Potreba za većom kontrolom na prelazima BiH

Kancelarija za veterinarstvo BiH obavijestila je Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) i Graničnu policiju BiH o potrebi za pojačanim kontrolama sa ciljem sprečavanja unošenja afričke kuge svinja u BiH donošenjem mesa i proizvoda od mesa iz zaraženih zemalja, rečeno je iz Kancelarije za veterinarstvo.

Bosna i Hercegovina 16.08.2019 | 12:07
Potreba za većom kontrolom na prelazima BiH
Pored uvođenja privremene zabrane uvoza domaćih i divljih svinja, te njihovih proizvoda iz Srbije, Kancelarija za veterinarstvo je preduzela niz preventivnih mjera kako bi bilo spriječeno unošenje ove bolesti u zemlju.

Iz Kancelarije navode da se prilikom izdavanja Rješenja o nepostojanju veterinarsko-zdravstvenih smetnji za uvoz vrši kontrola zahtjeva koji se izdaju samo za pošiljke koje potiču iz slobodnih područja, te da se vrši njihova kontrola prilikom uvoza.

– Kancelarija obavještava nadležne organe entiteta i Brčko distrikta BiH o situaciji u Evropi i regionu. Preko navedenih nadležnih organa zatraženo je obavještavanje svih veterinarskih organizacija, laboratorija, vlasnika farmi svinja i korisnika lovišta o povećanom riziku za pojavu bolesti u BiH i preduzimanju preventivnih i mjera biosigurnosti sa ciljem njenog ranog otkrivanja – ističu iz Kancelarije.

Kancelarija je uključena u regionalni projekat Pripravnost za afričku kugu svinja na Balkanu Organizacije za hranu i poljoprivredu UN, kroz koji će biti održane radionice i pripremiti edukativni materijal za nadležna tijela odgovorna za veterinarstvo, šumarstvo i lovstvo, te za veterinare, veterinarske inspektore, farmere i lovce.

U sklopu navedenog projekta održane su radionice za nadležne organe u toku juna, kao i za uzgajivače svinja. 

– Apelujemo na sve farmere da pojačaju biosigurnosne mjere na farmama svinja, kao i na lovačka udruženja da obrate pažnju i obavezno prijave sumnju na pojavu bolesti – ističu iz Kancelarije za veterinarstvo.

Iz ove institucije navode da učestvuju kao posmatrač i u radu Stalne grupe eksperata za afričku kugu svinja u Evropi u okviru Globalnog okvira za kontrolu naročito opasnih zaraznih bolesti životinja za Evropu, te da prate utvrđene preporuke koje prosljeđuje relevantnim nadležnim organima.

– Kancelarija će nastaviti da prati situaciju po pitanju pojave i širenja ove bolesti te u saradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH donijeti potrebne odluke o daljim koracima neophodnim za sprječavanje unošenja i rano otkrivanje bolesti – ističu iz Kancelarije.

Kancelarija za veterinarstvo je u ponedjeljak, 12. avgusta, zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u Srbiji usvojila Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unosa u BiH.

Ovim upustvom se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, svinjskog mesa, kao i proizvoda koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Djeneral

16.08.2019 10:30

Ma koja kontrola? Ništa od toga,to će lagano ući preko tulumovica pa u mesnice... Koga još briga za narod. A ko će to i kontrolisati kad neuki rade na kontroli. Uhljebi koji jedva znaju šta je fitosanitarna kontrola a kamo li još niz strucnih kontrola... Jadni smo ti mi...

ODGOVORITE
Name

Xx

16.08.2019 10:37

Znaci još vece guzve pa zabranite uvoz i rijesen problem

ODGOVORITE
Name

Prvo

17.08.2019 15:38

treba donijeti zakon kao i u evropi da svaki kupac mora znati porijeklo proizvoda pa neka sam odluci sta ce kupiti! A isto tako u svim restorana da stoji napisano porijeklo sirovih proizvoda normalno uz jaku kontrolu ali daleko smo mi od toga!

ODGOVORITE
Name

Nasi

17.08.2019 17:05

gradjani po istim cijenama placaju bio meso iz nasih sela brazilsko ili argentinsko i ko zna otkuda koje je zamrznuto za vojne rezerve po trideset i vise god. Eto koliko nas nasi politicari vole!

ODGOVORITE