозе тузити пријатељ пријатеља ??? Ово доказ само интерес нема пријатеља то је глупост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за писао

17.08.2019 06:39

Пријатељ пријатеља не тузује. Него пази да га не примора да посегне за правном ,,тољагом".Обострано или никакво пријатељство. Са родбином, кумом и пријатељима се само слави и пева. Не праве се никакви послови.

Name

ре

17.08.2019 07:28

Сјатила се и ала и врана са свих страна света да нам кроз наводне "стране инвестиције" поотимају све што се отети може.

Name

Дарко Мичић

17.08.2019 05:51

Овако се држава не прави..Опет имамо појединце из тога несретног СНСД а који РС просто речено воде у економску пропаст..Такав пројекат какав је ХЕ Дабар досад је требао бити завршен и да "производи" добит а не да добијамо тужбе које ће највјероватније бити на штету РС..Јасно је да сви који дају подршку том СНСД у на изборима носе моралну одговорност и за овај пројекат и за рафинерију и за Бирач и за многе пројекте гдје је РС оштећена..Додику треба смањити подршку на изборима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.08.2019 10:39

А кад запну у бирократији, тузба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као

17.08.2019 15:20

да је проблем платити казну има ммф новца. А у догледно вријеме ионако неце имати ко врацати !

ОДГОВОРИТЕ