Још се не зна да ли Митал оставља раднике без посла

Управа предузећа Арселор Митал Приједор је у мају најавила отпуштање чак 300 радника у руднику Омарска. Тада је најављено да ће до отпуштања доћи већ почетком септебмра ове године. Тај датум само што није стигао, а радницима још увијек није саопштено да ли је Митал остао при намјери да даје отказе или ће радна мјеста бити сачувана.

Република Српска 16.08.2019 | 20:20
Још се не зна да ли Митал оставља раднике без посла
Званичних и коначних информација о евентуалним отпуштањима још увијек нема, а међу радницима у Омарској расте нервоза јер септембар само што није. Из компаније Арселор Митал је раније поручено да је разлог смањења производње и најаве отпуштања, стална неизвјесност дугорочне будућности производње.

На питања БН ТВ да ли и даље остају при намјери да отпуштају раднике или су од тога одустали, из овог предузећа не дају конкретан одговор.

"Немамо неких нових информација везано за ваш упит. Када будемо имали, благовремено ћемо вас обавијестити", кратко је саопштено из Арселор Митала Приједор.

Ако дође до смањења производње у Омарској то би значило да ће скоро половина радника добити отказ. Из синдиката Арселор Митала за сада ћуте, међутим у Конфедерацији синдиката Републике Српске ипак очекују да до отпуштања неће доћи и да ће договор бити постигнут.

Већ дуже вријеме постији спор Арцелор Митала и Владе Републике Српске око трансферних цијена по којима се руда из Приједора испоручује Миталовој Жељезари у Зеници, а односи су се додатно погоршали и након неколико безуспјешних покушаја продаје државних акција  Рудника жељезне руде Љубија. У опозицију упозоравају да су најављени откази посљедица несређених односа између Митала и појединих интересних група у Влади Републике Српске.

Уколико би дошло до смањења производње у руднику Омарска, то би оставило веома озбиљне посљедице на привреду приједорске регије, али и на Жељезнице Републике Српске које превозе руду од Приједора до Зенице, јер би им се обим посла смањио за 30 одсто.



БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Макс

16.08.2019 18:58

Како отпуштају када су скоро примили 50 нових радника

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо

16.08.2019 19:58

У праву си примили 50 радника а намјеравају до отпусте 300 нерадника.

Name

реалност

17.08.2019 14:21

јелачу на робију кад може брат од митала може и он

Name

ре

16.08.2019 21:32

Под хитно избацити страног окупатора са нашег рудника, шта странци имају тражити на нашим рудницима, ни ми не тражимо ништа по рудницима на Западу и Истоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.08.2019 08:00

Само одвајање Омарске од ПД, хоћемо општину као Станари.