Kinezi i Slovenci ne odustaju od gradnje HE Dabar

Konzorcijum koji čine kompanije China National Electric Engineering Co. Ltd (CNEEC) iz Kine i RIKO iz Slovenije ne odustaju od borbe za gradnju hidroelektrane “Dabar”, pa su pokrenuli i spor pred Sudom BiH. Vlast nije zabrinuta zbog spora, a opozicija ponovo upozorava.

Republika Srpska 16.08.2019 | 21:13
Kinezi i Slovenci ne odustaju od gradnje HE Dabar
Krajem prošlog mjeseca Kancelarija za razmatranje žalbi BiH poništila je dio postupka za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju HE „Dabar“, nakon što im je konzorcijum, koji čine kompanije „China National Electric Engineering Co. Ltd“ iz Kine i „RIKO“ iz Slovenije, uputio žalbu na Odluku o nedopustivosti učešća u takmičarskom dijalogu. Tom prilikom prihvaćeni su navodi konzorcijuma da ni ostali ponuđači nisu dokazali kadrovsku sposobnost, dok je odbačen dio žalbe konzorcijuma koji se odnosi na njihovu diskvalifikaciju iz postupka javne nabavke.

Da ovaj konzorcijum neće lako odustati od projekta, dokazuje i činjenica da su uputili tužbu Sudu BiH u kojoj su tražili da kompletan postupak javne nabavke bude poništen.

„Konzorcijum „CNEEC-RIKO“ Kina  i RIKO doo Ljubljana pokrenuli su tužbu protiv rješenja broj: JN2-01-07-1-1173-12/19 od 03.07.2019. godine. Tužba, pod sudskim brojem S1 3 U 033268 19 Fp, zavedena je dana 13.08.2019. godine i predmet se nalazi u fazi pripreme.“, saopštili su za BN iz Suda BiH.

Kinesko-slovenački konzorcijum ispao je iz igre nakon prve faze izbora, kada su prošle dvije kineske kompanije koje su 22. aprila odabrane za drugu fazu. Nakon toga uslijedila je žalba konzorcijuma u kojoj su tvrdili da je cjelokupan tender namješten i da se unaprijed znalo koji kandidat ili više njih će proći u sljedeću fazu postupka, pa i sa kojim od kandidata će ERS potpisati ugovor o javnoj nabavci.

Iz Elektroprivrede na ove tvrdnje BN TV drsko poručuju:

„Zakonske procedure su jasne i one se u potpunosti primjenjuju. Insinuacije navedene u opisu pitanja ne mogu biti predmet zvanične korespodencije između ERS-a i vaše televizije".

Prvi čovjek Vlade RS ne vidi nikakav problem u svemu navedenom i uvjeren je da će kompletan posao oko izbora ponuđača biti uskoro završen.

„Bila je procedura izbora izvođača radova, imali smo tri izvođača i bilo je žalbi na tu proceduru. Komisija za žalbe odbacila je žalbu, sad su ostala dva izvođača i, prema informacijama kojima raspolažemo, mislimo da će doći do dogovora između ta dva ponuđača i da ćemo veoma brzo biti u poziciji da potpišemo ugovor”, rekao je Radovan Višković.

Pokrenuti upravni spor ne zadržava izvršenje, što znači da se ugovor za gradnju HE „Dabar“ može potpisati, ali ukoliko kinesko-slovenački konzorcijum CNEEC – RIKO dobije spor, Srpskoj kasnije prijete tužbe za naknadu štete. To je ranije i u više navrata upozoravao poslanik Nebojša Vukanović, koji kaže da je pokrenuta tužba jasan pokazatelj da svjetske firme neće tolerisati zloupotrebu i korupciju.

„Ja se bojim da će rukovodstvo HE “Dabar“ i ERS, jer to su njihove marionete, Luke Petrovića, insistirati da se dogovoreni posao realizuje sa firmom od koje očito imaju lični interes, a da će to kasnije biti tužba koju će izgubiti Republika Srpska. Kada je početa da se pravi HE “Dabar“ rečeno je da će koštati 180 miliona evra i da će biti završena do 2016. godine. Sada traže 430 miliona maraka. Dakle, nakon osam godina izgradnje sada traže mnogo više novaca i kredit od 430 miliona, dakle 50 miliona više nego što je trebala da košta cijela investicija.“, kaže poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS, Nebojša Vukanović.

Preduzeće „HE Dabar“ u vlasništvu je „HE na Trebišnjici“. Osnovano je 2011. godine, od kada se najavljuje gradnja objekata hidroelektrane. U januaru ove godine „HE Dabar” raspisale su javni poziv za finansiranje i izgradnju svih objekata HE ukupne vrijednosti oko 430 miliona KM. Rok za prijem ponuda bio je 1. mart 2019. godine. Od 19 zainteresovanih svjetskih kompanija za gradnju HE „Dabar“, nakon raspisivanja tendera, samo su predstavnici tri kineske i jedne slovenačke kompanije došli su da obiđu lokacije u Hercegovini na kojima treba da se grade objekti pomenute HE.



BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Pisao

16.08.2019 20:28

sam za jednu drugu temu o drzavnom prijateljstvu pa opet evo prilike kako moze tuziti prijatelj prijatelja ??? Ovo dokaz samo interes nema prijatelja to je glupost!

ODGOVORITE
Name

za pisao

17.08.2019 06:39

Prijatelj prijatelja ne tuzuje. Nego pazi da ga ne primora da posegne za pravnom ,,toljagom".Obostrano ili nikakvo prijateljstvo. Sa rodbinom, kumom i prijateljima se samo slavi i peva. Ne prave se nikakvi poslovi.

Name

re

17.08.2019 07:28

Sjatila se i ala i vrana sa svih strana sveta da nam kroz navodne "strane investicije" pootimaju sve što se oteti može.

Name

Дарко Мичић

17.08.2019 05:51

Овако се држава не прави..Опет имамо појединце из тога несретног СНСД а који РС просто речено воде у економску пропаст..Такав пројекат какав је ХЕ Дабар досад је требао бити завршен и да "производи" добит а не да добијамо тужбе које ће највјероватније бити на штету РС..Јасно је да сви који дају подршку том СНСД у на изборима носе моралну одговорност и за овај пројекат и за рафинерију и за Бирач и за многе пројекте гдје је РС оштећена..Додику треба смањити подршку на изборима..

ODGOVORITE
Name

Direkt

17.08.2019 10:39

A kad zapnu u birokratiji, tuzba.

ODGOVORITE
Name

Kao

17.08.2019 15:20

da je problem platiti kaznu ima mmf novca. A u dogledno vrijeme ionako nece imati ko vracati !

ODGOVORITE