Kreće i tursko ludilo!

Superliga Turske ponovo "preti" da bude u samom vrhu Evrope po uzbudljivosti, mada je i kvalitet u konstantnom rastu.

Fudbal 16.08.2019 | 17:30
Kreće i tursko ludilo!
Uzbuđenje, neizvesnost, fanatizam... Pogađate, počinje nova sezona turskog Superliga.

Glavni pretendent na tron je dvostruki uzastopni prvak Galatasaraj. Kada je reč o transferima, Fernando je zadužio dres Sevilje, otišli su i Eren Derdijok i Sinan Gumuš. Stigli su Žan Mišel Seri, Rajan Babel, Adem Bujuk, Emre Mor, Šener Ozbajrakli i Džimi Durmaz. Svakog časa se očekuje ozvaničenje transfera Stivena Nzonzija, a moguće da ni tu neće biti kraj. Razlog - Radamel Falkao. Iako mu Monako nudi novi ugovor, El Tigre je mnogo bliži odlasku u Galatasaraj. To je potvrdio i Galatin predsednik Ahmet Bulut koji je otkrio da je Monakov trener Leonardo Žardim tražio od Kolumbijca da ostane makar do vikenda zbog prvenstvene utakmice. Bulut kaže da se Falkao u Istanbulu može očekivati naredne nedelje. Galatasaraj je bio spreman da napadne i Žoaoa Marija iz Intera, ali je zasad propala priča zbog Nzonzija. 

Ukratko - Galata je zadržala sve najbolje igrače i dodatno se pojačala. Da ne zaboravimo i Mbajea Dijanja(prošle sezone bio najbolji strelac lige sa 30 golova nastupajući za Kasimpašu, a potom i Galatasaraj), kao ni legendarnog Fatiha Terima koji je možda i najvažnija karika u Galatasaraju. Biće pakleno teško konkurentima da svrgnu Lavove sa trona. 

Galata je najjača na papiru, ali ambicije ne nedostaju ni ostalim timovima.

U Turskoj se naširoko piše o pregovorima Bešiktaša i Jevgena Konopljanke. Šalke traži 4.000.000 evra, Bešiktaš ima dogovor s igračem, ali Nemcima nudi samo 2.000.000. Ako ne uspeju s Ukrajincem, okrenuće se Sauemptonovom Mohamedu Eljunusiju koga bi platili 500.000 evra, ali samo za pozajmicu. Takođe, napadač Porta Vensan Abubakar ima obećanja Serža Konseisaa da će imati minute, ali to ne sprečava druge klubove da pokušavaju. Traže ga Sporting, Bešiktaš, Sent Etjen... I Žonatan Kođija, napadač Aston Vile, mogao bi da napusti klub sa Vila parka. Za njega je zainteresovan Bešiktaš.

Bešiktaš je otkupio ugovor Adema Ljajića, zadržao Buraka Jilmaza i doveo nekoliko kvalitetnih igrača. Došli su Daglas Pereira, Tajler Bojd, Pedro Rebošo i Viktor Ruis. Adrijano se vratio u Brazil, sidro su digli i Larin, Pektemek i Tore koji nisu bili previše bitni za Bešiktašovu igru. Istanbulski tim se najviše uzda u Adema Ljajića i Buraka Jilmaza. Ako ovaj tandem bude funkcionisao kao u drugom delu prošle sezone, Crni Orlovi imaju čemu da se nadaju. Bešiktaš kreće u novu epohu sa Abdulom Avdžijem koji je sa Bašakšehirom dva puta bio viceprvak i dva puta igrao finale kupa. 

Nakon što im je dosadilo čekanje na Aleksandra Kolarova, u Fenerbahčeu su se potpuno prešaltali na dovođenje levog beka Rize Durmisija iz Lacija. Jedina prepreka u pregovorima je što Fener nudi pozajmicu s pravom otkupa, a Lacio traži garanciju obaveznog otkupa Danca koji je pre godinu dana stigao iz Betisa i razočarao. Pošto mu je u finišu prelaznog roka u Premijer ligi propao transfer u Everton, Markos Roho bi ipak mogao da napusti Mančester Junajted. Argentinac je u pregovorima sa Fenerbahčeom koji traži i štopera, i levog beka. A Roho popunjava obe pozicije.

U Fenerbahčeu je bilo mnogo promena. Eljif Elmas je prešao u Napoli za 16.000.000 evra, otišli su Roman Nojšteter, Roberto Soldado, Matje Valbuena i Martin Šrktel. Došli su Maks Kruze, Emre Belozoglu, Matijas Jorgensen, Gari Rodriges, Altaj Bajindir, Vedat Murići... 

U prethodne tri sezone Bašakšehir je dva puta završavao kao vicešampion, a sada će ga u nove izazove kao trener predvoditi Okan Buruk. Najveća uzdanica Bašakšehira je Edin Višća. Od poznatih imena tu su Gael Kliši, Gokan Inler, naš Miloš Jojić, Arda Turan, Eldžero Elija, Robinjo, Demba Ba...

Pre nekoliko dana stigla je i još jedna "bomba" iz Turske. Iako se doskoro uglavnom pisalo o drugim klubovima (Atalanta, Bolonja, Fenerbahče, Ajntraht, pa i Di-Si Junajted) turski mediji su pisali da je Danijel Staridž na putu za Trabzon. Trabzon mu nudi ugovor na dve plus jednu godinu sa platom od 3.000.000 evra po sezoni. Sada se u igru uključio i Monako. Trabzon je ostao bez Jusufa Jazidžija, koji je prešao u Lil u najvrednijem transferu jednog igrača iz turske lige, ali tu su Hoze Sosa, Džon Obi Mikel, talentovani Abdulkadir Omur... Biće Trabzonu teško da pomrsi račune najjačima, ali definitivno je favorit iz senke.

Na otvaranju 62. sezone Super lige sastaju se dva šampiona: Denizli je bio najbolji drugoligaš, a Galata je uzela titulu. Jasno je šta bi ovde trebalo da se dešava - i tradicija obećava dvojku - ali nije isključeno da je isprati GG3+, pa probajte baš to zbog vrlo dobre kvote. Domaćin je od 34 odigrana meča prošle sezone dobio 21, dok je gost upisao 20 pobeda sa 34 utakmice. Denizli je od šest poslednjih utakmica kod kuće izgubio samo jednu, dok je Galatasaraj poražen samo na jednom od prethodnih sedam gostovanja. Poslednji njihov susret odigrao se 2010. a Galata je dobila prethodnih osam.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar