Креће и турско лудило!

Суперлига Турске поново "прети" да буде у самом врху Европе по узбудљивости, мада је и квалитет у константном расту.

Фудбал 16.08.2019 | 17:30
Креће и турско лудило!
Узбуђење, неизвесност, фанатизам... Погађате, почиње нова сезона турског Суперлига.

Главни претендент на трон је двоструки узастопни првак Галатасарај. Када је реч о трансферима, Фернандо је задужио дрес Севиље, отишли су и Ерен Дердијок и Синан Гумуш. Стигли су Жан Мишел Сери, Рајан Бабел, Адем Бујук, Емре Мор, Шенер Озбајракли и Џими Дурмаз. Сваког часа се очекује озваничење трансфера Стивена Нзонзија, а могуће да ни ту неће бити крај. Разлог - Радамел Фалкао. Иако му Монако нуди нови уговор, Ел Тигре је много ближи одласку у Галатасарај. То је потврдио и Галатин председник Ахмет Булут који је открио да је Монаков тренер Леонардо Жардим тражио од Колумбијца да остане макар до викенда због првенствене утакмице. Булут каже да се Фалкао у Истанбулу може очекивати наредне недеље. Галатасарај је био спреман да нападне и Жоаоа Марија из Интера, али је засад пропала прича због Нзонзија. 

Укратко - Галата је задржала све најбоље играче и додатно се појачала. Да не заборавимо и Мбајеа Дијања(прошле сезоне био најбољи стрелац лиге са 30 голова наступајући за Касимпашу, а потом и Галатасарај), као ни легендарног Фатиха Терима који је можда и најважнија карика у Галатасарају. Биће паклено тешко конкурентима да свргну Лавове са трона. 

Галата је најјача на папиру, али амбиције не недостају ни осталим тимовима.

У Турској се нашироко пише о преговорима Бешикташа и Јевгена Конопљанке. Шалке тражи 4.000.000 евра, Бешикташ има договор с играчем, али Немцима нуди само 2.000.000. Ако не успеју с Украјинцем, окренуће се Сауемптоновом Мохамеду Ељунусију кога би платили 500.000 евра, али само за позајмицу. Такође, нападач Порта Венсан Абубакар има обећања Сержа Консеисаа да ће имати минуте, али то не спречава друге клубове да покушавају. Траже га Спортинг, Бешикташ, Сент Етјен... И Жонатан Кођија, нападач Астон Виле, могао би да напусти клуб са Вила парка. За њега је заинтересован Бешикташ.

Бешикташ је откупио уговор Адема Љајића, задржао Бурака Јилмаза и довео неколико квалитетних играча. Дошли су Даглас Переира, Тајлер Бојд, Педро Ребошо и Виктор Руис. Адријано се вратио у Бразил, сидро су дигли и Ларин, Пектемек и Торе који нису били превише битни за Бешикташову игру. Истанбулски тим се највише узда у Адема Љајића и Бурака Јилмаза. Ако овај тандем буде функционисао као у другом делу прошле сезоне, Црни Орлови имају чему да се надају. Бешикташ креће у нову епоху са Абдулом Авџијем који је са Башакшехиром два пута био вицепрвак и два пута играо финале купа. 

Након што им је досадило чекање на Александра Коларова, у Фенербахчеу су се потпуно прешалтали на довођење левог бека Ризе Дурмисија из Лација. Једина препрека у преговорима је што Фенер нуди позајмицу с правом откупа, а Лацио тражи гаранцију обавезног откупа Данца који је пре годину дана стигао из Бетиса и разочарао. Пошто му је у финишу прелазног рока у Премијер лиги пропао трансфер у Евертон, Маркос Рохо би ипак могао да напусти Манчестер Јунајтед. Аргентинац је у преговорима са Фенербахчеом који тражи и штопера, и левог бека. А Рохо попуњава обе позиције.

У Фенербахчеу је било много промена. Ељиф Елмас је прешао у Наполи за 16.000.000 евра, отишли су Роман Нојштетер, Роберто Солдадо, Матје Валбуена и Мартин Шрктел. Дошли су Макс Крузе, Емре Белозоглу, Матијас Јоргенсен, Гари Родригес, Алтај Бајиндир, Ведат Мурићи... 

У претходне три сезоне Башакшехир је два пута завршавао као вицешампион, а сада ће га у нове изазове као тренер предводити Окан Бурук. Највећа узданица Башакшехира је Един Вишћа. Од познатих имена ту су Гаел Клиши, Гокан Инлер, наш Милош Јојић, Арда Туран, Елџеро Елија, Робињо, Демба Ба...

Пре неколико дана стигла је и још једна "бомба" из Турске. Иако се доскоро углавном писало о другим клубовима (Аталанта, Болоња, Фенербахче, Ајнтрахт, па и Ди-Си Јунајтед) турски медији су писали да је Данијел Стариџ на путу за Трабзон. Трабзон му нуди уговор на две плус једну годину са платом од 3.000.000 евра по сезони. Сада се у игру укључио и Монако. Трабзон је остао без Јусуфа Јазиџија, који је прешао у Лил у највреднијем трансферу једног играча из турске лиге, али ту су Хозе Соса, Џон Оби Микел, талентовани Абдулкадир Омур... Биће Трабзону тешко да помрси рачуне најјачима, али дефинитивно је фаворит из сенке.

На отварању 62. сезоне Супер лиге састају се два шампиона: Денизли је био најбољи друголигаш, а Галата је узела титулу. Јасно је шта би овде требало да се дешава - и традиција обећава двојку - али није искључено да је испрати ГГ3+, па пробајте баш то због врло добре квоте. Домаћин је од 34 одиграна меча прошле сезоне добио 21, док је гост уписао 20 победа са 34 утакмице. Денизли је од шест последњих утакмица код куће изгубио само једну, док је Галатасарај поражен само на једном од претходних седам гостовања. Последњи њихов сусрет одиграо се 2010. а Галата је добила претходних осам.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар