Прича: Мундобаскет без бројних великих имена...

Повреда, отказ, повреда, отказ. . .

Кошарка 15.08.2019 | 22:45
Прича: Мундобаскет без бројних великих имена...
На предстојећем Светском првенству у Кини нећемо гледати много врхунских играча. Што због њихове воље, што због тога што нису у стању да играју. Пренатрпани су новински текстови и наслови именима играча који неће играти у Кини. Много је повреда. Али и отказа из других разлога. И делује да ће Србија с Николом Јокићем и Грчка с Јанисом Адетокунбом имати највеће звезде у тиму, не рачунајући Американце.

Велику сенку на предстојеће Светско првенство, а да оно није ни почело, бацају повреде носиоца тимова, и то различитих. Нажалост, ни Србија није изузетак, а познато је да је Милош Теодосић јако близу да не наступи у Кини због повреде упале плантарне фасције. Чека се само званична информација после додатних прегледа… И само остаје нада да ће се са повредама ту и завршити, те да ће сви бити спремни за изазове на Мундобаскету.

И зато хајде да кренемо редом по репрезентацијама да видимо кога од познатијих играча и имена нећемо гледати у Кини из једног или другог разлога. И свакако да највећи проблем овде имају Амери.

Демијан Лилард, Џејмс Харден, Тобајас Херис, Ентони Дејвис, Андре Драмонд, Бредли Бил, Си-Џеј Мекалум, Демар Дерозан, Пол Милсап, Кевин Лав, Ерик Гордон, Џеј-Џеј Редик, Зајон Вилиамсон, Џулијус Рендл, Монтрезл Харел, Марвин Бегли и на крају Кајл Лаури. Ово је списак само од играча који су Американцима овог лета отказали учешће на Светском првенству.

Јасно је да у Кини нећемо гледати кошаркашке громаде као што су Кајри Ирвинг, Кавај Ленард, Стеф Кари, Кевин Дурант, Пол Џорџ, Леброн Џејмс, Расел Вестбрук, Клеј Томпсон…  Од 36 имена који су се појавили у пројекцијама за тим САД-а, тренутно су остала само четворица: Харисон Барнс, Крис Мидлтон, Мајлс Тарнер и Кемба Вокер. Дакле, САД не долази ни изблиза у најјачем саставу.

Проблеме са отказима имала је и Канада, а разлози су различити. Управо је то репрезентација од које се очекивало да може да буде фаворит из сенке, да може да оде далеко, али сада када се зна да бројна велика имена неће ићи, шансе јој драстично опадају.

Већ код иницијалног списка било је јасно да у Кини нећемо гледати Ендрјуа Вигинса. Кошаркаш Минесоте још од 2015. године није наступио за национални састав, па се његов пост ове године само додатно продужава. Поред њега у Кини нећемо гледати ни Тристана Томпсона из Кливленд Кавалирса, Џамала Марија- саиграча Николе Јокића из Денвера, Ар Џеј Берета, трећег пик са овогодишњег драфта, нема ни ШејГилџес-Александера, ни Двајта Пауела (Далас), а последњи у низу који је одустао је Кели Олиник који због повреде колена неће бити у прилици да игра на Светском првенству.

Када се зна да ће Канађане са клупе предводити Ник Нурс, који је минуле сезоне освојио прстен са Торонто Рапторсима, имају навијачи ове репрезентације за чиме да жале.

Идемо даље до Шпаније. Црвена фурија је традиционално репрезентација која пуца на највеће домете, а убедљиво највећи изостанак биће везан за Пау Гасола који због повреде неће моћи да игра у Кини. Гасоље на почетку сезоне повредио стопало после само девет мечева одиграних за Сан Антонио. Зимус је трејдован у Милвоки, али због исте повреде није ни дебитовао  за Баксе. Потом се одлучио за операцију и то је значило да неће моћи да наступи на Мундобаскету. Не треба причати колико ће недостајати Шпанији као прва звезда њихове кошарке.

Неће у Кини бити ни Серхија Родригеза.

