Потреба за већом контролом на прелазима БиХ

Канцеларија за ветеринарство БиХ обавијестила је Управу за индиректно опорезивање (УИО) и Граничну полицију БиХ о потреби за појачаним контролама са циљем спречавања уношења афричке куге свиња у БиХ доношењем меса и производа од меса из заражених земаља, речено је из Канцеларије за ветеринарство.

Босна и Херцеговина 16.08.2019 | 12:07
Потреба за већом контролом на прелазима БиХ
Поред увођења привремене забране увоза домаћих и дивљих свиња, те њихових производа из Србије, Канцеларија за ветеринарство је предузела низ превентивних мјера како би било спријечено уношење ове болести у земљу.

Из Канцеларије наводе да се приликом издавања Рјешења о непостојању ветеринарско-здравствених сметњи за увоз врши контрола захтјева који се издају само за пошиљке које потичу из слободних подручја, те да се врши њихова контрола приликом увоза.

– Канцеларија обавјештава надлежне органе ентитета и Брчко дистрикта БиХ о ситуацији у Европи и региону. Преко наведених надлежних органа затражено је обавјештавање свих ветеринарских организација, лабораторија, власника фарми свиња и корисника ловишта о повећаном ризику за појаву болести у БиХ и предузимању превентивних и мјера биосигурности са циљем њеног раног откривања – истичу из Канцеларије.

Канцеларија је укључена у регионални пројекат Приправност за афричку кугу свиња на Балкану Организације за храну и пољопривреду УН, кроз који ће бити одржане радионице и припремити едукативни материјал за надлежна тијела одговорна за ветеринарство, шумарство и ловство, те за ветеринаре, ветеринарске инспекторе, фармере и ловце.

У склопу наведеног пројекта одржане су радионице за надлежне органе у току јуна, као и за узгајиваче свиња. 

– Апелујемо на све фармере да појачају биосигурносне мјере на фармама свиња, као и на ловачка удружења да обрате пажњу и обавезно пријаве сумњу на појаву болести – истичу из Канцеларије за ветеринарство.

Из ове институције наводе да учествују као посматрач и у раду Сталне групе експерата за афричку кугу свиња у Европи у оквиру Глобалног оквира за контролу нарочито опасних заразних болести животиња за Европу, те да прате утврђене препоруке које просљеђује релевантним надлежним органима.

– Канцеларија ће наставити да прати ситуацију по питању појаве и ширења ове болести те у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ донијети потребне одлуке о даљим корацима неопходним за спрјечавање уношења и рано откривање болести – истичу из Канцеларије.

Канцеларија за ветеринарство је у понедјељак, 12. августа, због сумње на присуство афричке свињске куге у Србији усвојила Упутство о привременој забрани увоза одређених пошиљки ради спречавања уноса у БиХ.

Овим упуством се забрањује увоз домаћих и дивљих свиња, свињског меса, као и производа који нису били обрађени на начин да је са сигурношћу уништен вирус афричке свињске куге.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дјенерал

16.08.2019 10:30

Ма која контрола? Ништа од тога,то ће лагано ући преко тулумовица па у меснице... Кога још брига за народ. А ко ће то и контролисати кад неуки раде на контроли. Ухљеби који једва знају шта је фитосанитарна контрола а камо ли још низ струцних контрола... Јадни смо ти ми...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

16.08.2019 10:37

Знаци још веце гузве па забраните увоз и ријесен проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прво

17.08.2019 15:38

треба донијети закон као и у европи да сваки купац мора знати поријекло производа па нека сам одлуци ста це купити! А исто тако у свим ресторана да стоји написано поријекло сирових производа нормално уз јаку контролу али далеко смо ми од тога!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наси

17.08.2019 17:05

градјани по истим цијенама плацају био месо из насих села бразилско или аргентинско и ко зна откуда које је замрзнуто за војне резерве по тридесет и висе год. Ето колико нас наси политицари воле!

ОДГОВОРИТЕ