"То је била тешка и компликована одлука, јер за мене је играње у националном тиму током свих ових 15 година било приоритет. Морам да будем искрен овога пута - не мислим да сам у позицији да помогнем репрезентацији", написао је 33-годишњи бек у свом саопштењу и додао да му је потребан одмор после тешке клупске сезоне, као и да жели да лето проведе са породицом.  Све то пре него што је прешао у Олимпију из Милана. Очигледно да му је овог лета то био приоритет.

Шпанци су се до последњег тренутка надали да ће разговори са Миротићем уродити плодом и да ће ново појачање Барселоне прихватити позив, али Серђо Скариоло је на првој конференцији за медије када је саопштавао списак додатно разочарао нацију када је рекао да нема ни Миротића, али ни Сержа Ибаке. Као ни Алекса Абринеса.

Највећи проблем са овим повредама је што понајбољи играчи репрезентација неће бити у Кини. Навели смо случај Американаца, Канађана, Теодосића, Гасола и Родригеза... А све се наставља са Алексејом Шведомкога нећемо гледати у дресу Русије.

Шведа је задесила судбина као и српског капитена Милоша Теодосића, пошто је доживео делимично пуцање тетиве која спаја пету и прсте, такозване плантарне фасције. Како је озваничено, Шведа чека минимум четири седмице паузе и неће бити спреман за изазове на Светском купу у Русији.

Од радније се зна да код Руса нећемо гледати ни Тимофеја Мозгова, а неће наступати ни Дмитри Кулагин, као ни Дмитри Хвостов. Дакле, Зборнаја команда ће бити опасно ослабљена.

Италијани исто имају проблем са повредама. Николо Мели неће играти на Светском првенству.

Све је мање играча имуних на ефекте дугих и напорних сезона, због чега морају да испаштају и њихови национални тимови. Нови крилни центар Њу Орлеанса неће моћи да помогне Азурима на Светском купу у Кини, пошто није успео да се опорави од операције колена. Подсетимо, Мели је 16. јула имао операцију на колену.

Добра вест за Италијане је да Луиђи Датоме и Данило Галинари добро напредују. Галинари тренира одвојено, док се Датоме прикључио тиму али не тренира пуном снагом. Обојица ће пропустити Акрополис куп, али би требало да буду спремни за оно најважније.

Велики ударац прерпела је и репрезентација Француске која је остала без Томе Ертела, човека који је требало да буде први организатор игре екипе. Он је имао операцију и чека га око пет месеци паузе, тако да ће Триколори морати без њега. Неће моћи да рачунају ни на Жофрија Ловерња.

Французи имају велики избор играча па би требало да надокнаде недостатак Ертела, али неће им то бити нимало лако јер се ради о играчу који много тога види, зна и одличан је за тимску игру. Баш је оно што Французима треба, али неће моћи да рачунају на њега.

Главног играча на турниру неће имати Чешка Република, јер Јан Весели због повреде неће играти у Кини тако да ће ова репрезентација остати без помоћи мајстора из Фенербахчеа. То ће значајно отежати ствари Чесима, па ће много тога пасти на плећа Томаша Саторанског.

Исти случај је и са репрезентацијом Новог Зеланда која неће моћи да рачуна на НБА играча СтивенаАдамса који је "одјавио" национални тим иако је био на првом списку.

Грци неће имати превелики проблем са одустајањима и повредама, а неће моћи да рачунају на ТајлераДорсија и Косту Куфоса. Доминиканса Република ће бити без Карл Ентони Таунса, Ала Хорфорда и Џејмса Фелдина, Сенегал без Така Фола и Горгија Дијенга...

Репрезентација Аустралије ће играти без Бена Симонса, Рајана Брохофа и Дантеа Егзума, што је такође озбиљан минус за репрезентацију којој се прогнозира да може да буде пријатно изненађење турнира. На крају, Литванци су имали најмање проблема са повредама, али треба истаћи да из тог разлога на турниру нећемо гледати талентованог Артураса Гудаитиса. Он је провео почетни део припрема са тимом, али ипак није спреман после тешке повреде коју је имао.

Тешка сезона иза, повреде, рад на себи и окретање клупским сезонама. То је узорок. А све претходно наведено је последица. Неће бити многих великих имена.

Извор: моззартспорт

ФОТО: ФИБА Баскетбалл, Стар Спорт, МН Пресс, Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар